Stiati ca?
- Celulele stem sunt celule primitive care au potențialul de a diferenția sau dezvolta într-o varietate de tipuri de celule specifice.
- Există diferite tipuri de celule stem bazate pe originea și capacitatea lor de a se adapta.
- Transplantul de măduvă este un exemplu de terapie cu celule stem care este în uz larg.
- Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a determina dacă terapia cu celule stem poate fi utilă în tratarea unei largi varietăți de afecțiuni, inclusiv diabet, boli de inimă, boala Parkinson și leziuni ale măduvei spinării.
Ce sunt celulele stem?
Celulele stem sunt celule care pot să se dezvolte în mai multe tipuri de celule diferite sau specializate. Celulele stem pot fi gândite ca celule primitive, „nespecializate”, care sunt capabile să se dividă și să devină celule specializate ale corpului, cum ar fi celulele hepatice, celulele musculare, celulele sanguine și alte celule cu funcții specifice. Celulele stem sunt denumite celule „nediferențiate”, deoarece nu s-au angajat încă într-o cale de dezvoltare care va forma un țesut sau organ specific. Procesul de transformare într-un anumit tip de celule este cunoscut sub numele de diferențiere. În unele zone ale corpului, celulele stem se împart regulat pentru a reînnoi și repara țesutul existent. Măduva osoasă și tractul gastro-intestinal sunt exemple de zone în care celulele stem funcționează pentru reînnoirea și repararea țesutului.
Cel mai bun și cel mai ușor de înțeles exemplu al unei celule stem la om este cel al oului fertilizat sau al zigotului. Un zigot este o singură celulă care este formată prin unirea unui spermatozoid și ovul. Sperma și ovulul poartă fiecare jumătate din materialul genetic necesar pentru a forma un individ nou. Odată ce acea singură celulă începe să se împartă, este cunoscută sub numele de embrion. O celulă devine două, două devin patru, patru devin opt, opt devin șaisprezece și așa mai departe, dublându-se rapid până când, în cele din urmă, crește într-un întreg organism sofisticat compus din multe tipuri diferite de celule specializate. Acest organism, o persoană, este o structură extrem de complicată, formată din multe, multe, miliarde de celule cu funcții la fel de diverse precum cele ale ochilor, inimii, sistemului imunitar, culorii pielii, creierului etc. Celulele specializate care alcătuiesc aceste sisteme corporale sunt descendenți ai zigotului inițial, o celulă stem cu potențialul de a se dezvolta în cele din urmă în tot felul de celule ale corpului. Celulele unui zigot sunt totipotente, ceea ce înseamnă că au capacitatea de a se dezvolta în orice tip de celulă din corp.
Procesul prin care celulele stem se angajează să se diferențieze sau să se specializeze este complex și implică reglarea expresiei genice. Cercetările sunt în desfășurare pentru a înțelege în continuare evenimentele moleculare necesare pentru ca celulele stem să devină tipuri de celule specializate.
De ce sunt importante celulele stem?
Celulele stem reprezintă o zonă interesantă în medicină, datorită potențialului lor de a regenera și repara țesutul deteriorat. Unele terapii actuale, cum ar fi transplantul de măduvă, utilizează deja celulele stem și potențialul lor de regenerare a țesuturilor deteriorate. Alte terapii care sunt cercetate implică transplantarea celulelor stem într-o parte deteriorată a corpului și direcționarea acestora spre creștere și diferențierea în țesutul sănătos.
Celulele stem embrionare
În primele etape ale dezvoltării embrionare, celulele rămân relativ nediferențiate (imature) și par să posede capacitatea de a deveni sau de a se diferenția în aproape orice țesut din corp. De exemplu, celulele prelevate dintr-o secțiune a unui embrion care ar putea deveni o parte a ochiului pot fi transferate într-o altă secțiune a embrionului și s-ar putea dezvolta în celule din sânge, mușchi, nervi sau ficat.
Celulele aflate în stadiul embrionar timpuriu sunt totipotente – se pot diferenția sau adapta pentru a deveni orice tip de celulă a corpului. După aproximativ șapte zile, zigotul formează o structură cunoscută sub numele de blastocist, ce conține o masă de celule care, în cele din urmă, devin fătul, precum și țesut trofoblastic care, în cele din urmă, devine placenta. Dacă celulele sunt luate din blastocist în acest stadiu, ele sunt cunoscute sub numele de pluripotent, ceea ce înseamnă că au capacitatea de a deveni multe tipuri diferite de celule umane. Celulele în acest stadiu sunt adesea denumite celule stem embrionare blastociste. Când orice tip de celule stem embrionare este cultivat în cultură în laborator, acestea se pot împărți și crește la nesfârșit. Aceste celule sunt apoi cunoscute sub numele de linii de celule stem embrionare.
Celulele stem ale cordonului ombilical
Sângele din cordonul ombilical conține câteva celule stem care sunt genetic identice cu nou-născutul. La fel ca celulele stem adulte, acestea sunt celule stem multipotente, care sunt capabile să se diferențieze în anumite tipuri de celule, dar nu in toate. Din acest motiv, sângele de cordon ombilical este adesea stocat sau depozitat, pentru o utilizare viitoare posibilă în cazul în care individul necesită terapie cu celule stem.
De ce există controverse privind utilizarea celulelor stem?
Celulele stem embrionare au primit multă atenție publică in vederea eticii utilizării sau nefolosirii lor. În mod clar, există speranța că un număr mare de progrese de tratament ar putea apărea ca urmare a creșterii și adaptării acestor celule stem embrionare în laborator.
Care sunt tratamentele experimentale care utilizează celulele stem și posibilele direcții viitoare pentru terapia cu celule stem?
Terapia cu celule stem este un domeniu activ și interesant al cercetării biomedicale. Oamenii de știință și medicii investighează utilizarea celulelor stem în terapii pentru a trata o mare varietate de boli și răni. Pentru ca terapia cu celule stem să aibă succes, trebuie luata în considerare o serie de factori. Tipul corespunzător de celule stem trebuie ales, iar celulele stem trebuie să fie potrivite destinatarului, astfel încât acestea să nu fie distruse de sistemul imunitar al receptorului. De asemenea, este esențial să se dezvolte un sistem pentru livrarea eficientă a celulelor stem în locația dorită în corp. În cele din urmă, conceperea metodelor de „pornire” și de control al diferențierii celulelor stem și de a se asigura că acestea se dezvoltă în tipul de țesut dorit este esențială pentru succesul oricărei terapii cu celule stem.
În prezent, cercetătorii examinează utilizarea celulelor stem pentru a regenera țesutul deteriorat sau bolnav în multe condiții, inclusiv în cele enumerate mai jos.
- Boala de inima
- boala Parkinson
- Leziuni ale măduvei spinării
- Diabetul zaharat
- Scleroza laterala amiotrofica
- Artrită