– Documentare premiate despre oraşe, locuire sau comunităţi vor fi disponibile online, între 4 – 8 noiembrie –
Asociaţia Arta în Dialog anunţă cea de-a şaptea ediţiei a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc între 4 – 8 noiembrie online, dar şi în mai multe birouri de arhitectură din România.
Ca în fiecare an, UrbanEye va aduce în faţa publicului, de data aceasta din toată ţara, filme despre oraşe, construcţii sau comunităţi. Reunite sub tema „Împreună în izolare”, documentarele din festival oferă perspective diferite asupra locuirii la comun, dar şi a segregării şi a efectelor pe care aceasta le poate avea pentru comunităţi.
Din selecţie fac parte „Such Stuff As Dreams Are Made On” (Michael Rieper, Lotte Schreiber, Austria 2019), despre o serie de experimente arhitecturale şi sociale care schimbă dinamica locuirii împreună, „Good Neighbours” (Stella van Voorst van Beest, Olanda, 2018), care explorează limita subţire dintre discreţie şi nepăsare între vecini, „The River on the wall” (Ben Masters, SUA, 2019), o călătorie fascinantă şi revelatoare de-a lungul teritoriului de la graniţa Statelor Unite ale Americii cu Mexicul, dar şi surprinzătorul „Enter through the Balcony” (Roman Blazhan, Ucraina, 2020) despre modul în care ucrainienii îşi personalizează balcoanele apartamentelor din blocurile comuniste standard, oferindu-le noi utilizări.
Pe lângă filmele care vor putea fi vizionate online, UrbanEye va avea proiecţii-capsulă în birouri de arhitectură sau ONG-uri din toată ţara. Curatorii festivalului explică:
„Un festival are rolul de a aduce oamenii împreună, dar cum putem face asta într-un timp în care ni se spune tot mai des să păstrăm distanţa? Am plecat de la această întrebare când a trebuit să regândim UrbanEye 2020, atât la nivelul procesului curatorial, cât şi la nivel strategic. Tema noastră – Împreună în izolare – explorează ce se întâmplă atunci când, pentru un motiv sau altul, suntem obligaţi să ne împărţim spaţiul cu celălalt – fie că vorbim despre vecinii de bloc, familia sau prietenii. Cum croiesc arhitecţii, constructorii sau liderii sisteme noi de locuire şi cum le adaptează cei care chiar trăiesc acolo? Despre asta vrem să vorbim anul acesta şi deşi o vom face în mare parte online, am invitat în festivalul nostru birouri de arhitectură sau ONG-uri din toată ţara: alături de partenerii noştri, le vom facilita o seară de film după program unor oameni care oricum vin zilnic împreună ca să lucreze, respectând toate măsurile sanitare. Ne bucurăm că această iniţiativă a fost primită cu entuziasm şi că UrbanEye va reuşi să aducă spectatorii împreună, în faţa aceluiaşi ecran, chiar dacă într-un alt mod, adaptat vremurilor pe care le trăim”
Din selecţia UrbanEye 2020 mai fac parte documentarul „Walking on Water” (Andrey Paounov, Germania, 2019) despre unul dintre cele mai impresionante proiecte ale artistului contemporan Christo; „Push” (Fredrik Gertten, Rusia, 2019), un documentar care analizează modul în care preţul apartamentelor este crescut artificial, alimentând o criză globală a locuirii; sau „Sing me a song” (Thomas Balmes, Olanda, 2020), care explorează ce se întâmplă când tehnologia modernă este adusă într-o comunitate izolată de călugări budişti.
Întreaga selecţie de filme se găseşte pe www.UrbanEye.ro. Filmele vor fi disponibile pentru vizionare timp de 24 de ore, conform programului de pe site, şi vor putea fi accesate din toată ţara. Biletele vor putea fi achiziţionate de pe www.Eventbook.ro, iar vizionarea filmelor va avea loc pe aceeaşi platformă.
Parteneri: Urban Monkey, Cărtureşti
Partneri media: Radio Guerrilla, Igloo, Revista Zeppelin
Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociaţiei ARTA în dialog, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii.
***
UrbanEye este o platformă de idei care, pornind de la legătura dintre film şi oraş, deschide discuţia despre locurile în care trăim. Fiind o sursă inepuizabilă de istorii, oraşul este, încă de la apariţia cinematografiei, subiectul sau cadrul interogărilor regizorale. În acelaşi timp, cinematografia contribuie semnificativ la conturarea percepţiei noastre asupra mediului construit. De aceea, UrbanEye se dezvoltă în mai multe direcţii: Festivalul de Film UrbanEye, organizat anual, şi Serile de Film cu UrbanEye, organizate în ţară, de-a lungul anului.
Ioan Maxim