Putine persoane cunosc cu adevărat pericolele la care se expun din cauza faptului ca evita sa se confrunte cu problemele de endocrinologie.
Dr. Andreea Paraliov, medic primar de endocrinologie, competență în ecografie endocrina și membru al Societății Române de Endocrinologie, a expus mai multe dintre cele mai frecvente simptome care pot indica afectiuni ale glandei tiroide si ale celorlalte glande endocrine (hipotalamus,hipofiza, paratiroide, corticosuprarenale, medulosuprarenale, ovare, testicule) pe site-ul Cabinet Endocrinologie Craiova. Daca in ultimul timp va simtiti obosit, ati crescut sau ati scazut in greutate, aveti probleme cu somnul sau cu tranzitul intestinal, tolerati mai greu frigul sau caldura, simtiti palpitatii, tremuraturi, transpiratii, nervozitate,nod in gar,sufocare,tulburari ale ciclului menstrual,dureri sau noduli la nivelul sanilor,aveti piele uscata sau retentie de lichide, este cazul sa mergeti la un control de endocrinologie.
Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin. In cadrul endocrinologiei sunt investigate afectiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale si tulburarile metabolismului calcic (osteoporoza,osteopenia, osteomalacia,tetania/spasmofilia).
Secretia hormonilor tiroidieni si influentele exercitate de catre hipotalamus si hipofiza sunt procese foarte complexe, si orice modificare a principalilor factori implicati in acestea duce la instalarea unor dezechilibre in sinteza si secretie, ceea ce clinic se traduce prin aparitia bolilor specifice acestei glande,care nediagnosticate si tratate la timp conduc la complicatii multiple si grave asupra sistemului cardiovascular,nervos,osos,asupra metabolismelor,etc.
Afectiunile endocrine sunt complexe si necesita analize de laborator specifice (fertilitate si analize hormonale) si investigatii imagistice multiple, pentru acuratetea si precocitatea diagnosticului.
Unele afectiuni endocrine pot fi diagnosticate in faza subclinica iar prin diagnosticul precoce este impiedicata progresia spre boala manifesta si aparitia de complicatii. Boala tiroidiana subclinica este obisnuita si frecventa ei creste cu varsta; are consecinte nefaste asupra sistemului cardiovascular(la adulti) si functiei mentale(la copil), daca ramine nediagnosticata.
Femeile insarcinate trebuie sa isi verifice functia tiroidei in prima luna de sarcina deoarece eventualele dereglari pot provoca disfunctionalitati in dezvoltarea neurologica a fatului pana la retard intelectual.
La control trebuie sa se prezinte si persoanele cu risc mare de a dezvolta afectiuni endocrinologice: persoanele nascute in zonele cu deficit de iod, cele expuse la iradiere accidentala sau terapeutica, persoanele care au rude cu boli tiroidiene, de asemenea, persoanele care sufera de anumite afectiuni cum ar fi diabet zaharat, vitiligo, boli autoimune, tulburari de ritm cardiac (fibrilatie atriala,tahicardie sinusala), dislipidemii, depresii, insomnii, persoanele care sunt in tratament cu amiodarona (cordarone), interferon, corticoterapie, anticonceptionale sau anumite psihotrope.
Tratamentul bolilor glandei tiroide poate fi medicamentos in cazul afectiunilor cauzate de lipsa sau excesul de hormoni. Alte afectiuni se corecteaza prin tratament chirurgical, dar toate depistate din vreme au o evolutie favorabila.
Pentru femeile insarcinate este recomandata o vizita preliminara din timp la medicul endocrinolog , iar dupa nastere in primul an trebuie testata functia tiroidei pentru a diagnostica si trata la timp bolile asociate (tiroidita postpartum). In aceasta perioada aparitia disfunctiilor in secretia hormonilor tiroidieni este frecventa.
In ultimii ani datorita in special a accidentelor nucleare a crescut incidenta nodulilor tiroidieni cancerosi (cancer tiroidian,care este vindecabil daca este tratat la timp), acest tip de cancer fiind in mod paradoxal mai frecvent la tineri de sex masculin si la femei in varsta.
Pentru detalii suplimentare sau programari, intrati pe site-ul cabinetului de endocrinologie din Craiova al doctorului Andreea Paraliov pe www.endocrine-craiova.ro.