Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de 11 ianuarie, la ora 01:15, la vârsta de 65 de ani, conform dpa.
Sassoli a murit la spitalul din oraşul italian Aviano, conform informaţiilor comunicate dpa de purtătorul său de cuvânt, Roberto Cuillo. Pe Twitter, Cuillo a precizat că locul şi data la care vor avea loc funeraliile vor fi comunicate în următoarele ore.
La 10 ianuarie 2022, Parlamentul European a confirmat că David Sassoli a fost internat pe 26 decembrie „din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar”.
Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit. În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor. În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta.
Foto: (c) JULIEN WARNAND/EPA
Social-democratul italian se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul (n. r. 18 ianuarie 2022) va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024).
***
Politicianul italian şi european, David Maria Sassoli, s-a născut la 30 mai 1956, la Florenţa, în Toscana, Italia.
A fost un politician social-democrat italian, reprezentant al Partito Democratico şi membru al Parlamentului European începând cu 2009, scrie https://www.europarl.europa.eu/.
A făcut studii de Ştiinţe Politice. Apoi, a început să activeze ca jurnalist, colaborând cu diverse instituţii de presă precum ziarul Il Giorno, TG3 (corespondent, începând cu 1992), Rai Uno şi Rai Due. În 1999, s-a mutat în redacţia TG1, fiind corespondent special şi gestionând principalele ediţii ale programelor de ştiri ale canalului. În 2007, a devenit director adjunct al TG1 şi responsabil pentru programele TV7 şi Special TG1, notează site-ul socialistsanddemocrats.eu.
Interesul său pentru politică a început în 2009, când fostul primar de stânga al Romei, Walter Veltroni, a organizat fuziunea a două mari partide de stânga şi centru-stânga, un proiect la care David Sassoli s-a raliat imediat şi care a dat naştere Partidului Democrat (PD).
Foto: (c) JULIEN WARNAND / EPA
La 7 iunie 2009 a fost ales europarlamentar, fiind în legislatura 2009-2014, şef al delegaţiei PD în PE.
În 2013, a încercat o revenire pe scena politică naţională, prezentându-se la alegerile primare ale PD pentru postul de primar al Romei, dar a fost devansat de Ignazio Marino, care avea să fie ales primar, scrie https://www.euronews.com/.
A fost reales eurodeputat în 2014, iar la 1 iulie 2014, a fost ales vicepreşedinte al Parlamentului European cu 393 de voturi, din partea Grupului S&D (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), fiind responsabil de buget şi de regiunea mediteraneană, mai notează site-urile https://www.socialistsanddemocrats.eu/ şi https://europa.eu/.
La 26 mai 2019 a fost ales pentru a treia oară ca deputat în Parlamentul European din partea Italiei.
A fost ales preşedinte al Parlamentului European la 3 iulie 2019, cu voturile europarlamentarilor social-democraţi şi conservatori. Înţelegerea dintre cele două grupuri parlamentare a fost ca la jumătatea legislaturii să fie ales un nou preşedinte al PE, desemnat de grupul conservator.
Foto: (c) JeanFrancois Badias POOL / EPA
În discursul său inaugural, Sassoli a vorbit despre proiectul european ca fiind unul al păcii şi al democraţiei, precizând că cetăţenii europeni au arătat că încă mai cred în proiect şi că sunt mândri de diversitatea europeană, mai informează https://www.euronews.com/. AGERPRES/ (Documentare – Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Adrian Dãdârlat)
sursa: AGERPRES