În ultimii ani s-au schimbat multe în administrarea medicamentelor. Mulți dintre noi au preluat pentru medicamentele “ușoare” tendința occidentală a auto medicamentației, evitând astfel să ajungă de fiecare dată la medic, mai ales atunci când vorbim despre afecțiuni populare sau frecvente. Medicamentele nu se iau oricum și în orice cantități, și mai mult ele pot interacționa cu alimentele și unele substanțe din mâncarea de zi cu zi. De aceea este bine să știm câteva interacțiuni simple și să ținem cont de ele.
Medicamentele se iau exact când şi cum sunt prescrise de către medicul dumneavoastră. Atunci când medicul vă recomandă să nu consumați un aliment, ori alcool, trebuie să respectați cu stricteţe ceea ce vă spune.
Doctorul Amalia Călinoiu, medic primar gastroenterolog -Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti ne aminteste cateva incompatibilitati :
Alcoolul
Nu trebuie consumat când luaţi peniciline, clorzoxazone, antibiotice, antibacteriene, nitromicine, pentru că uneori determină creșterea tensiunii arteriale şi reduce efectul medicamentelor. La un interval scurt, pot apărea şi arsuri la stomac.
Efectele adverse apar ca urmare a creșterii toxicității acestor medicamente, pentru că alcoolul acționează asupra enzimelor din ficat.Alcoolul nu se consumă nici în cazul in care se iau tranchilizante, antidepresive, antialergice, analgezice, deoarece le modifică efectul calmant.
Medicamentele pentru tratarea ulcerului nu se combină cu consumul de alcool, pentru că produc vertij şi alte stări neplăcute.
Sarea
Sarea de bucătărie nu trebuie consumată în tratamentele cu cortizoizi, pentru că există riscul de retenţie hidrosalină şi chiar apariţia edemelor,a vânătăilor. Există şi posiblitatea să faceţi hipertensiune arterială, cu afectarea inimii. Sarea scade eficienţa antihipertensivelor.Zaharurile
Zahărul, mierea, glucoza nu trebuie asociate cu medicamentele pe bază de cortizon, deoarece cresc riscul de apariţie a diabetului.
Grapefruit
Nu se iau cu suc sau fruct de grapefruit, antibiotice, macrolidele, anxiolitice, antidepresivele, antiviralele, medicamentele împotriva hepatitei, a virusului C, cele anti HIV, antihistaminice, antialergice, betablocante, antiaritmice cardiace, unele medicamente pentru cancer, tuse, răceală, hormoni, anticonceptionale, antihipertrofice prostatice, cele pentru disfuncţiile erectile, pentru tratarea hipercolesterolemie şi pentru astm sau enfizem.
Atunci când medicul vă recomandă să nu consumați un aliment pe perioada unui tratament, este bine să o faceţi.
Friptura la grătar
Friptura pe cărbuni nu trebuie consumată cu medicamentele antiasmatice, pentru că poate declanșa o criză de tuse sau chiar de astm. Elemente ale medicamentului se elimină din corp în urma consumului acestui tip de friptură.
Cafeaua și ceaiul
Pot crește efectul diureticelor, antidepresivelor, anticoagulantelor şi pot apărea crize hipertensive. Dacă pacienții au comorbidități: insuficiență cardiacă sau diuretică şi iau și ceai laxativ combinat cu pastile laxative pot apărea stări de rău.
Cafeaua scadeeficacitatea medicamentelor folosite în afecțiuni gastrice sau duodenale. Cafeina poate bloca excreţia de acid uric, fapt care dă peste cap efectele medicaţiei pentru tratarea gutei.
La fel se întâmplă şi în cazul anticoagulantelor, al produselor pentru angină sau infarct. Cafeina poate chiar amplifica efectele adverse ale bronhodilatatorilor şi să dea insomnii şi o stare de iritabilitate crescută. Dacă sunteţi sub tratament pentru asemenea afecţiuni nu consumaţi cafea, ceai negru, băuturi energizante, brânzeturile fermentate, banane, pește afumat, ciocolată sau chiar iaurtul pentru că scad din efectul acestor medicamente şi pot determina oscilaţii de tensiune.
Alimentele fermentate
Pot duce la creșterea tensiunii arteriale. În cazul persoanelor care utilizează medicamente antihipertensive, antidepresive și consumă produse cu conținut în tiramină pot apărea pusee hipertensive grave.
