![]() |
Sursa foto: https://pixabay.com/en/girl-boxer-nude-without-clothes-1712825/ |
Conform unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cancerul la san este cea mai frecventa forma de cancer care apare in randul femeilor, la nivel mondial. Peste un milion si jumatate de femei sunt diagnosticate anual cu cancer la san si peste o jumatate de milion mor anual din cauza acestei boli. Asadar, la fiecare minut o femeie moare de cancer la san.
Cu toate acestea. Cancerul la san este si una dintre cele mai usor de tratat forme de cancer. Depistat in stadiu incipient, acesta poate fi vindecat usor si fara urmari in proportie de 94%. Asadar, un control regulat la medicul specialist iti poate garanta cele mai bune sanse de depistare si tratare a bolii.
Semne ale cancerului la san
70% din cazurile de cancer la san sunt descoperite de femei, prin autoexaminare. Autoexaminarea presupune palparea sanilor lunar, dezbracata in fata oglinzii. Cea mai buna perioada in care poti face autoexaminarea este la o saptamana dupa terminarea ciclului menstrual. In timpul palparii sanilor ar trebui sa fii atenta la orice modificare care apare. Intarirea sanilor, roseata, aspectul de coaja de portocala, modificari la nivelul mamelonului, aparitia unor adancituri, umflaturi, denivelari sau noduli, precum si secretiile din mamelon pot fi semne ale instalarii cancerului la san.
In cazul in care observi astfel de modificari, ar trebui sa mergi cat mai repede cu putinta la medicul specialist. De asemena, este recomandat sa faci un control de rutina cel putin o data pe an pentru a depista cancerul din timp. Riscul de dezvoltare al cancerului la san creste odata cu trecerea de varsta de 40 de ani. Atunci ar trebui sa faci o mamografie o data pe an.
Prevenirea cancerului la san
Desi cauzele care duc la aparitia cancerului la san nu sunt pe deplin intelese, preventia este cea mai buna solutie pentru a reduce riscurile de aparitie a cancerului la san.
Evitarea obezitatii, a alcoolului si a tutunului, alimentatia sanatoasa si sportul te pot ajuta sa mentii o stare generala de sanatate buna si sa eviti aparitia cancerului.
Femei ale caror rude au avut sau au cancer de san sunt mai susceptibile de a dezvolta aceasta boala. Aproximativ 5% – 10% din cazurile de cancer de san sunt ereditare. Cu toate acestea, 85% din femeile care dezvolta cancer mamar nu au istoric familial de cancer la san, asa ca metodele de preventie si controlul frecvent sunt recomandate.
Viata dupa cancer
Din pacate, in unele cazuri cancerul este depistat intr-o forma prea avansata pentru a mai putea fi tratat. In acest caz este nevoie de extirparea sanului pentru a preveni extinderea celulelor canceroase. In alte cazuri, femeile aleg sa isi extirpe sanii preventiv, mai ales când stiu ca au o predispozitie genetica.
Femeile care au suportat astfel de proceduri pot duce o viata perfect normala, cu ajutorul implanturilor cu silicon sau al protezelor de san externe. Acestea imita forma unui san normal. În combinatie cu sutienul, o proteza de sân este imposibil de deosebit de un sân normal. În plus, protezele mamare se pot compensa prin sistemul național de asigurări de sănătate, așadar orice femeie care trece prin trauma unei masectomii, poate beneficia de o proteza de sân până la reconstrucția chirugicală a sânului sau permanent, la propria alegere, respectând indicațiile medicului.