Una din cele mai mari probleme cu care se confruntă populația actuală este supraalimentarea. Nu este de mirare de ce ratele de tulburări metabolice (diabet, obezitate) sunt atât de mari.
Cei care mănâncă mai mult decât au nevoie fac acest lucru fie pentru plăcerea gustului, fie din obișnuință, fie din cauza stresului.
Mancati pana cand sunteti 80% satui
A mânca până când suntem 80% sătui este o formulă aplicată de japonezi. Se numește „Hara hachi bu” și a apărut în Okinawa, orașul în care oamenii sunt renumiți pentru viața lor lungă și sănătoasă.
Locuitorii acestei insule practică un fel de „medicina vieții”, ghidându-se după principiul că o dietă echilibrată susține un corp sănătos. Ei au rate foarte mici de boli cardiace, cancere, accidente vasculare cerebrale și o speranță de viață mai mare, comparativ cu alte regiuni din lume.
Psihologul Susan Albers este de părere că metoda „Hara hachi bu” este extrem de folositoare deoarece ne învață măsura sau cumpătarea.
Înainte de a vă umple farfuria peste măsură, uitați-vă la dimensiunea ei și decideți cât de multă mâncare aveți nevoie pentru a vă sătura. Apoi mai luați puțin înapoi, pentru a obține acel procent de 80%. Este mai greu să renunți la mâncarea care se află deja în farfurie, decât să-ți mai pui o porție.
Nu vă ridicați de la masă complet sătui. Pentru a putea monotoriza mai bine senzația de sațietate, mâncați încet. Stomacul are nevoie de circa 20 de minute pentru a digera alimentele și a crea senzația de sațietate. Până să ajungeți la 20 de minute ar trebui să fiți deja ridicați de la masă.
Mestecați lent alimentele, pentru a-i permite corpului să înregistreze cât de mult ați mâncat. Dacă veți mânca repede și vă veți opri la cât considerați că înseamnă 80% sațietate, ați putea fi de fapt 100% sătui, deoarece corpul nu a avut suficient timp să fie semnalizat în acest sens de către creier.
Această metodă poate fi utilă pentru cei care au tendința de a se simți prea plini sau balonați după ce mănâncă o masă copioasă. Pentru a evita acest disconfort, consumați porții mai mici și mai dese. 80% sațietate va preveni declanșarea senzației de „prea plin”.
Mâncatul compulsiv, mâncatul pe fond nervos sau emoțional este mai periculos decât pare la prima vedere.
Erma Levy, cercetător dietetician din cadrul Anderson Cancer Center, spune că este nevoie de 20 de minute pentru ca creierul să trimită un semnal către stomac prin care să îi spună că este sătul și că ar trebui să se oprească din mâncat.
Supraalimentarea apare atunci când continuăm să mâncăm peste limita sațietății. Excesul alimentar nu duce numai la acumularea de kilograme în plus, ci poate afecta organismul în numeroase moduri:
• Supraalimentarea duce la extinderea stomacului dincolo de dimensiunea sa normală, pentru a se adapta la cantitatea mare de mâncare primită. Un stomac mărit va pune presiune pe organe, cauzând o stare de oboseală crescută, încetinirea funcțiilor corpului, lentoare în mișcări sau somnolență. Hainele ne pot strânge de asemenea, crescând și mai mult senzația de disconfort.
• Când mâncăm prea mult, funcția organelor este îngreunată. Ele trebuie să secrete mai mulți hormoni și enzime pentru a descompune alimentele ingerate.
• Pentru a descompune alimentele, stomacul produce acid clorhidric. Supraalimentarea face ca acest acid să se întoarcă în esofag, cauzând arsuri stomacale. Excesul de alimente bogate în grăsimi crește predispoziția la arsuri stomacale.
• Abuzul alimentar dă o senzație incomodă de plenitudine, flatulență și gaze
• Metabolismul este accelerat pentru a putea arde excesul de calorii, de aceea pot să apară transpirații, valuri de căldură temporare sau amețeală.
Pe termen lung, supraalimentarea poate duce la supraponderalitate sau obezitate, deoarece caloriile consumate în plus nu vor putea fi arse și folosite pentru energie, ci vor fi stocate în corp sub formă de grăsime. Acest lucru crește riscul de boli și cancer.
Consumul excesiv de alimente nesănătoase poate afecta sistemul digestiv. Cu cât mai mult mâncăm, cu atât mai mult va dura procesul de digestie. Supraalimentarea frecventă poate duce în timp la încetinirea proceselor digestive. Acest lucru înseamnă că alimentele vor rămâne mai mult timp în stomac, având astfel mai multe șanse să fie transformate în grăsime.
Hormonul foamei și hormonul somnului cresc și scad pe parcursul zilei. Când mâncăm prea mult, această ritmicitate este afectată, apărând probleme cu somnul de noapte.
Cumpără de aici suplimente pentru slăbit: [wcepe_products ids= ‘4569, 7052, 11086′ button=’Cumpără aici’]
Surse bibliografice:
1. Kellie Bramlet Blackburn, „What happens when you overeat?” articol publicat pe site-ul Anderson Cancer Center: https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/What-happens-when-you-overeat.h23Z1592202.html2. Cleveland Clinic, Health Essentials, „Don’t Eat Until You’re Full ― Instead, Mind Your Hara Hachi Bu Point”: https://health.clevelandclinic.org/dont-eat-until-youre-full-instead-mind-your-hara-hachi-bu-point 3. Visit Okinawa Japan, „Kusui-Mun: A Balanced Diet Leads to a Healthy Body, Supporting a Long and Healthy Life”: https://www.visitokinawa.jp/about-okinawa/a-long-and-healthy-life
sursa: lataifas.ro