În curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, unii pelerini au uitat cu desăvârșire că suntem în plină criză sanitară și că România doboară record după record la numărul de persoane infectate. Oamenii legii au trecut cu vederea nerespectarea măsurilor impuse de pandemie și nu au dat nicio amendă. Manifestările dedicate zilelor Sfintei Cuvioase Parascheva au fost restrânse, iar sute de persoane au protestat după interzicerea pelerinajului.
Nemulțumiți că la racla Sfintei Parascheva au acces doar cei cu buletin de Iași, unii pelerini au umplut bulevardul din fața Catedralei Mitropolitane. Și chiar dacă unii nu purtau mască sanitară, cu toții aveau în mâini icoane, lumânări și pancarte.
Printre cântări bisericești, cele aproximativ 100 de persoane au intonat și Imnul național.
Protestul pașnic a durat mai bine de două ore și, chiar dacă oamenii nu au respectat măsurile impuse de criza sanitară – distanța fizică, masca – autoritățile nu au dat nicio amendă.
Anul acesta, manifestările de la Iași au fost restrânse. Deja tradiționala Cale a Sfinților, procesiunea în care racla cu moaștele era purtată de preoți pe străzile principale ale orașului, a fost anulată.
În plus, baldachinul, care în alți ani era încărcat de flori, acum stă pe esplanadă gol. Moaștele nu au fost scoase în curtea Catedralei Mitropolitane.
Ministrul Sănătății, mesaj către credincioșii care merg la moaștele Sfintei Parascheva: Să adaptăm acest pelerinaj la pandemie și nu pandemia la pelerinaj
De teama infectării, dar și a restricțiilor impuse de autorități, numărul ieșenilor care au venit până acum să se închine la racla cu moaște este la un sfert față de anii trecuți. Potrivit programului, zilele dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva se încheie joi, pe 15 octombrie.