Pe cât de multe diete de slăbit există, pe atât de multe preconcepții, erori alimentare și mituri. Internetul abundă de planuri alimentare pentru echilibrarea energiei, stimularea metabolismului și pierderea în greutate.
Însă nu toate au susținere științifică sau medicală. În acest articol puteți descoperi adevărul din spatele a 4 mituri legate de metabolism, energie și pierderea în greutate.
Mituri legate de pierderea in greutate
Echilibrul energetic este bazat pe factori care țin de genetică, pe alimentație, activitatea fizică și greutatea corporală. Balanța energetică este mai precis relația dintre energia pe care o primim sub formă de calorii și energia pe care o folosim pentru digestia alimentelor, respirație sau mișcare fizică.
Atunci când consumăm mai multe calorii decât ardem, excesul de energie se va stoca în corp sub formă de grăsime. Excesul de grăsime acumulat nu crește doar greutatea corporală și ci riscul unor boli, precum afecțiuni cardiace, metabolice sau cancer.
Mitul 1: Consumul anumitor alimente poate accelera metabolismul
Înainte de a da crezare acestui mit, trebuie să știm ce este metabolismul. Este procesul prin care alimentele sunt descompuse și utilizare pentru energie și nutrienți. Mai pe înțelesul tuturor, metabolismul este scala din ecuația balanței energetice.
Unele persoane au, ce-i drept, un metabolism mai rapid decât alții. Acest lucru înseamnă că organismul lor utilizează caloriile chiar și în perioadele de repaus, susține dr. Lindsey Wohlford, nutriționist la MD Anderson Cancer Center. Ele nu fac nici un efort pentru a arde caloriile, pentru a-și menține greutate sau pentru a slăbi.
Pe lângă genetică, există și alte lucruri care pot influența metabolismul, precum vârsta, genul și dimensiunea corporală.
Metabolismul poate fi încetinit prin reducerea cantității de mâncare consumată. Însă el nu poate fi accelerat prin consumul anumitor alimente.
Nu există alimente „magice” care ar putea crește metabolismul, spune dr. Wohlford. Există însă o opțiune dacă vreți să ardeți mai multe calorii în repaus și în timpul activităților fizice:
„Singurul lucru care poate ajuta la creșterea metabolismului este creșterea masei musculare slabe printr-un antrenament de rezistență”.
Mitul 2: Eliminarea anumitor alimente ne poate ajuta să slăbim
Foarte multe din dietele de slăbit sunt bazate pe excluderea unor alimente specifice, cu scopul de a favoriza pierderea în greutate. Carbohidrații sunt un bun exemplu în acest sens.
Există un mit care incriminează carbohidrații de creșterea în greutate. Adevărul este că orice tip de aliment poate fi depozitat în corp ca grăsime dacă este consumat în exces.
În ceea ce privește carbohidrații, trebuie să îi alegem pe cei mai buni și să îi consumăm cu moderație. Care sunt cei mai buni carbohidrați? Cei complecși, pe care îi găsim în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe. Acestea sunt bogate în fibre și alți nutrienți care susțin sațietatea pentru mai mult timp. Carbohidrații complecși au mai puține calorii în raport cu valoarea lor nutrițională.
Mitul 3: Putem mânca oricât, atâta timp cât facem mișcare și ardem caloriile
Este adevărat că sportul sau mișcarea fizică regulată ajută la arderea caloriilor. Menținerea unui nivel de activitate fizică ridicat este importantă pentru scăderea riscului de cancer de sân și cancer colorectal.
Cu toate acestea, rolul sportului în ceea ce privește scăderea în greutate nu trebuie supra-estimat. Dr. Carol Harrison de la Behavioral health spune că aceasta este una din cele mai mari capcane în care cap persoanele care vor să slăbească.
Cel mai important element din procesul de pierdere în greutate este fără îndoială mâncatul puțin. Exercițiile fizice sunt utile, mai ales după pierderea în greutate când corpul are nevoie de mai multă susține. Însă ajustarea majoră pe care trebuie să facă cineva care vrea să slăbească este ajustarea cantității de calorii.
Mitul 4: Mâncatul la anumite ore sau intervale ajută la pierderea în greutate
Consumul unor mese mici și dese sau evitarea meselor din timpul serii este o strategie eficientă pentru a slăbi, însă ele nu pot remedia problema supraalimentării.
4 sau 5 mese fixe pe zi pot reduce senzația de foame, atâta timp acele mese sunt mici. Dr. Wohlford ne sfătuiește să fim atenți la motivul pentru care mâncăm, și anume să mâncăm doar când ne este foame și să ne oprim atunci când am atins nivelul de sațietate.
„Când” anume mâncăm contează mai puțin decât „cât” mâncăm. Pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase trebuie să ne asigurăm un echilibru energetic pe tot parcursul zilei, prin mese mici și dese.
Cele mai bune sfaturi de la experți se referă la consumul moderat de alimente și practicarea de sport sau mișcare fizică pentru creșterea tonusului cropului a rezistenței și flexibilității.
Nevoile energetic diferă de la o persoană la alta, de aceea fiecare trebuie să urmeze dieta ceea ce i se potrivește.
Nu există o singură dimensiune care se potrivește tuturor în ceea ce privește ecuația caloriilor consumate și a acelor arse spune dr. Harrison.
Fiecare răspunde diferit la aportul de alimente și la exercițiile fizice. Rămâne doar să descoperiți ce funcționează mai bine pentru dumneavoastră.
Cumpără de aici suplimente pentru slăbit: [wcepe_products ids= ‘4569, 7052, 11086′ button=’Cumpără aici’]
Sursă: MD Anderson Cancer Center, „The truth behind 4 energy balance myths”, The University of Texas: https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/truth-behind-energy-balance-myths.h23Z1592202.html
sursa: lataifas.ro