Alternativele naturale pentru prevenirea înțepăturilor sau mușcăturilor de insecte și căpușe sunt la mare căutare astăzi. Și mai ușor este a preveni decât a fi nevoit să scoatem o căpușă înfiptă în piele, folosind metode mai mult sau mai puțin nepericuloase.
Uleiuri Esențiale Care Resping și Scot Căpușele Rețete
În anul 2004, cercetătorii suedezi au constatat că unele uleiuri esențiale pot reduce riscul atacurilor de căpușe la oameni și animale cu 34%, iar altele le pot chiar ucide. Cele mai des studiate au fost: uleiul esențial de oregano, uleiul esențial de geranium, uleiul esențial de maghiran, uleiul esențial de eucalipt și uleiul esențial de tămâie.
De asemenea, uleiurile esențiale de cuișoare și lavandă s-au dovedit eficiente în prevenirea mușcăturilor și infecțiilor cauzate de căpușe, țânțari și alte insecte.
Uleiul esențial de geranium
Uleiul esențial de geranium (mușcată), extras din planta Pelargonium graveolens, folosit din vechi timpuri ca un agent antibacterian natural, este unul din cele mai citate remedii pentru respingerea și scoaterea căpușelor. Aplicat extern, acesta calmează înțepăturile provocate de insecte, căpușe sau purici.
Cum să-l folosești
Se pune 1 picătură de ulei esențial de geranium pe partea interioară a încheieturii mâinilor, și în spatele urechii. La câini, se pune 1 picătură de ulei esențial de geranium între omoplați și la baza cozii înainte de a ieși afară. Uleiul esențial de geranium este toxic pentru pisici.
Pentru o utilizare pe termen lung, se poate prepara un amestec din 10-25 de picături de ulei esențial de geranium și 2 linguri de ulei de migdale dulci sau jojoba, de rozmarin, de lămâie, sau apă simplă. Se folosește la fel ca mai sus.
Alte rețete pentru căpușe pe bază de uleiuri esențiale
Un studiu suedez publicat în anul 2004 în Jurnalul Medical de Entomologie a dovedit că uleiul de eucalipt poate reduce de asemenea mușcăturile de căpușe și riscul de infecții. Uleiul esențial de maghiran s-a dovedit eficient în uciderea căpușelor care afectează bovinele, datorită unui compus numit Carvacol. Un studiu publicat în anul 2007 în Revista de Parazitologie a arătat că și uleiul esențial de oregano poate ucide căpușele în numai câteva ore.
În cazul în care căpușele au pătruns deja în piele, se aplică pe căpușă o bucată de vată sau tifon înmuiat în puțin ulei esențial de mentă. După câteva minute, căpușa va putea fi scoasă cu o pensetă.
Rețeta 1
• 2 cești de oțet alb • 1 ceașcă de apă • 20 de picături de ulei esențial de eucalipt sau mentă
Amestecă ingredientele într-o sticlă cu pulverizator, și aplică pe piele, pe haine sau pe păr, înainte de a merge afară, sau la iarbă verde. Se poate re-aplica o dată la 4 ore, pentru a ține căpușele și insectele departe.
Uleiuri Esențiale Care Resping și Scot Căpușele Rețete
Rețeta 2
• ulei esențial de lămâie • ulei esențial de cuișoare • ulei esențial de mentă • 1 cană de apă sau ½ cană de gel de aloe vera
Uleiurile se folosesc în cantități egale. Se diluează cu apa sau se combină cu gelul de aloe vera și se aplică pe corp ca o loțiune sau prin pulverizare.
Rețeta 3
• 2 căni de apă • 1 cană de oțet alb • 1 ceașcă de cremă hidratantă pentru corp • 1 lingură de ulei de eucalipt
Rețeta 4
• 5 picături de ulei esențial de eucalipt • 5 picături de ulei esențial de lavandă • 2 lingurițe de ulei de migdale dulci sau de jojoba
Uleiurile esențiale nu trebuie ingerate, deoarece pot fi toxice și cauza moartea. La unele persoane, uleiul esențial de eucalipt poate provoca reacții alergice. Toate uleiurile esențiale trebuie evitate în timpul sarcinii. Uleiurile esențiale pot interacționa și cu alte produse pe bază de plante sau medicamente.
sursa: lataifas.ro