Specialistul în sănătate, Florin Hozoc, arată într-o postare pe Facebook că se fac progrese importante în domeniul medical pentru găsirea unui medicament împotriva coronavirusului. Astfel, plasma de la pacienții vindecați a fost utilizată, în China, pentru tratarea pacienților aflați la terapie intensiva.
„În urmă cu mai bine de o lună, China a aprobat tratamentul cu plasmă colectată de la pacienții deja vindecați. Acest tratament a fost aprobat în urma studiilor care au arătat că transfuzia de plasmă colectată de la pacienți deja vindecați, duce la o îmbunătățire semnificativă a stării celor aflați în terapie intensivă.
Sun Yanrong, expertă la Centrul biologic din cadrul Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiilor a declarat: «Unul dintre pacienții care au primit astfel de tratament cu plasmă umană s-a întors deja la el acasă, un altul a putut să se ridice din pat şi să meargă, iar ceilalţi sunt pe cale de a se vindeca.»”, scrie Hozoc, pe pagina sa de Facebook.
Totodată, Florin Hozoc precizează că firma japoneză Takeda, cel mai mare producător mondial de medicamente din plasmă umană, a anunțat că lucrează deja la fabricararea unei hiper-imunoglobuline specifice, care este produsă din plasma colectată de la pacienții deja vindecați.
Cum funcționează acest medicament?
Experții Organizației Mondiale a Sănătății au explicat că imunoglobulinele sunt medicamente produse din plasmă umană, care conțin concentrat de anticorpi plasmatici umani. Imunoglobulina umană normală conține concentrat de anticorpi umani comuni, în timp ce hiper-imunoglobulinele specifice conțin concentrat de anticorpi specifici (anti-hepatită, anti-tetanos, anti-cytomegalovirus etc).
Orice infecție este învinsă de organism cu ajutorul anticorpilor, care ajută la identificarea, țintirea și uciderea bacteriilor și virusurilor, precum și la reducerea înmulțirii acestora.
În prezent se utilizează plasma colectată de la pacienții deja vindecați din care se extrag anticorpii anti SARS-COV2, care ar putea ajuta bolnavii să lupte cu virusul.
Odată administrată soluția cu anticorpi plasmatici specifici, aceștia identifică virusul, care este distrus. De asemenea, imunoglobulinele impiedică multiplicarea virusului, acționând ca un vaccin pe o durată de câteva luni, până când scade concentrația de anticorpi specifici din sânge, arată Hozoc.
În prezent, atât compania japoneză cât și cele mai cunoscute companii chineze din acest domeniu, se grăbesc să finalizeze primele studii care să confirme rezultatele testelor clinice, respectiv vindecarea a peste 80% dintre pacienții critici, care au fost tratați cu imunoglobulină sau cu plasmă umană colectată de la pacienții deja vindecați.