Hrișca este unul din cele mai sănătoase alimente. Consumul ei a fost asociat cu prevenirea bolilor cardiace, controlul diabetului, îmbunătățirea digestie și a imunității.
Din păcate, are o prezență scăzută în dieta noastră curentă.
Hrisca intareste vasele de sange: Timolina www.freepik.com
Studiile au demonstrat că hrișca și preparatele din hrișcă au proprietăți antihipertensive, hipocolesterolemiante, hipoglicemiante, antidiabetice, neuroprotectoare, antiinflamatoare și anticancerigene.
Sămânța de hrișcă face parte din categoria pseudo-cerealelor, datorită conținutului bogat în carbohidrați complecși.
Este înrudită mai curând cu măcrișul și rubarba decât cu grâul. Poate avea mai multe nuanțe, de la bronz la roz, verde și maro. Varietățile mai închise la culoare au un conținut nutrițional mai bogat.
A fost cultivată pentru prima dată în regiuni din Himalaya și sudul Asiei. Era un aliment de bază cu mult înainte de apariția orezului. Din păcate, locul ei a fost luat treptat de alte cereale.
Citește și De ce este hrișca un aliment-minune, cu virtuți de medicament (studii)
Hrișca este o sursă excelentă de proteine, grăsimi, minerale și antioxidanți (rutină și quercetină). Conține 8 aminoacizi esențiali (inclusiv lizina).
Iată care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de hrișcă:
Citește și Hrișca este o sursă foarte bună de vitamina B6 benefică pentru ficat, imunitate și sistemul nervos dr. Ovidiu Bojor
În hrișcă se găsește citrină (vitamina P), un compus care fortifică vasele de sânge și reduce permeabilitatea vasculară.
Totodată, ea conține rutină, un antioxidant care previne creșterea colesterolului LDL și formarea de cheaguri de sânge. Astfel, consumul de hrișcă poate reduce riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și ateroscleroză.
Rutina are de asemenea proprietăți vasodilatatoare, prin care menține buna circulație a sângelui și sănătatea arterelor.
Beneficiile cardiovasculare se datorează conținutului de polifenoli, fibre solubile, rutină, quercetină și proteine.
Hrișca este un aliment care oferă energie și sațietate pe o durată lungă de timp.
Datorită faptului că ajută la scăderea markerilor bolilor cardiovasculare (glucoza, colesterolul total, trigliceridele, presiunea arterială), hrișca poate înlocui grâul, orzul, secara sau alte cereale populare.
Poate fi mâncată în stare crudă, deoarece nu necesită neapărat preparare termică, sapoate fi înmuiată în apă.
De asemenea, se poate măcina și folosi la fel ca alte tipuri de făină, la prepararea de pâine, turte, fursecuri, clătite sau plăcinte.
Salata cu hrisca: Timolina www.freepik.com
Boabele de hrișcă pot fi fierte și consumate la fel ca orezul. Acestea pot fi adăugate în salate, supe, tocănițe, în droburi, chiftele sau sarmale (în locul orezului). Sau pot fi pasate sub formă de pateu.
Hrișca prăjită sau rumenită poate fi fiartă sub formă de ceai sau cafea.
Atenție! Unele persoane pot fi alergice la hrișcă, experimentând reacții adverse precum rinoree, disconfort intestinal sau chiar șoc anafilactic. De aceea persoanele sensibile sau alergice trebuie să evite hrișca.
Citește și Hrișca “medicament” natural în hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și diabet
Surse articol:
1. Health Benefits Times, Health Benefits of Buckwheat: https://www.healthbenefitstimes.com/buckwheat/2. Juan Antonio Giménez-Bastida, Henryk Zieliński, Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health, J Agric Food Chem. 2015 Sep 16;63(36):7896-913: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26270637/3. Marc Bosquet, Hrișca, 500 de Rețete Naturale Pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 524. Liangkui Li, Georg Lietz, and Chris Seal, Buckwheat and CVD Risk Markers: A Systematic Review and Meta-Analysis, Nutrients. 2018 May; 10(5): 619: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986499/
sursa: lataifas.ro