Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) va stabili un calendar national de implementare a contoarelor inteligente de masurare a consumului de electricitate, dupa evaluarea unor proiecte-pilot, a declarat, marti, Mihaela Plesca, sef serviciu Cooperare si programe in domeniul eficientei energetice din cadrul ANRE.
‘In 2012 a fost facuta o analiza cost-beneficiu pentru implementarea contoarelor inteligente, din care a reiesit ca implementarea lor este pozitiva in cazul energiei electrice. Astfel ca, in 2014, a fost emis un ordin al ANRE privind implementarea sistemelor de masurare inteligente’, a spus Plesca, in cadrul unei conferinte pe tema eficientei consumului de energie.
Potrivit acesteia, exista in derulare proiecte-pilot care vor fi evaluate in acest an.
‘Avem in derulare programe pilot, iar evaluarea lor se va realiza in acest an. Ca urmare, vom stabili un calendar national de implementare, care va fi etapizat. Ar fi trebuit sa avem 80% pana in 2020, dar in functie de evolutia acestor proiecte pilot vom cunoaste ritmul de implementare’, a mai spus reprezentanta ANRE.
La inceputul acestui an, un ordin al ANRE a prevazut eliminarea tintei propuse pentru anul 2020 privind implementarea de contoare inteligente de energie electrica la aproximativ 80% din clientii finali, intrucat nu fusese finalizata o evaluare cost-beneficiu.
Actul normativ modifica Ordinul 145/2014 al presedintelui ANRE si abroga articolul 3, care precizeaza ca ‘Pentru implementarea sistemelor inteligente de masurare a energiei electrice, ritmul aplicat de catre operatorii de distributie concesionari este aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si are ca tinta pana in anul 2020 implementarea la circa 80% din numarul de clienti finali’.
De asemenea, perioada in care ANRE va face o analiza cost-beneficiu pentru implementarea sistemelor de masurare inteligente nu va mai fi 2016-2020, ci 2017-2020.
Reprezentantii ANRE explica faptul ca, in urma proiectelor-pilot implementate pana acum, rezultatele nu au fost uniforme, iar autoritatea trebuie sa realizeze o analiza cost-beneficiu pentru toti operatorii de distributie ‘prin intermediul unui consultant/ audit de terta parte’.
In nota de prezentare a noului ordin, ANRE arata ca a avizat 18 proiecte-pilot in valoare de 69.639.770 lei, pentru cei 8 operatori de distributie a energiei electrice concesionari. Proiectele-pilot au fost avizate in luna martie 2015 pentru 6 operatori de distributie: Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, CEZ Distributie, E.ON Distributie Romania si Electrica Transilvania Sud si in luna august pentru FDEE Electrica Transilvania Nord si FDEE Electrica Muntenia Nord.
‘Pana la data de 1 noiembrie 2015, gradul de realizare a proiectelor pilot avizate de ANRE era din punct de vedere valoric de 83%, iar din punct de vedere fizic de aproximativ 85%. (…) Rezultatele post-implementare referitoare la beneficiile vizate sunt nerelevante pentru toate proiectele pilot datorita perioadei foarte scurte de la data finalizarii implementarii proiectelor pilot si data raportarii realizarilor (lipsa unei durate relevante de monitorizare). Apreciem ca este necesara o perioada de monitorizare de cel putin 6 luni a proiectelor realizate pentru obtinerea unor date care sa ofere premise elocvente pentru fundamentarea deciziilor referitoare la ‘roll-out’, se precizeaza in nota de fundamentare.
Totodata, analizele cost-beneficiu transmise de operatorii de distributie nu permit efectuarea unei analize unitar comparative a rezultatelor obtinute, mai spun reprezentantii ANRE. Pe de o parte, majoritatea operatorilor de distributie concesionari nu au transmis analizele cost-beneficiu in formatul solicitat prin adresa ANRE, iar pe de alta parte, analizele cost-beneficiu transmise au fost realizate pe modele diferite de analiza, care urmaresc strategia de business a operatorului, cu accente si focalizari specifice.
‘Nu exista uniformitate in evaluarea costurilor si beneficiilor proiectelor pilot. Rezultatele analizelor cost-beneficiu sunt pozitive pentru societatile Enel, E.ON Distributie Romania si FDEE Transilvania Sud si negative pentru CEZ Distributie. Apreciem ca este necesara realizarea de catre ANRE a unui model detaliat de analiza cost-beneficiu si, conform celor prezentate in sedinta Comitetului de Reglementare din data de 22.12.2015, efectuarea de catre ANRE a analizei cost-beneficiu pentru toti operatorii de distributie, prin intermediul unui consultant/ audit de terta parte, in scopul evitarii acuzatiilor de lipsa de transparenta sau lipsa de obiectivitate’, se mai arata in documentul citat.