Un complet de trei judecatori de la Curtea de Apel Pitesti a ramas in pronuntare, miercuri, asupra unor cereri de amanare sau suspendare a procesului privind casa din Sibiu pierduta de familia presedintelui Klaus Iohannis.
Cererile au fost formulate de avocatul familiei Iohannis, pana la stabilirea persoanelor care au calitatea de mostenitor al soacrei presedintelui, Georgeta Lazurca, la randul ei parte in proces inainte de decesul survenit in anul 2016.
Instanta a anuntat ca ramane in pronuntare asupra cererilor de amanare sau suspendare a cauzei, stabilind un termen de control pentru 15 februarie, care ar deveni un termen efectiv in cazul in care nu se admite suspendarea.
Avocatul Virgiliul Viorel Vulcan, reprezentantul celor cu care se judeca familia prezidentiala, a apreciat ca cererile depuse de partea adversa reprezinta o incercare de tergiversare a judecarii contestatiei in anulare, prin apelarea la tertipuri procedurale.
„Daca moare o parte a unui proces, ea trebuie inlocuita de mostenitori. Prima soacra a tarii a murit, ea trebuie inlocuita de mostenitori (…) care ar fi singurul mostenitor doamna Iohannis. Folosindu-se de tertipuri procedurale, avocatii domnului presedinte incearca sa suspende cauza, sa o tergiverseze la maxim, pentru ca sansele sunt, din punctul meu de vedere, zero. (…) Asa spune procedura, daca decedeaza una dintre parti, cauza se poate suspenda pana sunt indicati si introdusi in cauza cei care urmeaza, mostenitorii”, a declarat avocatul.
El a adaugat ca Ministerul Finantalor ar trebui sa aplice hotararea irevocabila pronuntata de Tribunalul Brasov in cauza privind casa din Sibiu.
„Hotararea este irevocabila, din punctul asta de vedere am obtinut si o hotarare de revizuire a sentintei prin care acestor batrani le-au fost anulate contractele de vanzare-cumparare, ea este pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia. A fost desfiintata si acea hotarare ticaloasa prin care au fost anulate contractele de vanzare-cumparare. Urmeaza ca dansii sa-si reintre in drepturi, iar statul roman, prin Ministerul de Finante, trebuie sa porneasca demersurile pentru intabularea acestui spatiu si al intregii case in cartea funciara, radierea lui Iohannis si a sotiei, conform deciziei irevocabile a Tribunalului Brasov, si al doilea pas, urmeaza sa procedeze la o actiune privind restituirea sumelor incasate necuvenit, sutele de mii de euro incasate de catre domnul primar al municipiului Sibiu, cel care avea obligatia sa protejeze domeniul privat al municipiului Sibiu si din acest punct de vedere dansul s-a aflat intr-o profunda stare de incompatibilitate”, a mai spus Vulcan.
Acesta a fost al patrulea termen al procesului, dupa stramutarea cauzei de la Curtea de Apel Brasov.
La termenul anterior, din 7 decembrie 2016, instanta a admis cererea de amanare formulata de avocatul familiei prezidentiale, pentru a o putea introduce pe Carmen Iohannis in calitate de mostnitor al mamei sale, Georgeta Lazurca, la randul ei parte in proces.
„Incuviinteaza cererea formulata de aparatorul contestatorilor privind amanarea cauzei pentru introducerea in cauza a mostenitorilor contestatoarei Lazurca Georgeta. Pune in vedere contestatorilor, prin aparator, sa depuna certificatul de deces al contestatoarei Lazurca Georgeta, sa indice mostenitorii in timp util in vederea citarii acestora pentru urmatorul termen si sa depuna dovada calitatii de mostenitor. Amana judecarea cauzei la 18 ianuarie 2017, nu mai devreme de ora 11,00”, se arata in incheierea de sedinta din 7 decembrie.
Contestatia in anulare formulata de familia Iohannis impotriva deciziei instantei din noiembrie 2015, prin care cei doi soti au pierdut un imobil aflat in centrul Sibiului, se judeca la Curtea de Apel Pitesti, conform deciziei din 6 aprilie 2016 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Instanta suprema a admis atunci o cerere depusa de familia Iohannis, prin care s-a solicitat stramutarea procesului de la Curtea de Apel Brasov la o alta curte de apel din tara, decizia fiind definitiva.
Potrivit presei locale, Klaus Iohannis a reclamat in cererea de stramutare faptul ca judecatorii din Brasov nu indeplinesc conditia de independenta si impartialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor, in cei 10 ani cat a durat procesul. In urma articolelor aparute in presa, Carmen si Klaus Iohannis sustineau ca pe plan local s-a creat un curent nefavorabil lor, aspect de natura a afecta, cel putin la nivel de aparenta, impartialitatea judecatorilor.
Carmen si Klaus Iohannis au depus o contestatie in anulare, dupa ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Brasov un proces privind un imobil din centrul Sibiului.
Pe 16 noiembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemultumit de sentinta judecatoreasca prin care a pierdut o casa in Sibiu, punctand ca impreuna cu avocatii sai cauta cele mai bune cai de a o contesta.
La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brasov a respins un recurs declarat de Klaus si Carmen Iohannis si a mentinut decizia Tribunalului Brasov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din Sibiu. Imobilul in cauza a facut parte din averea sotilor Maria si Eliseu Ghenea, iar dupa decesul acestora averea a trecut in anii ’70 in proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care insa a decedat, fara a avea copii.
Casa de pe strada Nicolae Balcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut in proprietatea statului roman, iar in anul 1997 imobilul a fost cumparat de chiriasi. In anul 1999, contractele prin care chiriasii au cumparat casa au fost anulate in instanta, la cererea fiului lui Nicolae Bastea, acesta din urma fiind nepot al sotilor Ghenea. Casa ajunge apoi in proprietatea familiei Iohannis, care a cumparat partea urmasilor lui Nicolae Bastea. Fostii chiriasi au deschis procese in instante, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat in posesia imobilului din Sibiu, contestand calitatea de urmas de drept a lui Nicolae Bastea.