Lactate
Cand folosiţi antibiotice, laxative sau produse farmaceutice pentru osteoporoză, trebuie mare atenţie la cantitatea de lapte pe care o beţi. Când sunt luate împreună, calciul din lapte se contopeste cu aceste medicamente şi reduce eficacitatea medicamentelor pentru osteopoză, pentru infecţii ori sporeşte efectul laxativ la unele persoane.
Vitamina K
Alimentele care conțin vitamina K pot pozitiva testul anticoagulant, deci mare atenție dacă aveți probleme cu coagularea atunci când consumaţi salată verde, spanac, conopidă, broccoli, ficat, ceai negru, căci ele contracarează acțiunea vitaminei K.
Fierul
Dacă aveţi tratamente pentru lipsă de fier şi calciu e bine să stiţi că zmeura, căpşunile, spanacul scad capacitatea de absorbție a fierului și a calciului.
Antibioticele
Nu se administrează cu alcool, iaurt sau lapte, suc de grapefruit. Este importantă perioada în care se iau aceste medicamentele. Ele se iau la ore fixe, cum v-a prescris specialistul.
Înainte de masă
Se iau cu 30 minute înainte de masă medicamentele contra vărsăturilor, pentru a își face efectul. Tratamentele pentru tiroidă, fie hipo sau hiper, ori pentru osteoporoză se iau dimineaţa înainte de masă. Suplimentele nutritive, vitaminele, mineralele se administrează de obicei înainte de masă pentru a fi absorbite mai bine de organism.
În timpul mesei
Se iau în timpul mesei medicamentele antireumatice, analgezicele, antiinflamatoare, antibioticele, antiviralele, antifungicele, antidiabeticele orale, medicamentele anticolesterol, antiinflamatoarele nesteroidiene și chiar imunosupresoarele, pentru că sunt destul de nocive pentru stomac.
Între mese
Paracetamolul sau paraacetilaminofenol, acetaminofen) are avantajul că poate fi luat independent de mese, între mese sau în timpul mesei.
După masă
Pansamentele digestive, pentru arsuri sau aciditate se iau întotdeauna după masă. Trebuie să fim atenţi şi la interacţiunea cu alte medicamente. De exemplu, pansamentele gastrice pot împiedica absorbţia altor medicamente, deoarece căptuşesc peretele stomacului pentru a-l proteja de aciditate. De aceea, trebuie luate la un interval de cel puţin două ore faţă de alte tratamente. Medicamentele enzimatice se iau fie după masă, fie exact cum v-a prescris medicul.
Acidul acetilsalicilic, aspirina se ia după masă la fel şi calmantele, codeina, oxicodona sau morfina, din cauză că pot da stari de greaţă şi vomă. Imunosupresorul corticosteroid sintetic, prednisonul ar trebui luat, doar după ce mâncăm. Acesta este administrat celor cu un nivel mic de corticosteroizi. Acesta poate fi luat şi cu lapte, pentru a se reduce iritaţiile apărute la nivelul stomacului şi chiar ulcerul. Unele medicamente pentru suferinzii de diabet de tip 2, este indicat să se administreze după ce pacientul a mancat, fiind astfel evitată incontinenţa sau problemele la stomac.Contraceptivele orale, care trebuie luate la aceeasi oră, zilnic, ar trebui înghiţite doar după masă, pentru a nu apărea senzaţia de vomă.
Analgezicele, care reduc semnalele de durere la nivelul creierului, cele antimigrenoase, sau cele pentru durerea provocată de mentruație, ori pentru artrită pot provoca greață și vomă, dacă sunt consumate pe stomacul gol, de aceea este bine să fie luate după ce aţi mâncat.
La cura de slăbire
Nu se consumă alune, fistic sau alte alimente sărate. Foarte multe medicamente se dau în funcție de kilogram corp, ori dacă slăbim trebuie ajustată în minus şi doza de medicamente. Suplimentele cu crom pot afecta rinichii și ficatul.Medicamentele care scad pofta de mâncare sunt extrem de periculoase.Fibrele care se dau în regimul de slăbire scad absorbția de fier. Cura de slăbire ar trebui ţinută sub supravegherea unui specialist pentru că riscaţi să vă daţi organismul peste cap, iar pastilele pe care luaţi să vă facă mai mult rău decât bine.
Autor : Dana Armașu
sursa: http://stiri.tvr.ro/