Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO procesul intentat statului român după revocarea sa din fruntea DNA. Decizia, luată în unanimitate, stabilește că i-au fost încălcate două drepturi fundamentale. „Sper să fie o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani”, spune actualul procuror șef al Parchetului European. Dar președintele și premierul cer și efecte concrete asupra Curții Constituționale, care a impus demiterea lui Kovesi acum 2 ani.
CEDO constată că, în procesul de revocare a Codrutei Kovesi din fruntea DNA, statul român i-a încălcat două drepturi fundamentale: dreptul la un proces echitabil și libertatea de exprimare. Kovesi reclamase că nu a avut posibilitatea să conteste demiterea, decisă de Curtea Constituțională. Președintele Klaus Iohannis a fost obligat de CCR să semneze decretul de revocare, deși inițial respinsese propunerea făcută de ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader.
Laura Codruța Kovesi: „Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că „doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată că precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public.”
Președintele și premierul sunt de părere că decizia CEDO compromite credibilitatea Curții Constituționale. Klaus Iohannis a afirmat că judecătorii de la Curtea Constituțională au obligația de a revizui „de îndată„ decizia referitoare la revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție
Președintele CCR susține însă că instanța constituțională nu poate fi considerată responsabilă de sentința CEDO, pentru că a judecat un conflict între președinte și premier, nu s-a pronunțat pe fondul revocării lui Kovesi.
O opinie similară au și reprezentanții PSD, acuzați de Klaus Iohannis și Ludovic Orban că au influențat decizia de revocare a Codrutei Kovesi.
Codruța Kovesi nu a cerut despăgubiri materiale și nici revizuirea deciziei de demitere. Ea ocupă în acest moment funcția de procuror șef al Parchetului European, după ce a câștigat o selecție la nivelul UE, în care guvernul român, condus la acel moment de Viorica Dăncilă, nu a susținut-o.
sursa: http://stiri.tvr.ro/