În acest articol vă prezentăm o metodă inedită de a conserva roșiile pentru la iarnă. Mai exact, tomatele se pun la marinat într-o soluție din apă, usturoi, sare, zahăr și sare de lămâie.
Metoda este atractivă deoarece nu vă ia mult timp sau efort.
Roșiile chiar merită păstrate pentru iarnă în diverse moduri, datorită beneficiilor lor pentru sănătate. În plus, știm cu toții cât de anoste și lipsite de gust sunt roșiile care se găsesc iarna în comerț.
De aceea ne-ar prinde bine să avem în cămară câteva borcane cu roșii gustoase de sezon!
Roșiile sunt bogate în apă. 95% din compoziția lor este constituită din apă. Restul de 5% înseamnă în mare parte fibre și carbohidrați.
În tomate se găsesc de asemenea vitamine vitamina C, vitamina K1 și acid folic (B9), potasiu și antioxidanți.
Citește și Ce conțin ROȘIILE de sunt atât de sănătoase
Cei mai importanți compuși antioxidanți din roșii sunt licopenul, beta-carotenul, acidul clorogenic și naringenina.
Licopenul se găsește în cantități mari în roșiile coapte bine, mai ales în coajă sau pieliță. Potrivit studiilor, sucul de roșii, ketchup-ul și pasta de roșii sunt cele mai bune surse de licopen din dieta modernă.
Acest antioxidant este asociat cu numeroase beneficii, precum prevenirea bolilor cardiace și a celor canceroase.
Licopenul și beta-carotenul scad colesterolul LDL și riscul de accidente vasculare cerebrale și atac de cord.
Produsele din roșii protejează stratul interior al vaselor de sânge, reduc inflamația și previn formarea cheagurilor de sânge.
De asemenea, licopenul este asociat și cu beneficii asupra pielii. Un studiu a arătat că persoanele care au consumat 40 g de pastă de tomate (16 mg de licopen) cu ulei de măsline zilnic, timp de 10 săptămâni, au avut cu 40% mai puține arsuri solare.
Citește și Pastă de hrean, roșii și usturoi antidot natural împotriva bolilor respiratorii și vasculare
Ingrediente
Metodă de preparare
Puneți o cratiță cu apă la fiert.
Între timp, spălați roșiile și uscați-le bine cu prosoape.
Umpleți borcanele cu roșii, apăsându-le ușor. Pentru această rețetă s-au folosit borcane de 3 litri.
Turnați apoi apa clocotită în fiecare borcan. Întrucât există riscul ca borcanele să crape, turnați apa fierbinte pe o linguriță de metal.
După ce ați umplut borcanele cu apă, puneți capacele și lăsați roșiile la „infuzat” jumătate de oră.
Între timp, decojiți cățeii de usturoi și zdrobiți-i fin prin aparatul de usturoi. La fel de bine se poate folosi răzătoarea cu găuri mici.
După ce au trecut cele 30 de minute, scurgeți apa din borcane și dați-o deoparte.
Urmează să adăugați în fiecare borcan sare, zahăr, acid citric și usturoi (câte 1 lingură).
Umpleți din nou borcanele cu apă clocotită. Strângeți bine capacele, pentru o închidere ermetică.
Ajutați sarea și zahărul să se dizolve mai repede agitând borcanele ușor.
Înturnați borcanele invers (cu capacele în jos) și acoperiți-le cu o pătură groasă. Lăsați-le să se răcească, apoi mutați-le în cămară.
Așteptați încă 30 de zile să se marineze, apoi le puteți consuma sau folosi la mâncăruri.
Citește și Leacuri băbești cu roșii (pentru uz intern și extern)
Surse articol:
1. Adda Bjarnadottir, Tomatoes 101: Nutrition Facts and Health Benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes2. Rețete Ușoare, Roșii ”sub zăpadă” cu usturoi la borcan (pentru iarnă): https://retete-usoare.eu/rosii-sub-zapada-cu-usturoi-la-borcan-pentru-iarna/
sursa: lataifas.ro