Unul din motivele pentru care se vorbește atât de mult de necesitatea curățării organismului este poluarea ridicată la care suntem expuși astăzi.
Prin aer, prin apă, prin alimente, prin medicamente, prin produsele pe care le folosim pentru casă sau corp.
14 plante care detoxifica organismul
Organismul uman funcționează perfect atâta timp cât ne alimentăm corect și ducem o viață echilibrată.
El singur se poate vindeca, regenera și curăța. Probleme încep să apară atunci când gradul de intoxicare este mai mare decât poate el să gestioneze.
Cu alte cuvinte, organele responsabile cu filtrarea deșeurilor din corp nu mai fac față la încărcătura de toxine care intră în noi zilnic.
Este un paradox să fii modern și bolnav în același timp, conform spuselor doctorului Roman Moraru.
Acest mare savant român a ajuns la concluzia că una din cauzele bolilor momentului este alimentația aditivată la maxim.
„[…] Omul modern își sapă singur groapa, cu dinții! […] Produsele chimice nu au ce căuta în intestinul omului, pentru că nu pot fi prelucrate!”
Cu toată capacitatea naturală a organismului de a se adapta la factori agresivi și vătămători, totuși el nu se poate modifica. Adică nu poate deveni ceea ce nu este, și anume un „mâncător” de produse artificiale.
„Societatea de consum în care trăim este distructivă pentru om”
Iată de ce, un prim pas spre însănătoșirea noastră, este chiar corectarea alimentației. Trebuie să eliminăm pe cât posibil produsele așa-zis alimentare din magazine și excesele de orice fel.
Citește și Totul despre detoxifierea ficatului în mod natural
Este nevoie ca, pe cât posibil, să încercăm să ne vindecăm pe cale naturală. Iar cea mai simplă cale este corectarea stilului nostru de viață.
Din păcate, această societate de consum nu mai pune preț pe lucrurile naturale. Să nu ne lăsăm păcăliți. Alimentele vegetale legumele, fructele, verdețurile sunt singurele care ne pot hrăni.
Aceste grupe de alimente ne pot oferi vitaminele, mineralele, enzimele și antioxidanții de care avem nevoie.
O dietă bogată în fructe și legume nu ne va împovăra niciodată cu toxine peste măsură. Iată un motiv simplu să ne curățim dieta.
La rândul lor, plantele medicinale pot contribui la eliminarea otrăvurilor și a toxinelor acumulate în corp, prin creșterea transpirației și a diurezei.
Unele plante au potențialul de a diminua gradul de toxicitate al unor substanțe prin efectul lor antioxidant.
Însă majoritatea plantelor enumerate mai jos susțin sau chiar optimizează funcțiile de detoxifiere a organelor.
Există mai multe categorii de plante care pot ajuta la curățarea organismului: plante depurative, plante diuretice, plante alterative, plante laxative, plante limfatice, plante hepatice, plante colagoge și plante adaptogene.
Cei de la „Well Being” ne oferă o listă cu 14 plante detoxifiante, pe care le putem folosi sub formă de ceai, într-un ritual zilnic.
Este cunoscut ca unul din cele mai bune remedii pentru ficat. Susține faza 1 și faza 2 de detoxifiere a ficatului.
Are efecte hepatoprotectoare, tonifiante și regeneratoare asupra ficatului. Îl apără de daunele consumului de alcool și de otrăvuri.
Se pot folosi semințele de armurariu măcinat, ceaiul, capsulele sau tinctura de armurariu. Planta nu este recomandată femeilor predispuse la anemie.
Un purificator excelent al sângelui și implicit al pielii. Brusturele este un tonic sanguin remarcabil. Are efecte limfatice, diuretice, laxative, și totodată proprietăți antibiotice și antifungice.
Se recomandă fierberea rădăcinii de brusture (decoct de 20 de minute).
Citește și Ceaiuri pentru detoxifierea zilnică a ficatului și rinichilor
Această algă marină este considerată un super-aliment. Are capacități curățitoare și alcalizante remarcabile, datorate conținutului de clorofilă. De aceea este indicată în orice regim de detoxifiere.
Acționează și ca antioxidant. La fel ca spirulina, conține o proporție mare de proteine complete (60%).
Deși este apreciată drept unul din cei mai buni imunostimulatori naturali, echinacea are și proprietăți detoxifiante.
