Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor (Reţeaua VIF, https://violentaimpotrivafemeilor.ro ) organizează duminică, 25 octombrie, începând cu ora 15:00, o acţiune publică de sensibilizare şi de protest împotriva violenţei asupra femeilor.
Mai multe activiste pentru drepturile femeilor şi experte în violenţa de gen se vor reuni în Piaţa Universităţii – parcul Colţea pentru a transmite mesaje împotriva violenţei şi pentru siguranţa fetelor şi femeilor indiferent de etnie, rasă, identitate de gen. Se vor alătura online ONG-uri din ţară: Asociaţia SPICC din Timişoara, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii din Târgu Mureş, A.L.E.G Sibiu şi Artemis de la Cluj.
Pandemia amplifică şi agravează cazurile de violenţă împotriva fetelor şi femeilor. Lipsa serviciilor specializate şi slaba organizare a instituţiilor statului este resimţită cu atât mai acut în perioada de criză pe care o traversăm.
Ne dorim respect, siguranţă şi tratament nediscriminatoriu pentru fete şi femei pe timpul pandemiei, ţinând cont că actuala criză sanitară acutizează problemele deja
existente şi provoacă altele noi.
Datele disponibile pentru anul 2020 arată gravitatea problemei:
* Apelurile la linia telefonică gratuită destinată victimelor violenţei domestice s-au dublat pe perioada stării de urgenţă.
* 4.856 de ordine de protecţie provizorii au fost emise de poliţişti în primele 7 luni ale anului 2020, în medie 694 cazuri/lună.
* 30% dintre ordinele de protecţie sunt încălcate anual.
* 96% dintre autorii faptelor de violenţă în familie sunt bărbaţi.
Izolarea la domiciliu le-a forţat pe unele femei să locuiască în permanenţă în aceeaşi casă cu agresorul. Atunci când fetele şi femeile îşi fac curaj şi reclamă violenţa la poliţie, ajutorul nu vine întotdeauna sau întârzie – lucru care poate fi fatal.
În februarie 2020, o femeie din Ilfov a fost omorâtă cu un cuţit de soţul ei, împotriva căruia avea ordin de protecţie, obţinut cu o lună şi jumătate înainte de crimă.
În Vişeu de Sus, Maramureş, o fată de 18 ani a fost omorâtă de bărbatul cu care a avut o relaţie de la 13 ani şi doi copii. Criminalul era cu 6 ani mai mare decât ea.
Bianca Ţicală depusese anterior o plângere penală împotriva bărbatului, ceea ce nu a ajutat-o să fie protejată de poliţie.
În Mehedinţi, o fată de 17 ani a fost arsă pe 90% din suprafaţa corpului de un bărbat împotriva căruia înaintase plângere pentru viol şi agresiune sexuală. Bărbatul era recent eliberat din închisoare, după ce ucisese 5 persoane.
În toate aceste cazuri şi multe altele, autorităţile au eşuat în a proteja femeile.
Reţeaua VIF are următoarele solicitări către instituţiile statului:
1. Adaptarea serviciilor de asistenţă şi consiliere a femeilor la dificultăţile şi riscurile cauzate de pandemie.
2. Finanţarea de la bugetele locale a serviciilor sociale, publice şi neguvernamentale, necesare supravieţuitoarelor violenţei şi comunităţilor.
3. Finanţarea prioritară a adăposturilor de urgenţă.
4. Adoptarea legislaţiei privind implementarea unui sistem de supraveghere a agresorilor folosind brăţări electronice.
5. Introducerea obligativităţii probei ADN în acheta cazurilor de viol/violenţă sexuală.
6. Identificarea şi tratarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore.
7. Colaborarea cu cadrele medicale acolo unde există suspiciuni privind cazurile/situaţiile în care mame adolescente (sub 16 ani) au rămas însărcinate.
8. Sesizarea din oficiu a instituţiilor responsabile ale statului şi cercetarea cu celeritate de fiecare dată atunci când află că există cazuri de acte sexuale cu minore.
9. Formarea continuă a personalului din IGPR, IML, servicii de sănătate, servicii sociale şi a magistraţilor care lucrează cu cazuri de femei victime sau supravieţuitoare ale violenţei domestice şi sexuale. Includerea în toate tipurile de formare a informaţiilor despre etnie/rasă/statut social/orientare sexuală.
10. Echipe mixte femeie-bărbat de agenţi de poliţie care să instrumenteze cazurile de violenţă sexuală şi violenţă domestică.
11. Elaborarea de proceduri de intervenţie a autorităţilor acolo unde există suspiciunea unor practici asociate căsătoriilor forţate între minori sau între minoră şi adult.
12. Programe de educaţie, consiliere şi terapie pentru agresori în fiecare judeţ.
13. Centre specializate pentru cazurile de violenţă sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală. Acolo unde este cazul, solicităm facilitatori pentru limba romani.
14. Alocarea unui număr mai mare de psihologi şi psihiatri în penitenciare pentru expertizarea deţinuţilor care sunt eliberaţi condiţionat.
15. Îmbunătăţirea serviciului de probaţiune pentru monitorizarea deţinuţilor condamnaţi pentru fapte de violenţă sexuală, după punerea lor în libertate, concomitent cu alocarea de fonduri pentru programe de integrare socială a deţinuţilor puşi în libertate.
16. Colaborare între instituţii ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărţuire sexuală, exploatare sexuală. Poliţia, Justiţia şi sistemul medical
trebuie să fie instituţii de suport real pentru victime.
17. Asigurarea accesului public la servicii de întrerupere de sarcină şi de sănătate reproductivă. Obligativitatea instituţiilor medicale de stat de a presta aceste servicii de o formă gratuită şi accesibilă tuturor femeilor din fiecare judeţ.
18. Alocarea de finanţări pentru programe de educaţie a tinerilor şi pentru campanii publice de conştientizare.
19. Tratarea de către poliţie a violenţei asupra femeilor rome, persoane din grupuri LGBTQIA+ şi alte grupuri minoritare ca violenţă intersecţională care are la bază cel puţin două criterii.
20. Introducerea de urgenţă a orelor de educaţie sexuală, accesibile în mod egal elevilor.
21. Aplicarea unor mijloace legale pentru stoparea difuzării de emisiuni care degradează femeile, promovează o cultură a violenţei şi transformă violenţa în
divertisment.
Evenimentul va fi transmis online, pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/3129576847168796