Fără îndoială, cafeaua nu poate fi înlocuită cu nimic pe măsură. Ea își are rolul ei în dieta noastră, iar beneficiile ei nu pot fi contestate.
Apa de stafide poate fi însă considerată un echivalent al cafelei datorită efectelor sale energizante naturale.
Apa de stafide reteta si beneficii: Stockking www.freepik.com
Fructele uscate au o densitate energetică ridicată, iar consumul lor ne poate aduce numeroase beneficii.
Stafidele, în special, conțin o cantitate mare de zaharuri naturale de unde și calitățile lor energizante. Conțin de asemenea fier, potasiu și calciu nutrienți care susțin rezistența fizică și psihică.
Indienii le folosesc cu regularitate („kishmish”) în deserturile lor. La noi, stafidele sunt incluse de obicei în aluaturi sau creme pentru brioșe, cozonac, pască, prăjituri.
Un mod inedit de a servi stafidele și de a beneficia de calitățile lor nutriționale și energizante este înmuierea lor în apă. Apa de stafide este o rețetă inspirată tot din bucătăria indiană.
Indienii înmoaie stafidele în apă seara și le consumă a doua zi dimineața pe stomacul gol.
Dr. Anju Sood, nutriționist în orașul Bangaluru, spune că stafidele hidratate în apă sunt mult mai sănătoase decât stafidele crude, consumate ca atare.
Asta deoarece nutrienții din pielița exterioară se dizolvă în apă. Acest lucru înseamnă că vitaminele și mineralele se vor absorbi mai bine în corp. Inclusiv capacitatea lor antioxidantă crește prin hidratarea în apă.
Cei mai mari beneficiari ai consumului zilnic de stafide înmuiate în apă sunt hipertensivii, anemicii, copiii aflați în creștere și sportivii.
Apa de stafide ajută ficatul, digestia și imunitatea.
Citește și O mână de stafide poate acoperi doza zilnică necesară de fier
Alte beneficii ale stafidelor înmuiate în apă:
Citește și Curățarea ficatului cu stafide rețetă medicinală rusească
4-6 stafide pe zi pot ajuta digestia, pot crește energia corpului, pot reduce acidoza, nivelul tensiunii arteriale și a insulinei, amețeala, febra și durerile de spate.
Contra anemiei, se pun 15-25 de stafide într-un pahar cu apă și se lasă la înmuiat de seara până dimineața. A doua zi se consumă stafidele și se bea apa. Efectul anti-anemic și energizant crește dacă se adaugă și câtva nuci.
Ingrediente
Metodă
Stafidele trebuie spălate mai întâi.
Puneți apa într-o cratiță mică. Când începe să clocotească, adăugați stafidele și stingeți focul. Puneți capacul și lăsați fructele la înmuiat peste noapte.
În dimineața zilei următoare, strecurați apa și încălziți-o la foc mic. Beți această apă caldă pe stomacul gol. Așteptați jumătate de oră, apoi consumați și stafidele, sau serviți micul-dejun. Stafidele pot fi consumate și pe parcursul zilei, nu neapărat dimineața.
Se poate face o cură de 4 zile pe lună cu apă de stafide în fiecare dimineață.
Citește și Stafide înmuiate în gin o rețetă pentru durerile de artrită
Surse articol:
1. Anantika Kapoor, Why It Is Healthier to Eat Raisins Soaked in Water, Food NDTV: https://food.ndtv.com/food-drinks/7-benefits-of-eating-raisins-soaked-in-water-17218272. Herbpathy, Raisin Herb Uses, Benefits, Cures, Side Effectsm Nutrients, Repertory: https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Raisin-Cid45193. Terapia Naturistă, Înlocuieşte de patru ori pe lună cafeaua de dimineaţă cu apa de stafide şi vei rămâne surprins de efectele sale: https://dannnbituica.blogspot.com/2019/04/inlocuieste-de-patru-ori-pe-luna.html4. Her Zindagi, Start Drinking Raisins Or Kishmish Water Everyday For These Health Benefits: https://www.herzindagi.com/health/raisins-kishmish-water-benefits-reduces-acidity-good-for-liver-prevents-cancer-boosts-immunity-article-1514405. Ravi Teja Tadimalla, Dr. Geeta Dharmatti, Are Raisins Good For You? These 13 Benefits Will Tell You, Syle Craze: https://www.stylecraze.com/articles/top-10-health-and-medicinal-benefits-of-raisins/
sursa: lataifas.ro