Roman Morar este un medic din Cluj care a reușit să trateze mulți pacienți cu diabet din Români în ciuda tuturor preconcepțiilor legate de această boală.
Succesul lui se datorează unui medicament inventat de către domnul doctor însuși, și care se numește „Diavit”. Oamenii sunt îndreptățiți să acorde acestui medicament toată încrederea deoarece este un produs natural și accesibil ca preț.
Dr. Radu Morar despre fructele in diabet: Diavit online
„Diavit” conține doar 2 ingrediente: concentrat natural de afine și concentrat natural de cătină. A fost testat cu rezultate bune pe câteva zeci de mii de diabetici români.
Astăzi este apreciat drept unicul produs naturist care poate ajuta la tratarea diabetului.
Dr. prof. univ. Morar este de altfel un mare susținător al consumului de fructe, inclusiv la diabetici.
Legat de această boală, există multe mituri și preconcepții periculoase. Un astfel de mit este că diabeticii nu au voie să consume fructe. Total greșit, susține profesorul universitar.
„Mă crucesc să văd că în diabet se scot fructele din alimentație”
Fructele sunt foarte, și contrar opiniei generale nu ar trebui să lipsească nici măcar din dieta persoanelor bolnave de diabet.
Dr. Morar argumentează că în urmă cu 4 decenii, când s-a deschis pentru prima dată Institutul Oncologic din Cluj, incidența bolilor canceroase la copii era aproape nulă, mai ales cancerul de stomac și de colon.
Or astăzi, asistăm la o îmbolnăvire masivă de această maladie necruțătoare, care nu ocolește nici populația tânără.
Nu doar cancerul este în creștere la copii, ci și tulburările metabolice, precum obezitatea și diabetul.
Cum se explică toate acestea? Cum se face că din toate țările Europei, România bate recordul la numărul de cazuri?
Este cu atât mai dificil de dat un răspuns la această întrebare, cu cât țara noastră ne poate oferi o hrană diversă din nutrițional. Din păcate, agricultura nu mai este punctul nostru forte de câțiva ani.
„Avem cel mai fertil pământ, dar zace nelucrat! Fructele, legumele și zarzavaturile autohtone ne pot salva, dar cineva trebuie să le producă, iar populația să le consume!”
Problema are așadar două capete: nu se lucrează pământul, iar oamenii nu se înfruptă suficient din roadele pământului.
Nu există nici o justificare să excluzi fructele din regimul unui diabet, doar pentru faptul că acestea sunt dulci.
Fructele sunt o sursă extrem de importantă de vitamine, minerale și fibre. Dacă se renunță la fructe, scade considerabil aportul de acești nutrienți valoroși.
Fructele „au un rol esențial în menținerea elasticității vaselor sangvine și în buna funcționare a organismului”.
Academicianul Ovidiu Bojor a dedicat o carte întreagă beneficiilor aduse de consumul de alimente vegetale. Cartea se numește foarte sugestiv „Sănătate prin fructe, legume și semințe”.
Citește și Alimente care pot completa tratamentul diabeticilor dr. Ovidiu Bojor
Fructele nu trebuie să lipsească din alimentația noastră, mai ales a celor bolnavi de inimă.
Una din pacientele domnului doctor Morar se plângea că are trei operații la inimă. Când a întrebat-o câte fructe mănâncă pe zi, doamna respectivă a spus că nu consumă deloc fructe.
„Păi, cine vreți să vă țină cordul sănătos dacă nu mâncați fructe?”
Bunicii noștri mâncau natural, toate fructele și legumele care erau în sezon și aveau o sănătate mult mai robustă. Erau mai rezistenți la boli și trăiau mai mulți ani.
Nu este de mirare că astăzi s-au înmulțit numărul accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cardiovasculare.
„Fără fructe în alimentație, vasele de sânge își pierd elasticitatea, ne crește tensiunea arterială, apoi vasele mici se sparg în creier, ochi, cord, rinichi, extremități, în organele sexuale și ficat […]”
Acestea sunt de altfel și organele cele mai afectate de diabet. Sfatul medicului Morar este să ne deșteptăm din somnul acesta al alimentației de tip occidental și să revenim la realitatea noastră „autohtonă”.
Trebuie „să ne întoarcem la agricultura tradițională, care ne poate salva, dacă vrem să fim o națiune sănătoasă”.
Este aproape sigur că cei care nu au un aport suficient de vitamine și minerale se îmbolnăvesc la un moment dat.
Citește și Diabetul de tip 2 poate fi tratat în mod natural
Cât despre diabet, nu trebuie să fugim nici măcar de fructele dulci și plăcute la gust.
„Eu am introdus obligatoriu în dieta diabetică fructele dulci: strugurii, merele, prunele, perele, bananele etc., indiferent cât sunt de dulci […]”.
Dr. Morar recomandă 500 de grame de fructe pe zi, 500 de grame de salate de legume crude și crudități. Cele mai sănătoase sunt varza, broccoli, conopida și ridichea, adică familia de legume crucifere.
Ar trebui să învățăm de la alte popoare care au obiceiuri alimentare mult mai sănătoase ca noi. De pildă, Grecia, o țară în care se servesc foarte multe salate de crudități.
„Vitaminele și sărurile minerale le luăm doar din aceste două grupe de alimente (fructele și legumele)! Cine nu le consumă, sigur ajunge bolnav!”
Iată o pledoarie pertinentă în sprijinul consumului de fructe în diabet și nu numai. Fructele și legumele ajută nu doar la prevenirea bolilor, ci și la păstrarea sănătății, vigorii și tinereții organismului mai mult timp.
Sursă articol: Justițiarul, Prof. dr. ROMAN MORAR: „Diabetul nu e, practic, o boală!”: https://www.justitiarul.ro/prof-dr-roman-morar-diabetul-nu-e-practic-o-boala/
sursa: lataifas.ro