Fitoterapia este una din cele mai bune terapii care poate completa tratamentul bolilor de ficat. Există numeroase plante care protejează sau chiar ajută la regenerarea celulei hepatice vătămate.
Hepatitele se numără printre bolile care afectează cel mai des ficatul. Acest organ de dimensiuni mari are o importanță majoră în corp.
Plante si ceaiuri pentru hepatita: Brgfx www.freepik.com
Pe lângă faptul că asistă procesele de digerare a alimentelor și la stocarea energiei, este implicat direct în eliminarea toxinelor din corp.
Iată de ce este important să ne păzim sănătatea ficatului mai mult decât orice. Când acesta nu funcționează bine, întreg organismul suferă.
Hepatita este o inflamație a ficatului. Poate fi cauzată de anumite toxine hepatice (arsenic, cloroform, salvarsan), sau de anumiți agenți infecțioși. Sau de un atac greșit al sistemului imunitar împotriva celulelor sănătoase ale ficatului (hepatită autoimună).
De cele mai multe ori, hepatita este de natură virală. Adică este provocată de un virus: virusul A, virusul B sau virusul C.
Și consumul excesul de alcool sau de medicamente poate duce la apariția hepatitelor.
Virusul hepatic A provoacă hepatita infecțioasă/virală sau hepatita epidemică. Acesta se poate lua din alimentele sau apa contaminată, ori prin salivă, urină, scaune, sânge infectate.
Pe de altă parte, virusul hepatic B provoacă hepatita de ser. Așa cum o indică și numele, boala se transmite prin transfuziile de sânge infectat.
Citește și Hepatita A, B și C tratamente naturiste și regim alimentar
În cazul hepatitei A, perioada de incubație este de 2-3 săptămâni, în timp ce la hepatita B, aceasta este mai lungă, de chiar 2-3 luni.
Hepatitele debutează cu o stare generală de rău sau de disconfort. Primele simptome care indică o problemă cu ficatul sunt:
Aceste stări durează circa o săptămână, după care apar alte simptome specifice hepatitei, precum:
În prima fază a bolii, pacientul necesită internare în spital pentru a primi medicație specifică. De regulă, hepatita trece în circa 2-6 săptămâni, fiind nevoie de regim alimentar și odihnă.
În rândurile care urmează vă prezentăm câteva plante care refac ficatul afectat de hepatită, precum și câteva formule în care le puteți folosi.
Regretatul fitoterapeut ieșean Constantin Milică recomandă o serie de plante care pot fi administrate individual, sub formă de infuzie sau decoct:
Aceste plante ajută ficatul să se refacă după o hepatită prin acțiunile lor diverse:
Ingrediente
Ingrediente
Ingrediente
Ingrediente
Plantele se combină în cantități variabile, respectând formula prezentată. Pentru obținerea ceaiului se folosește 1 linguriță de amestec de plante la 1 cană cu apă clocotită.
Se pot bea câte 3 căni de infuzie pe zi, cu 15 minute înainte de mese.
Ceaiul de armurariu are efect mai bun dacă în el se adaugă tinctură de angelică (10 picături, de 3 ori pe zi în fiecare cană de cea).
Citește și Ceaiuri pentru ficat gras
Profesorul Milică recomanda de asemenea aplicarea de cataplasme cu terci de coada-calului calde pe regiunea hepato-gastrică. La fel de bune sunt compresele cu bitter suedez.
Surse articol:
1. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Hepatită, Plantele Medicinale Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 2212. Oana Hîncu, Sulfina reface celulele hepatice lezate, Doxologia: https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/sulfina-reface-celulele-hepatice-lezate3. MedlinePlus, Hepatitis: https://medlineplus.gov/hepatitis.html
sursa: lataifas.ro