Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.
Dacă intenționezi să folosești gelul de aloe vera de la o plantă pe care o ai în casă, trebuie să știi un lucru esențial.
Frunza de aloe conține o sevă gălbuie numită „latex”, care are efecte laxative. Ingerat în cantități mari sau pe termen lung, sau de către persoanele sensibile, acest latex poate cauza probleme.
Cum sa inlaturi latexul dintr-o frunza de aloe vera: Racool studio Jcomp www.freepik.com
Aloe vera conține o pleiadă de compuși cu proprietăți farmacologice din cele mai diverse: antivirale, fungicide, antibacteriene, antimicrobiene, antiinflamatoare, laxative, imunomodulatoare și anticancerigene.
Este utilizată în scop terapeutic din antichitate, în sistemele de medicină tradițională, arabă, chineză, egipteană, greacă, indiană, japoneză și romană.
În urmă cu 2.000 de ani, aloe era folosită îndeosebi pentru afecțiunile pielii, precum răni, arsuri și ulcerații ale pielii.
Astăzi, este folosit la prepararea de laxative, produse cosmetice, băuturi, capsule și tablete.
Citește și Aloe vera caracterizare și indicații terapeutice de Ovidiu Bojor
Privitor la siguranța plantei aloe pentru consumul intern, există două tabere în comunitatea științifică.
Unii susțin că aloe este sigură, alții avertizează că aloina (sau barbaloina) din seva galbenă a plantei poate cauza crampe abdominale, diaree sau chiar daune la nivelul ADN-ului și cancer.
Oamenii de știință au raportat că derivații antroquinonici prezenți în frunza de aloe vera, inclusiv aloina au beneficii dacă sunt folosite în cantități mici. Însă aceste cantități nu sunt încă bine definite.
Efectele purgative ale latexului din frunzele de aloe erau cunoscute de medicii greci vechi. Dioscoride folosea acest latex pentru tratarea constipației încă din vremea Împăratului Nero.
În literatura științifică sunt consemnate câteva efecte adverse cauzate de ingestia latexului din aloe pe durate mari de timp:
Profesorul Ovidiu Bujor atrage atenția asupra faptului că utilizarea îndelungată a plantelor purgative, inclusiv aloe, senna sau crușinul, poate cauza iritații și chiar apariția cancerului colono-rectal.
Citește și Aloe vera din casă poate fi periculoasă! Nu o folosi intern!
Pentru a fi siguri că nu apar reacții neplăcute în urma consumului de aloe, urmați instrucțiunile de mai jos pentru a elimina seva galbenă.
Iată cum trebuie să procedați:
1. Tăiați o frunză mare, cărnoasă (sau mai multe) de la o plantă de aloe matură, fix de la bază;
2. Puneți-le într-un pahar înalt, astfel încât frunzele să stea vertical, ușor înclinate, cu partea tăiată în jos pentru a facilita scurgerea sevei galbene; lăsați frunzele în această poziție câteva minute;
3. Tăiați apoi frunzele în bucăți mai mici, cât palma de lungi, astfel încât să încapă într-un bol
4. Decupați laterala frunzelor, care este noduroasă
5. Turnați apă curată peste frunzele de aloe (cât să le acopere) și lăsați-le să stea 30 de minute
6. Scurgeți apa care conține lichidul galben și turnați altă apă curată peste frunze
7. Spălați bine frunzele, apoi extrageți gelul din ele (decupați partea superioară a frunzei și cu un cuțit, scoateți gelul)
8. Clătiți gelul cu apă curată și folosiți-l imediat
Gelul de aloe vera proaspăt extras poate fi consumat ca atare, poate fi mixat în blender cu alte fructe, sub formă de suc.
Poate fi aplicat direct pe piele în caz de iritații, inflamații, arsuri, tăieturi mici, călcâie uscate sau crăpate, riduri. Are efecte hidratante profunde, antibacteriene și antioxidante.
Citește și Aloe vera top 6 utilizări terapeutice
Trebuie să știți că toate speciile de aloe vera au proprietăți medicinale. Academicianul Ovidiu Bojor avertizează însă că doar planta de aloe de tip ornamental (Aloe arborescens) care se cultivă la noi nu este medicinală și nu trebuie folosită în scop terapeutic.
Planta aloe nu este recomandată intern pe perioada copilăriei, sarcinii și alăptării. Este de asemenea contraindicată persoanelor care suferă de dureri abdominale, obstrucții intestinale sua apendicită.
Surse articol:
1. Xiaoqing Guo and Nan Mei, Aloe vera: A review of toxicity and adverse clinical effects, J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev. 2016 Apr 2; 34(2): 7796: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6349368/2. Kulveer Singh Ahlawat and Bhupender Singh Khatkar, Processing, food applications and safety of aloe vera products: a review, J Food Sci Technol. 2011 Oct; 48(5): 525533: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551117/3. Ujjwal mitra, Remove poison from aloe vera | Use aloe vera properly: https://www.youtube.com/watch?v=QWj_s8_-9KU4. SaVanna Shoemaker, Adda Bjarnadottir, How to Make Aloe Vera Gel, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-make-aloe-vera-gel5. Ovidiu Bojor, Aloe, Plante și Miresme Biblice, Editura Fiat Lux, București, p. 14
sursa: lataifas.ro