Într-o societate marcată de un consumism exacerbat, postul pare să nu-și mai găsească locul cuvenit.
Este greu să vorbești despre post astăzi, când în centrul preocupărilor omului modern se află bunăstarea, confortul și plăcerea.
Postul cel mai bun medicament
În ciuda abundenței de produse alimentare, de medicamente și de distracții, oamenii din zilele noastre nu sunt nici mai sănătoși, nici mai fericiți.
Cei care mănâncă mult nu sunt neapărat mai bine hrăniți. S-a dovedit științific că nu supra-alimentarea ne dă energie și lungime vieții, ci postul.
Oricât de paradoxal sună, hrana puțină este cea care ne asigură longevitatea. S-a dovedit științific că postul prelungește viața.
Citește și Postul nu este înfricoșător pentru noi, ci pentru diavoli Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Teofan Zăvorâtul consideră postul „cel mai bun mijloc pentru păstrarea sănătății și înflorirea ei”.
Cu toții avem această datorie de a ne păzi cu orice preț sănătatea, căci ea este un dar de la Dumnezeu.
Patimile sau viciile sunt cele care „strică sângele”, spune Sfântul Teofan. Acestea produc o deteriorare fizică și spirituală. Un om stăpânit de patimi este tulburat, este neliniștit. Nu este liber, ci rob al propriilor sale vicii.
Înfrânarea patimilor, spune Sfântul Teofan Zăvorâtul, „este mai bună decât orice medicament; și prelungește durata vieții”.
Postul este cel mai bun tratament o spun nu doar sfinții, ci și oamenii de știință.
Biologul japonez Yoshinori Ohsumi a câștigat Premiul Nobel în Medicină în anul 2016 pentru cercetarea sa în domeniul îmbătrânirii celulare.
Citește și Postul este doctor al sufletelor, care îmblânzește irascibilitatea, curăță mintea și risipește acoperământul păcatului așezat peste suflet Sfântul Simeon Teologul
Acesta a descoperit că postul duce la reciclarea și reînnoirea conținutului celulelor (un proces numit autofagie).
Savantul a demonstrat că postul activează autofagia și contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire.
În perioada de înfometare, celulele descompun proteinele și alte componente celulare și le folosesc ca sursă de energie. În timpul autofagiei, celulele distrug virusurile și bacteriile și elimină structurile vătămate.
Postul are un rol important în sănătate, regenerare și supraviețuire. El influențează o serie de funcții fiziologice: inhibă celulele canceroase și îmbătrânirea, elimină agenții patogeni și curăță interiorul celulelor.
Numeroase studii au asociat postul cu îmbunătățirea funcției creierului, un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge și mai puține inflamații.
Postul trebuie înțeles și practicat în toate sensurile lui. Dincolo de abstinența de la mâncare, postul presupune o înfrânare de la patimile care aduc întunecarea gândurilor.
Postul înseamnă curățirea minții, evitarea păcatelor și înmulțirea rugăciunii.
Citește și „Cu postul să ne ușurăm trupul, să ne limpezim mintea și să ne bucurăm sufletul, ca să vină darul lui Dumnezeu asupra noastră”
De aceea spune Sfântul Teofan Zăvorâtul că dacă vrem să fim sănătoși, nu trebuie să ne axăm numai pe o alimentație corectă.
„Sănătatea nu depinde numai de hrană, ci cel mai mult de liniștea sufletească. Viața în Dumnezeu, desprinzându-se din valurile lumii, umbrește cu pace inima, iar prin aceasta ține și trupul tot în stare de sănătate”.
Un om care are tihnă și pace în suflet se simte bine, atât spiritual, cât și trupește.
Surse articol:
1. Sfântul Teofan Zăvorâtul, Cum să ne păstrăm sănătatea sufletului și a trupului, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/cum-sa-ne-pastram-sanatatea-sufletului-trupului2. Blue Zones, Fasting for Health and Longevity: Nobel Prize Winning Research on Cell Aging: https://www.bluezones.com/2018/10/fasting-for-health-and-longevity-nobel-prize-winning-research-on-cell-aging/
sursa: lataifas.ro