Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) le recomandă românilor să ţină cont de mai multe aspecte atunci când cumpără carne de porc.
Este foarte important ca produsele alimentare să fie cumpărate doar din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii ANSVSA, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
Cei care vor achiziționeze carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la târguri sau din pieţe trebuie să țină cont de câteva lucruri esențiale. “Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar. Trebuie urmărit, în cazul produselor de origine animală ambalate sau neambalate, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătatea publică şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului,depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate. ”, recomandă reprezentanții ANSVSA.
Potrivit specialiștilor de la ANSVSA, carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul este musai să revină la forma iniţială, și nu să rămână cu forma degetului impregnată. Totodată, carnea trebuie tocată în momentul în care o cumpărați. Dacă achiziționați carne tocată ambalată, trebuie să verificați termenul de valabilitate trecut pe etichetă.
“Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii şi se poate complica, ducând la deces”, avertizează ANSVSA.
Unii români aleg să cumpere carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. Totuși, au existat și cazuri în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc au ales să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.
“Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie”, mai recomandă ANSVSA.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este 0800.826.787 şi poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranţei alimentelor.