Trandafirul este prezent în majoritatea cărților de fitoterapie. Asta deoarece dincolo de aspectul de floare decorativă se ascund virtuți terapeutice dovedite.
În scop medicinal se folosește trandafirul de grădină, sau trandafirul de Damasc. Descoperiți în rândurile care urmează câteva moduri inedite de a prepara și utiliza petalele de trandafir.
7 retete medicinale din trandafir
Cercetătorii au raportat numeroase proprietăți farmacologice ale trandafirului de Damasc, principala specie folosită în scop medicinal:
Trandafirul de Damasc conține terpeni, flavonoide, glucozide, antocianini, mircenă, vitamina C, quercetină și kamepferol, principii amare, acizi organici și ulei gras.
Oamenii de știință au descoperit peste 95 de micro- și macronutrienți în uleiul esențial de trandafir.
Majoritatea beneficiilor trandafirului sunt atribuite conținutului de compuși fenolici. Aceștia au demonstrat efecte antioxidante, anticancerigene, antimutagene, antiinflamatoare și antidepresive.
În medicina tradițională, trandafirul de Damasc era folosit pentru durerile în piept, durerile abdominale, sângerările menstruale, constipație și alte problemele digestive.
CItește și Preparate medicinale din trandafir
Era de asemenea considerat un tonic cardiac. Triburile americano-indiene utilizau ceaiul din rădăcina plantei pentru tusea la copii.
Uleiul de trandafir este util în depresie, tensiune, stres, nervozitate și supărări puternice. Inhalațiile cu ulei de trandafir pot ușura alergiile, durerile de cap și migrenele.
Din petalele de trandafir se poate face apă florală, ulei esențial, pulbere, sirop, suc, oțet medicinal, alifie și ceai.
Petalele de trandafir proaspete pot fi aplicate direct pe piele în caz de leziuni minore. Au efecte antivirale și antibacteriene. În plus, calmează pielea și accelerează procesul de vindecare.
Citește și Trandafirata (cu miere sau alcool) o licoare la fel de răcoritoare și tonică precum socata
Cel mai simplu și eficient mod de conservare a proprietăților terapeutice ale trandafirului este uscarea petalelor.
Petalele uscate se macină apoi prin râșnița electrică de cafea. Pulberea obținută poate fi folosită pentru tulburările digestive.
Iranienii o consumă cu iaurt. Se poate amesteca de asemenea cu unt, cremă de brânză sau miere de albine.
Ceaiul de trandafir poate fi consumat ca adjuvant în caz de răceli, gripă, afecțiuni pectorale, nădușeală sau diaree. Se folosesc 2 lingurițe de petale uscate la 200 ml de apă clocotită. Se pot bea câte 2 căni de ceai pe zi.
Același ceai (fără îndulcitor) se poate utiliza și pentru afecțiunile externe, sub formă de comprese, gargară sau spălături în caz de ochi obosiți și afecțiuni bucale.
Puneți 100 de grame de petale de trandafir la macerat în 90 g de oțet de vin și 100 g de spirt, timp de 5 zile.
Folosiți oțetul sub formă de frecții ale corpului în caz de febră și răceală. Dacă excludeți spirtul, oțetul simplu de trandafir poate fi folosit și la salate.
Citește și Oțet de trandafiri cu numeroase utilizări pentru sănătate (rețetă video)
Acest preparat este foarte popular. Apa de trandafir sau hidrosolul de trandafir are un efect calmant. Ajută la scăderea tensiunii arteriale, previne depresia și îmbunătățește starea de spirit.
În asociere cu apă de pelin, apa de trandafir poate reduce durerile de inimă.
Poate fi folosită și pentru piele. Are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și răcoritoare. Poate fi aplicată pe ten sub formă de comprese.
Reduce roșeața pielii, echilibrează pH-ul și poate fi folosită în caz de acnee, eczeme și psoriazis.
Amestecați apa de trandafir cu ulei esențial într-o sticlă cu pulverizator și veți obține un parfum natural.
Nu în ultimul rând, cu apa de trandafir vă puteți clăti părul. Adăugați acest produs în apa de baie pentru un efect relaxant și calmant.
Adăugați petalele de trandafir în miere și folosiți siropul obținut pentru tuse și dureri în gât. Are de asemenea un efect laxativ ușor.
Puteți consuma mierea de trandafir ca atare, sau o puteți adăuga în ceai.
Și dulceața de trandafir are efecte medicinale. Poate ajuta la întărirea bolnavilor de piept.
Citește și Petale de trandafir conservate în miere (rețetă + utilizări)
Umpleți un borcan pe jumătate cu petale proaspete de trandafir. Acoperiți-le cu alcool de minim 60% și lăsați la macerat 14 zile.
Tinctura de trandafir poate fi folosită pentru scăderea colesterolului și calmarea sistemului digestiv.
Citește și Cum să folosim TRANDAFIRUL în scop medicinal (remedii și rețete)
Surse articol:
1. Simply Beyond Herbs, 6 Hidden uses of Rose Petals: https://simplybeyondherbs.com/6-hidden-uses-of-rose-petals/2. Mohammad Hossein Boskabady, Mohammad Naser Shafei, Zahra Saberi, and Somayeh Amini, Pharmacological Effects of Rosa Damascena, Iran J Basic Med Sci. 2011 Jul-Aug; 14(4): 295307: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/3. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Trandafirul, Plantele Medicinale Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 168-169
sursa: lataifas.ro