Nu o spune noi, nici marii consumatori de bere, ci studiile. Cei de la Grupul „GreenMedInfo” citează rezultatele unei cercetări în acest sens pe site-ul lor, care a arătat că berea are efecte benefice la femei.
Studiul a fost publicat în anul 2009 în jurnalul „Nutrition” și a fost realizat de un grup de cercetătorii spanioli de la Universitatea din Extremadura, Caceres.
Berea mărește densitatea osoasă la femei
Obiectivul cercetătorii a fost acela de a evalua efectele consumului de bere asupra masei osoase la femei.
Au fost recrutate 1.679 de femei sănătoase, cu vârsta medie de 48,4 ani. 710 dintre ele se aflau în perioada de premenopauză (vârsta fertilității), 176 în perioada de perimenopauză și 811 în perioada de după menopauză.
Participantele au completat un chestionar cu informații despre consumul de alcool, cafea, tutun și diverși nutrienți.
În ceea ce privește consumul de alcool, a existat o categorisire a participantelor în: consumatoare moderate, consumatoare ușoare și neconsumatoare de alcool.
Totodată, a fost analizat tipul de băuturi alcoolice servite: vin sau bere.
Ecografiile au arătat valori cantitate mai mare ale oaselor la femeile care consumau bere, comparativ cu cele care nu consuma deloc bere sau consumau în schimb vin.
Autorii acestui studiu spun că rezultatele lor indică faptul că femeile care beau bere au o densitate osoasă mai mare. Iar acest lucru s-ar putea datora conținutului de fitoestrogeni din bere.
Citește și Când și de ce ar trebui să-ți faci un test de densitate osoasă?
Estrogenii sunt hormoni sexuali feminini produși în principal de ovare. Sunt implicați în dezvoltarea și menținerea sânilor și a organelor reproducătoare la femei, precum și în sarcină și lactație. Testiculele secretă, la rândul lor, cantități mai mici de estrogen.
Și unele plante produc anumite tipuri de hormoni, precum fitoestrogeni, cunoscuți și sub numele de „estrogeni nesteroizi”.
Fflorile de hamei, care sunt folosite la producția de bere (pentru aromatizare și conservare), conțin hormoni cu o acțiune similară estrogenului.
Oamenii de știință au identificat un fitoestrogen puternic în hamei, numit „8-prenilaringenină”. Se pare că acesta are o activitate hormonală mai mare comparatic cu alți hormoni din plante.
Prezența acestui fitoestrogen ar putea fi responsabilă pentru dereglările menstruale întâlnite la femeile care lucrează la cules de hamei.
8-prenilaringenina a fost detectată și în bere, însă în concentrații mai mici, fapt care nu ridică semne de îngrijorare.
Cercetătorii au găsit în bere alți doi fitoestrogeni: daidzeina și geinsteina.
Citește și Oase sănătoase la femei prin remedii naturale sfaturile vindecătoarei Susun Weed
Studiile pe șobolani cu ovariectomie și femei postmenopauzale (ale căror organisme nu mai pot produce singure estrogen) au arătat că fitoestrogenii din băuturile alcoolice exercită efecte similare estrogenului în corpul lor.
Aceste efecte au loc, se pare, și în urma unui consum moderat de alcool.
Bărbații cu ciroză hepatică alcoolică prezintă deseori insuficiență testiculară și semne de feminizare (sâni măriți, distribuția grăsimii într-un mod similar organismului femeii), datorită nivelului crescut de estrogen din corp.
Acest lucru sugerează că băuturile alcoolice pot conține fitoestrogeni bioactivi.
Rezultate studiului principal din acest articol nu trebuie să le încurajeze pe femeile neconsumatoare să înceapă să bea bere pentru a-și păstra sănătatea oaselor.
Ele arată că berea poate avea beneficii în acest sens la femeile care beau deja bere, ocazional sau cu moderație.
Studiile anterioare au arătat că hameiul ar putea ajuta la reducerea disconfortului cauzat de menopauză, în special a bufeurilor. Este nevoie doare de ½ linguriță de flori uscate de hamei pentru a obține acest efect.
De asemenea, hameiul are efect sedativ, care poate fi util în nervozitate și irascibilitate.
Citește și Cel mai bun fruct pentru oase, care poate inversa pierderea de masă osoasă (studii)
Surse articol:
1. Juan D Pedrera-Zamorano, Jesus M Lavado-Garcia, Raul Roncero-Martin, Julian F Calderon-Garcia, Trinidad Rodriguez-Dominguez, Maria L Canal-Macias, Effect of beer drinking on ultrasound bone mass in women, Nutrition. 2009 Oct;25(10):1057-63: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19527924/2. Juan D. Pedrera-Zamorano, Jesus M.Lavado-Garcia, Raul Roncero-Martin, Julian F. Calderon-Garcia, Trinidad Rodriguez-Dominguez, Maria L.Canal-Macias, Effect of beer drinking on ultrasound bone mass in women, Nutrition, Volume 25, Issue 10, October 2009, Pages 1057-1063: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900709001361?via%3Dihub3. R. Milligan, J. C. Kalita, A. Heyerick, H. Rong, L. De Cooman, D. De Keukeleire, Identification of a Potent Phytoestrogen in Hops (Humulus lupulus L.) and Beer, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 84, Issue 6, 1 June 1999, Page 2249: https://academic.oup.com/jcem/article/84/6/2249/28647604. Judith S. Gavaler, Alcoholic Beverages as a Source of Estrogens, Alcohol Health & Research World: https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh22-3/220.pdf5. S R Milligan, J C Kalita, A Heyerick, H Rong, L De Cooman, D De Keukeleire, Identification of a potent phytoestrogen in hops (Humulus lupulus L.) and beer, J Clin Endocrinol Metab. 1999 Jun;84(6):2249-52. doi: 10.1210/jcem.84.6.5887: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10372741/6. Michael Greger, The Effects of the Hops Phytoestrogen in Beer on Breast Cancer Risk, Nutrition Facts.Org: https://nutritionfacts.org/2019/06/06/the-effects-of-the-hops-phytoestrogen-in-beer-on-breast-cancer-risk/
sursa: lataifas.ro