Parte a sistemului nervos central, creierul este un organ complex care controlează importante funcţii ale organismului precum mişcarea fiziologică ritmică de dilatare şi de contractare a pereţilor arterelor sau altfel spus, pulsul, mersul, producerea emoţiilor şi a gândurilor şi mai ales este răspunzător de întregul nostru comportament.
Frica şi stresul, atunci când nu sunt factori permanenţi, nu prezintă o problemă pentru sănătate, când însă se prelungesc pe o perioadă mai lungă de timp, pot dezvolta stări patologice. Oricât ni s-ar părea de bizar sentimentul de frică ne ajută să depăşim problemele ameninţătoare. Fericirea ne dă o stare de satisfacţie pe care ne-o putem crea implicându-ne în regăsirea amintirilor şi menţinerea sentimentului de sine.
Între psihic şi trup există o strânsă legătură, suferinţa unuia se răsfrânge asupra celuilalt. Sentimentul de satisfacţie, de împlinire, de linişte se reflectă în buna funcţionare a sistemului fiziologic a organismului şi chiar stimulează circulaţia sanguină.
În timp ce fericirea şi tristeţea s-ar putea simţi destul de diferit de la o persoană la alta, de fapt, creierul percepe aceste emoţii într-un mod remarcabil de asemănător. Acest lucru înseamnă că experienţa noastră senzorială asupra lumii este strâns legată de răspunsul emoţional propriu perceput la un nivel fundamental.
Cum ne influenţează gândurile şi emoţiile noastre, ne spune psihoterapeutul Ana Chiriac:
“Creierul poate fi asociat cu un panou de comandă care pe de o parte primeşte informaţii din lumea exterioară pe baza celor cinci simţuri auditiv, vizual, gustativ, olfactiv şi tactil şi în funcţie de aceste informaţii el coordonează mai departe gândurile, emoţiile şi comportamentul nostru.
Pentru a înţelege mai bine să luăm un exemplu din această perioadă: mă uit pe geam, simţul vizual îmi transmite faptul că afară este soare. Creierul meu primeşte această informaţie şi o coordonează sub formă de gânduri. Prin urmare, eu pot să mă gândesc că pot să îmi beau cafeaua la o terasă cu cineva cunoscut, lucru care îmi dă o stare de bine şi mă face să mă simt bucuroasă. În funcţie de acest gând şi de această emoţie comportamentul meu ulterior va fi ca atare.
Pe de altă parte pot să văd că afară este soare, să mă gândesc că este încă o zi în care nu pot să ies afară din casă, lucru care mă face să mă simt neputincioasă şi frustrată, iar comportamentul meu să fie în consecinţă.
Iată cum un stimul exterior transmis către creier are impact asupra emoţiilor şi comportamentului nostru. De aceea, vă invit ca în perioada următoare sau în zilele următoare să vă selectaţi sau să vă găsiţi anumiţi stimuli care aţi observat că vă fac să vă simţiţi mai bine, mai relaxaţi sau poate mai liniştiţi, ca de exemplu o melodie sau o activitate care vă aduce plăcere precum desenul sau poate să coloraţi, să citiţi o carte sau chiar să vă programaţi întâlniri, în mediul virtual, cu cei dragi, cu familia sau cu prietenii”.
Nu uitaţi, creierul este organul care conduce întregul nostru organism. De sănătatea lui depinde starea noastră de bine.
În căminul fiecăruia este bine să domine armonia, tandreţea şi înţelegerea între membrii familiei. O astfel de atmosferă favorizează o minte şi un organism sănătos.
Autor : Carmen Vrabete
sursa: http://stiri.tvr.ro/