Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă care pare să fi fost creată exclusiv pentru a trata depresia, rănile şi inflamaţiile. Uleiul de sunătoare are aplicaţii din cele mai variate, de la răni şi arsuri, până la insomnie, infecţii şi artrită. Are efecte antiinflamatoare, antiseptice, coleretice, colgoge, sedative şi cicarizante.
Sunătoare (Hypericum perforatum )
Se pun 10 linguri de flori de sunătoare uscate şi mărunţite în 500 ml de ulei de măsline. Se poate folosi şi ulei de susan sau de sâmburi de struguri. Se amestecă şi se lasă la macerat 14 zile, la loc însorit. Se filtrează apoi şi se trage în sticluţe închise la culoare. Uleiul se păstrează în locuri reci şi întunecoase.
O altă reţetă este după cum urmează: Se zdrobesc florile de sunătoare într-o lingură de ulei de floarea-soarleui sau de măsline, şi se adaugă într-o sticlă curată. Se acoperă cu 400 de ml de ulei de floarea-soarelui sau de măsşline şi se amestecă. Sticla se lasă descoperită, şi se dă la loc cald vreme de 3-5 zile. După această perioadă, se închide ermetic şi se lasă la macerat la soare 3-6 săptămâni. Uleiul este gata când a căpătat o culoare roşie. Se filtrează printr-un tifon şi se lasă încă o zi în repaus, pentru a se separa partea apoasă a uleiului. Se foloseşte un furtun pentru a trage apa şi apoi se aruncă. Uleiul rămas se pune în sticle mate, închise ermetic.
Stomatită, gingivită Colită cronică, colecistită, candidoză hiperacidă, ulcer gastric, dischinezie biliară hipotonă Hepatită acută şi cronică Fiere leneşă Tumori utero-ovariene benigne Răni, arsuri Depresie, anxietate, obsesii, dependenţe, dureri de cap
[wcepe_products ids=’5530′ button=’Cumpără aici’]
1. Depresie uşoară şi medie
Este bine cunoscut faptul că depresia este o stare sumbră, în care persoana în cauză se simte gol şi lipsit de orice sens sau bucurie a vieţii. Depresia este legată de variaţiile din creier care ajută la comunicarea cu neurotransmiţătorii principali. Utilizarea pe termen lung a acestei plante este nu doar sigură, dar chiar recomandată.
2. Insomnie acută
Sunătoarea conţine substanţe care creează un echilibru la nivelul creier, care permite corpului nostru să atingă o stare de odihnă şi relaxare necesară şi bine-meritată. Persoanele care au probleme cu somnul pot folosi ulei de sunătoare pentru tratarea tuturor simptomelor sau cauzelor asociate cu insomnia: depresia, stresul, tulburări hormonale, sau anxietate şi intoxicaţie cu cofeină. În insomnia cronică, se poate folosi un leac din sunătoare şi alcool, macerat 21 de zile la soare.
3. Tulburări obsesiv-compulsive
Sunătoarea a fost dovedit sistematic pentru a trata cazurile restrânse de tulburari obsesiv-compulsive. Obsesiile asociate acestei afecţiuni variază în gravitatea lor de la spălatul constant pe mâini până la obsesii legate de alimente gânduri subconştiente. Sunătoarea este de mare ajutor în caz de anxietate şi alte tulburări nervoase. Cea mai bună formă de a trata tulburările obsesiv compulsive este cu siguranţă sunătoarea administrată sub formă de capsule.
4. Dependenţa de alcool sau tutun
Persoanele care suferă de alcoolism sau de o dependenţă de ţigări pot folosi ulei de sunătoare, deoarece acesta funcţionează ca o soluție care camuflează impulsurile create de dependență. Pentru rezultate mai bune, se recomandă scapsulele de sunătoare.
5. Fiere leneşă, pietre la vezică biliară
Se ia câte o lingură de ulei de sunătoare pe stomacul gol. Este un remediu excelent şi pentru durerile de cap care apar din cauza afecţiunilor biliare.
6. Artrită reumatoidă, dureri musculare, nervoase
Artrita reumatoidă este o boală auto-imunitară care provoacă dureri acute sau cronice. Deşi capsulele de Sunătoare sunt o formă populară de utilzare a acestei plante în cazuri de artrită, medicina modernă recomandă şi uleiul de sunătoare pentru alinarea durerilor provocate de poliartrita reumatoidă. Se face un masaj cu ulei de sunătoare pe zonele în care durerea este răspândită. De asemenea, este un leac bun pentru cei care suferă de nevralgii şi alte boli care necesita de gestionarea imediată a durerii.
Se fac frecţii cu ulei de sunătoare pe locul dureros, până la remedierea durerii.
7. Tratament pentru arsuri, dermatită
Sunătoarea este un vindecator radical atunci când sunt planta este utilizată sistematic, pe termen lung. Înainte de aplicarea unui tratament cu ulei de sunătoare pe pielea afectată de arsuri, este recomandat să se cureţe pielea. De multe ori, rezultatele sunt imediate.
La arsurile mici şi medii, se spală mai întâi pielea cu tinctură de sunătoare, apoi, pe pielea uscată, se aplică ulei de sunătoare din abundenţă, de 2-3 ori pe zi. Se recomandă ferirea de razele solare 24 de ore după aplicarea uleiului.
Pentru dermatite atopice, se aplică ulei de sunătoare pe locul afectat, de 3 ori pe zi, până la vindecare.
8. Vindecarea rănilor mici
Aplicarea uleiului de sunătoare s-a dovedit a fi extrem de eficient nu doar în reducerea durerii cauzate de răni şi hematoame, ci şi în eliminarea cauzei reale a durerii. Pentru un efect rapid de calmare, se pot aplica pe locul rănit câteva picturi de ulei de sunătoare. În cazul în care rănile sunt deschise, este recomandat să se folosească un macerat de sunătoare cu alcool, de 3 ori pe zi.
Ulei de Sunătoare
9. Pielea uscată
Sunătoarea are un efect benefic de stimulare a celulelor pielii şi implicit de creşterea circulaţiei. Rezultatul este o piele hidratată şi curată. Când vine vorba de tratarea pielii uscate, uleiul de sunătoare se poate aplica pe faţă, pentru echilibrarea texturii pielii şi pentru reîmprospătarea tenului în mod natural.
Este dovedit ştiinţific că uleiul de sunătoare poate trata o serie de boli de piele cum sunt eczemele sau dermatita. Pentru că sunătoarea are o serie de proprietăţi antioxidante, uleiul de sunătoare remediază pielea uscată şi menţine în acelaşi timp o umiditate naturală necesară.
10. Ajută la slăbit
Sunătoarea conţine o serie de substanţe chimice cu rol de antioxidanţi care lucrează împreună pentru a reduce pofta de mâncare şi pentru a accelera metabolismul. Pentru rezultate bune, se recomandă sunătoare proaspătă, pisată, presărată apoi pe alimente sau în ceaşca de ceai preferat.
De asemenea, sunătoarea are o putere mare de detoxifiere a organismului, mai ales când se adaugă pulbere de sunătoare (măcinată) într-o cană de ceai verde.
În cazul afecţiunilor bucale se poate face gargară cu o linguriţă de ulei de sunătoare nediluat, de 3 ori ori pe zi. După 3-5 minute de mestecare a uleiului, se aruncă şi se clăteşte gura cu tinctură de gălbenele diluată în apă. procedeul se face după fiecare din cele trei mese.
În celelalte cazuri de boli, se ia câte o linguriţă de ulei de sunătoare intern, de 3 ori pe zi.
sursa: lataifas.ro