Musacaua este un preparat realizat, de obicei, in straturi, din vinete sau de cartofi si carne tocata, specific in zona Levantului, Orientul Mijlociu si Balcani, cu numeroase variatii locale si regionale. Cea mai faimoasa versiune a acestui preparat dateaza din anul 1920, odata cu publicarea cartii culinare a lui Nikolaos Tselementes in Grecia.
Exista multe variatiuni ale retetei de musaca in lume. Chiar daca este cunoscuta drept o mancare greceasca, poate fi intalnita si in alte tari balcanice, in Orientul Mijlociu si in Turcia. Deci, de unde provine acest preparat delicios?
Se presupune ca musacaua a fost inventata de arabi si s-a raspandit in lumea larga odata cu vinetele. Originea araba a preparatului poate fi dovedita prin existenta cuvantului „musakhkhan” din Levant. Un istoric pretinde ca o carte araba din secolul al XIII-lea, cunoscuta sub numele de Cartea de Bucate din Bagdad, detaliaza o reteta care ar putea fi foarte bine stramosul musacalei. Astazi, musacaua este un fel de mancare comun in Liban si in lumea araba, o varianta care contine vinete, ulei de masline, usturoi, ceapa si rosii.
In 1920, in timpul ocupatiei otomane, Nikos Tselementes, un bucatar grec, nascut la Constantinopol si scolit in Franta, din Sifnos, un bucatar cunoscut pentru modernizarea bucatariei grecesti, a decis sa „curete” bucataria greceasca de orice influenta turca. Astfel, la reteta de musaca el a adaugat sos béchamel francez in incercarea de a europeniza aceasta reteta.
Deci, musacaua pe care o stim astazi este o versiune europeana modernizata a unei retete de origine araba, introdusa in Grecia din Turcia.
Este interesant de stiut ca multe dintre preparatele traditionale grecesti din zilele noastre nu sunt chiar atat de traditionale. In sensul ca, la inceputul anilor 1900, bucatarii greci profesionisti si proprietarii de restaurante au adaptat retete din alte tari cu scopul de a multumi clasa superioara din Atena. Grecii cosmopoliti din Smyrna (Izmir astazi) si Alexandria, in Egipt, au fost crescuti in principal cu mancarea inspirata din bucataria franceza, in aceste orase prospere.
In cartea sa faimoasa „Book of Mediterranean Food”, publicata in 1950, Elizabeth David include o musaca acoperita cu o crusta subtire de iaurt amestecata cu galbenusuri de ou. Cinci ani mai tarziu, in „Summer Cooking”, David scrie ca „exista o versiune buna a acestei mancari (mousaca), cunoscuta in Romania, Iugoslavia, Grecia si in tot Orientul Apropiat”. Daca in Romania obisnuim sa preparam musaca de pui, in Grecia, musacaua adevarata se realizeaza cu carne toccata de miel, si nu este o mancare de zi cu zi. De obicei, este o mancare pe care grecii o prepara atunci cand au oaspeti sau cu ocazia zilelor de sarbatoare.