Doi inspectori ai Directiei regionale antifrauda Bucuresti au fost pusi sub control judiciar pentru 60 de zile dupa ce li s-a organizat un flagrant in timp ce solicitau mita. Dincolo de natura infractionala a celor doi angajati ANAF, atrag atentia in mod special atat modul de operare cat si, dupa cum vom arata, sumele pretinse.
Pandemia pare sa nu fi afectat doar industria HoReCa, ci si „piata spagilor” din Romania, daca analizam cu atentie modul in care cei doi angajati ai Fiscului au operat in luna august a anului curent. Surse judiciare sustin ca dupa un control la un salon de cosmetica din Bucuresti, A. M. A. si E. D., inspectori in cadrul Directiei regionale antifrauda Bucuresti, ar fi pretins reprezentantilor societatii suma de 2.000 de lei cash, ca spaga. Dupa ce au incasat banii, cate 1.000 de lei pentru fiecare inspector, cele doua angajate ANAF au parasit salonul, insa ar fi revenit la scurt timp cu un apel telefonic.
Acum incepe partea cu adevarat amuzanta, pentru cei care n-au ras deja de valoarea mitei pretinse.
Pe drum, cele doua doamne inspector s-au convins reciproc ca suma obtinuta e sub demnitatea lor si au telefonat proprietarului salonului vizitat pentru ca, pe un ton rastit, sa il instiinteze ca solicita inca 10.000 de lei spaga. I-au explicat acestuia, ramas mut de uimire in telefon, ca 2.000 de lei reprezinta o spaga cumulata mult prea mica pentru doi angajati ai fiscului de anvergura lor. Motiv pentru care au decis sa revina la salon pentru a cere inca 10.000 de lei, adica 5.000 de lei pentru fiecare inspectorita ranita in prestigiul profesional de suma modesta primita anterior, afirma sursele noastre.
Proprietarul salonului de cosmetica a acceptat verbal sa suplimenteze spaga, iar cele doua femei si-au manifestat intentia de a se intorce la societatea comerciala mai tarziu in cursul aceleiasi zile pentru a ridica spaga sporita. Insa, contrar intelegerii telefonice, patronul a decis unilateral sa implice si alte autoritati ale statului roman, iar organele de cercetare penala au considerat oportun sa organizeze un flagrant.
Doamnele inspector au fost retinute, iar apoi eliberate sub control judiciar pentru 60 de zile. Informatia, jenanta pentru actuala conducere a Fiscului nu a fost mediatizata, insa a fost confirmata oficial de conducerea ANAF.
”Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a comunicat Directiei regionale antifrauda Bucuresti ca a dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile pentru doua persoane care au calitatea de inspector in cadrul acestei directii. Conducerea ANAF si a Directiei Generale Antifrauda Fiscala aplica o politica de zero toleranta fata de coruptie si sustine neconditionat demersurile organelor de urmarire penala. De asemenea, asigura implementarea tuturor masurilor legale necesare prevenirii si combaterii acestui flagel si a oricaror abateri de la regulile de conduita si de la prevederile legale in vigoare. Reconfirmam hotararea ANAF de a mentine un grad ridicat de incredere si de a respecta standardele de integritate si corectitudine asumate pentru inspectorii sai”, se arata intr-o comunicare oficiala ANAF.
E o practica frecventa, spaga, confictul de interese, incompatibilităţile. Functiile pe pile.
Una dintre ele nepoata directorului de la anaf, de aceea m am enervat, mi au cerut cei 10.000 fără nici o rusine, țipau la mine cu un tupeu fantastic. Ma mir ca abia acum s a aflat. Flagrantul a avut loc pe 13.08 .2020 dar sigur se va musamaliza, vor scăpa