Castanul comestibil (Castanea sativa) sau „castanul european” este originar din sudul Europei și până în zone din Asia Mică.
Semințele sale sunt cunoscute și sub numele de „castane dulci”. Astăzi sunt cultivate în numeroase părți ale lumii, îndeosebi pentru valoarea lor nutrițională.
Castanele comestibile în ce boli ajută și cum se consumă
Acest soi de castane au culoarea maro sau roșu-brun. Carnea interioară este alb-crem, iar gustul lor este astringent.
Spre deosebire de alte tipuri de nuci, sunt mai sărace în grăsimi și proteine.
52% din compoziția castanelor comestibile este constituită din apă. Conțin amidon în proporție de 27-39%, iar conținutul de proteine și grăsimi este de 3-5%.
Sunt bogate în minerale (îndeosebi în potasiu), cupru, mangan, vitamina C, provitamina A, vitaminele C, B1, B2, B6, B9, și PP. Conțin aminoacizi importanți, precum triptofan, treonină, izoleucină, leucină, lizină și metionină.
Cel mai des sunt coapte în cuptor, fierte sau măcinate sub formă de făină sau pulbere.
Citește și Mâncați castane! Sunt foarte hrănitoare și benefice în numeroase afecțiuni
Datorită conținutului bogat în carbohidrați și amidon, făina de castane poate fi utilizată la prepararea de pâine, deserturi, sau ca agent de îngroșare pentru sosuri și budinci.
Pulberea de castane prăjite și măcinate poate înlocui cafeaua.
Au proprietăți revitalizante, anti-anemice, expectorante, antiinflamatoare și antiseptice la nivelul tractului digestiv.
Castanele comestibile sunt deosebit de benefice sănătății, datorită efectelor lor tonice la nivelul mușchilor, vaselor de sânge și a nervilor.
Sunt recomandate persoanelor anemice, care au probleme cu vasele de sânge, vârstnicilor și celor care suferă de:
Citește și Ceaiul din coajă de castane, indicat în tulburările de circulație, varice, ulcer varicos, hemoroizi, flebită, tromboflebită
Datorită conținutului redus în grăsimi, castanele pot fi incluse în dieta celor care au probleme cu greutatea corporală, colesterolul sau tensiunea arterială.
Castanele pot ajuta la diminuarea inflamației sistemică și reducere riscului de ateroscleroză.
Totodată, consumul de castane poate contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge și controlul diabetului.
Castanele dulci sunt un remediu eficient pentru diaree sau dizenterie. În acest scop se folosește fiertura de castane, care este bogată în taninuri.
Castanele dulci conțin acid oleic, palmitic și linoleic compuși importanți pentru elasticitatea vaselor de sânge.
Vitaminele B pe care le conțin susțin funcțiile cognitive.
Acidul elagic susțin funcția glandei tiroide la persoanele care suferă de hipertiroidism. Acest compus suprimă producția excesivă de hormon tiroidian.
Grație taninurilor, castanele comestibile pot reduce inflamațiile și durerile de la nivelul țesuturilor afectate, precum răni, hemoroizi sau varice.
Citește și Rețetă din castane pentru varice și alte afecțiuni venoase
Ingrediente
Mod de preparare
Castanele de toacă mărunt și se pun la fiert în apă. Se lasă să clocotească 3 minute, apoi se stinge focul. Se pune capacul și se mai lasă la infuzat un sfert de oră.
Sunt recomandate 2-3 căni de ceai pe zi.
Acest decoct este recomandat în diareea benignă și stimularea digestiei.
Piureul de castane este recomandat în hemoroizi, afecțiuni renale și cardiovasculare. Acesta se consumă dimineața și seara. Se fierb castanele, se decojesc și se pasează. În piure se poate adăuga unt sau smântână, sare și mirodenii.
Castanele coapte se prepară astfel: se pun într-o tavă și se dau în cuptor pentru jumătate de oră. După ce se răcoresc se curăță de coajă și se servesc ca atare.
Citește și Piureul de castane ajută la tratarea multor boli (rețetă)
Ceai de frunze de castan comestibil rețetă
Ingrediente
Preparare
Frunzele se mărunțesc și se infuzează în apă un sfert de oră. Se beau câte 1-2 căni pe zi pentru traheobronită acută.
Citește și Tratament cu pulbere de castane pentru afecțiuni venoase, coronariene, musculare și nervoase (rețetă)
Persoanele cu alergie la nuci pot fi alergice și la castane.
Surse articol:
1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Castanele, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 162-1632. Health Benefits Times, Sweet Chestnuts facts and health benefits: https://www.healthbenefitstimes.com/sweet-chestnuts/3. Natural Medicinal Herbs, Sweet Chestnut: http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/c/castanea-sativa=sweet-chetsnut.php
sursa: lataifas.ro