Curăță sângele și stomacul. Poate fi consumată sub formă de ceai , capsule sau tinctură. Se poate combina cu ghimbir.
Gălbenelele fac parte din categoria plantelor alterative. Au proprietăți imunostimulatoare, antibacteriene, antiseptice și antifungice. Reduce inflamația glandelor limfatice și ajută la vindecarea pielii.
Se recomandă ceaiul de gălbenele. Preparat într-o formă mai concentrată, poate fi aplicat sub formă de comprese calmante pe pielea afectată de iritații.
Această plantă susține funcția rinichilor. Favorizează eliminarea excesului de acid uric ceea ce îl face util în litiază renală.
Ceaiul de hibiscus sprijină de asemenea inima și poate fi util în boala ficatului gras. Se poate asocia cu măceșe.
Curăță limfa, în special din jurul gâtului și urechilor, susține un flux urinar bun. Este un remediu eficient pentru problemele renale și vezicale.
Este totodată un adjuvant anti-obezitate. Se consumă sub formă de ceai. Pentru problemele pielii (eczeme, psoriazis, piele uscată) se recomandă spălăturile.
Curăță intestinele, ajută oasele și dinții. Se folosesc 2-3 lingurițe de plantă uscată la 1 cană cu apă clocotită.
Citește și Alimente care sprijină procesele naturale de detoxifiere a organismului
Aceste fructe puternic antioxidant oferă protecție organismului împotriva bolilor. Susțin funcția glandelor suprarenale extenuare.
Au efecte diuretice și laxative. Susține sănătatea și tinerețea pielii.
Ceaiul de măceșe poate fi consumat ca ceai alimentar. Se poate asocia cu cătină sau fructe de pădure.
Atât frunzele, cât și rădăcina plantei au efecte detoxifiante. Frunzele de păpădie curăță tractul urinar. Rădăcina susține funcția digestivă, a ficatului și a bilei.
Frunzele se pot folosi la salate iar rădăcina se macină și se prepară ca și cafeaua. Păpădia are efect bun și ca ceai.
Curăță sistemul urinar, măresc cantitatea de urină eliminată. Conțin minerale care ajută la alcalinizare sângelui (fosfor, potasiu, fier) și la susținerea funcției sistemului nervos.
Semințele de țelină au efect bun în gută și artrită, datorită acțiunii de eliminare a depunerilor de acid uric din articulații. Se consumă ca ceai.
Curăță sângele, este un purificator limfatic renumit, reduce riscul de cancer ovarian și mamar. Poate fi asociat cu roiniță, pentru un efect calmant. În combinație cu brusture ajută la tratarea unor boli grave de piele.
Rădăcina de turmeric este un bun antioxidant și antiinflamator. Susține funcția ficatului și mărește fluxul biliar. Reduce inflamația care poate să apară în timpul unei detoxifieri.
Dacă vreți să consumați turmericul ca atare, trebuie să îl combinați cu piper sau ulei, deoarece acestea conțin substanțe care îi măresc absorbția în corp.
Turmericul sau curcumina se pot găsi la magazinele naturiste și sub formă de capsule.
Frunzele de urzică au o acțiune depurativă și diuretică deopotrivă. Susțin funcțiile renale, purifică sângele, sunt alcaline, curăță pielea, hrănesc organismul cu minerale, vitamine și proteine.
Frunzele de urzică se pot găti la fel ca spanacul. Se pot consum și sub formă de ceai, în combinație cu mentă, trifoi roșu și lipicioasă.
Pentru prepararea ceaiurilor, se recomandă 2 lingurițe de plantă uscată la 1 cană cu apă clocotită. Dacă vreți să folosiți plante proaspete, dublați cantitatea.
Plantele se lasă la infuzat 10 minute, sau mai mult. Rădăcinile, scoarța și ramurile plantelor trebuie fierte, nu doar infuzate, circa 15-20 de minute.
Surse articol:
1. Justițiarul, Prof. dr. ROMAN MORAR: „Diabetul nu e, practic, o boală!” https://www.justitiarul.ro/prof-dr-roman-morar-diabetul-nu-e-practic-o-boala/2. Sally Mathrick, 20 powerful herbs to use for a full-body detox, Well Being: https://www.wellbeing.com.au/body/health/20-powerful-herbs-full-body-detox.html
sursa: lataifas.ro