Ardeii grași dau savoare, culoare și eleganță aperitivelor, tocănițelor, ciorbelor și multor alte mâncăruri. De sunt de mare folos atât vara, cât și iarna.
Din păcate, ardeii care se găsesc în magazine în afara sezonului nu au deloc dulceață și prospețime. În plus, iarna sunt foarte scumpi și nu merită. Dacă vreți să aveți ardei dulci la iarnă, puneți câteva borcane de ardei proaspeți în ulei.
Ardei grasi in ulei pentru iarna
Aceste legume sunt alcătuite din apă în proporție de 90%.În 100 de grame de ardei grași cruzi se găsesc 31 de calorii, 6 g de carbohidrați, 2 g de fibre și 4 g de zahăr.
Puțini știu că ardeii grași sunt una din cele mai bune surse de vitamina C. Un ardei gras mediu acoperă 169% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Vitamina A, B6, vitamina K1, vitamina E, acidul folic și potasiul sunt alți nutrienți regăsiți în ardeii grași, care ajută la formarea celulelor roșii de sânge, susțin sănătatea oaselor, a inimii, a mușchilor și a nervilor.
Trebuie menționat că ardeii grași sunt de asemenea o sursă foarte bună de antioxidanți. Conțin în special carotenoide, capsantină, violaxantină, luteină, quercetină și luteolină.
Citește și Ardeiul gras roșu conține de 3 ori mai multă vitamina C decât o portocală
Ingrediente
Mod de preparare
Ardeii grași se spală, se taie în jumătate și se scot capetele și cotoarele cu semințe.
În continuare, trebuie să îi tăiați fâșii lungi și late.
Frunzele de țelină se spală și se lasă la scurs. Se storc bine și se toacă grosier.
Decojiți apoi cățeii de usturoi.
Puneți apa într-o oală mare și adăugați toate ingredientele, mai puțin ardeii: frunzele de țelină mărunțite, cățeii de usturoi, uleiul, oțetul, dafinul, piperul, sarea și zahărul.
Așezați vasul pe foc. Când lichidul începe să clocotească, adăugați bucățile de ardei. Puneți capacul pe cratiță. Focul trebuie să fie potrivit. Lăsați ardeii să fiarbă pe jumătate. Nu trebuie să se înmoaie complet.
Puneți ardeii în borcane de sticlă pe care le-ați sterilizat înainte. Umpleți borcanele pe trei sferturi cu ardei. Turnați în fiecare borcan soluție fierbinte, până sus.
Așezați capacele pe borcane, fără să le închideți ermetic. Urmează să le sterilizați.
Puneți borcanele într-o cratiță mare, pe fundul cărei ați așezat un prosop. Umpleți oala cu apă caldă. Apa trebuie să acopere borcanele pe trei sferturi.
Citește și Mâncați ardei gras zilnic și nu veți mai avea nevoie de medic! Acesta protejează oasele, inima, pielea și vederea (rețeta călugărilor greci)
Când apa începe să fiarbă, dați focul la mic și lăsați borcanele la sterilizat 40 de minute.
După ce le-ați scos din cratiță, înfiletați strâns capacele, pentru a le ermetiza.
Întoarceți borcanele invers și așezați-le într-un loc sigur. Acoperiți-le cu pături groase și lăsați-le să se răcească de tot.
Depozitați apoi borcanele în cămară.
Ardeii grași în ulei sunt o conservă utilă în perioada iernii. Îi puteți consuma ca garnitură, îi puteți folosi la salate, tocănițe, ciorbe, supe sau alte mâncăruri.
Surse articol:
1. Rețete Ușoare, Ardei dulci în ulei (pentru iarnă): https://retete-usoare.eu/ardei-dulci-in-ulei-pentru-iarna/2. Atli Arnarson, Bell Peppers 101: Nutrition Facts and Health Benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/foods/bell-peppers#benefits
sursa: lataifas.ro