Frontierele dintre țările UE au început progresiv să se deschidă, dar mai avem încă de așteptat până vom ști cu siguranță unde și de când vom putea merge în vacanță. Comisia Europeană a recomandat țărilor membre să ridice restricțiile de călătorie în mod organizat, însă rămâne la latitudinea acestora felul în care permit accesul turiștilor în funcție de situația epidemiologică. Cele mai multe destinații europene, preferate de români, vor fi accesibile abia după 15 iunie.
Primele interesate în deschiderea granițelor sunt tocmai țările care au puternic dezvoltat sectorul turismului, cum ar fi Grecia sau Bulgaria. Însă persistă în continuare probleme care încetinesc procesul.
Dacă bulgarii nu cer la intrarea în țară certificat sanitar, partea română impune izolarea timp de 14 zile a celor care revin în România.
Măsură ar putea fi ridicată abia după 15 iunie, în funcție de situația epidemiologică.
Grecia și-a deschis pentru început aeroporturile din Salonic și Atena, dar a înregistrat deja un caz în care a fost nevoie de carantinarea tuturor pasagerilor unui zbor din Qatar, din cauza a 12 pasageri depistați pozitivi.
În aceste condiții, prudența rămâne cuvântul de ordine, cum este cazul la granița dintre Cehia și Austria.
Cehii continuă să ceară certificate sanitare lucrătorilor transfrontalieri și nu permit încă accesul turiștilor, iar Austria nu și-a redeschis granița cu Italia.
Și totuși, există motive de optimism. Aeroportul Fiumicino din Roma, revine la viață, după ce Italia a fost una dintre cele mai afectate țări din Europa de criză coronavirusului.
Deși doar 40 de hoteluri din cele 1200 din Roma sunt deschise, speranțele revenirii la normal sunt mari.
Peste 13 milioane de europeni lucrează în turism, industrie care reprezintă zece la sută din economia UE.
sursa: http://stiri.tvr.ro/