Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre
Anul acesta, data de 13 octombrie, are dublă semnificaţie: „Ziua Informării Preventive – MARŢI 13” şi „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre”.
Începând cu anul 2011, IGSU s-a raliat iniţiativei desfăşurată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi – 13 este marcată „Ziua informării Preventive”.
Chiar dacă multe persoane asociază ziua de marţi, numărul 13 şi pisica neagră cu ghinionul, iniţiativa de a alege ziua de marţi 13, pentru promovarea „Informării Preventive”, pentru a demonstra că „ghinionul” poate fi prevenit!
Multe dintre efectele unor situaţii de urgenţă pot fi limitate sau chiar eliminate prin informarea corectă la timp, astfel încât să se poată acţiona corect pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă! Este pentru binele dumneavoastră şi al familiei dacă identificaţi potenţialele pericole, vă însuşiţi şi aplicaţi măsurile şi regulile de prevenire a eventualelor situaţii de urgenţă.
Derulată sub sloganul „Acasă în siguranţă”, activitatea urmăreşte conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor privind apărarea împotriva incendiilor în locuinţa proprie, cât şi ce i-ar putea salva pe timpul nopţii în cazul producerii unui incendiu (dotarea locuinţelor cu detectoare de fum autonome şi stingătoare de incendiu).
Marcarea Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscurilor la Dezastrelor a devenit necesară în urma unui apel al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1989, pentru a promova o cultură globală a conştientizării riscurilor şi reducerii dezastrelor. Desfăşurată în fiecare an la 13 octombrie, ziua sărbătoreşte
Derulată sub sloganul „Acasă în siguranţă”, activitatea urmăreşte conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor privind apărarea împotriva incendiilor în locuinţa proprie, cât şi ce i-ar putea salva pe timpul nopţii în cazul producerii unui incendiu (dotarea locuinţelor cu detectoare de fum autonome şi stingătoare de incendiu).
Campaniile derulate urmăresc implementarea obiectivelor parteneriatului „Împreună pentru Siguranţă” încheiat între IGSU şi E.ON, respectiv Delgaz Grid, orientate spre dezvoltarea comportamentului preventiv şi a atitudinii proactive în rândul comunităţii, în special pentru reducerea semnificativă a numărului victimelor în cazul incendiilor la locuinţe şi altor situaţii de urgenţă.
De asemenea, tot astăzi, 13 octombrie, este marcată şi Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor moment de readucere în atenţie modul în care comunităţile din întreaga lume depun eforturi pentru reducerea expunerii la dezastre şi conştientizarea importanţei gestionării tipurilor de risc.
Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost instituită în 1989, la iniţiativa Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru promovarea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor.
Destinată creşterii gradului de conştientizare la nivel mondial privind acţiunile, politicile şi practicile adoptate pentru reducerea expunerii la dezastre la nivel comunitar, această zi contribuie la salvarea oamenilor şi a bunurilor acestora.
În contextul acestei zile, specialiştii structurilor preventive şi operative au oferit pliante cu măsuri preventive, în colaborarea cu autorităţile locale, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi operatorii economici cu aflenţe mari de persoane (de tip mall, supermarket, etc.) precum şi o serie de activităţi preventive cu respectarea normelor reglementate pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-COV-2.
Pentru mai multe informaţii utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă accesaţi portalul https://fiipregatit.ro/ sau descărcaţi aplicaţia DSU din Google Play Store şi AppStore.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 69-71, Cod: 400124
Tel. 0264 591 271, Fax : 0264 593 873