Inalta Curte de Casatie si Justitie a ramas in pronuntare astazi pe cererea DNA de arestare preventiva in lipsa a fostului deputat Sebastian Ghita, dupa ce acesta a incalcat termenii controlului judiciar.
DNA a solicitat judecatorilor inlocuirea masurii controlului judiciar pe cautiune cu arestarea preventiva, pe motiv ca Sebastian Ghita a incalcat dispozitiile controlului judiciar in dosarul in care a fost trimis in judecata alaturi de fosti sefi din politie si parchete, informeaza Adevarul.
„Sebastian Ghita avea obligatia, pe 29 decembrie si pe 3 ianuarie, sa se prezinte la IPJ Prahova. Neprezentarea acestuia la cele doua termene, dar avand in vedere si ca anterior, pe 20 decembrie s-a emis mandat de aducere in alta cauza, iar acesta nu a fost gasit nici la locuinta si nici la telefonul de contact, nu a fost gasit nici la rude si apropiati care ii frecventeaza, ne-a determinat sa promovam aceasta cerere de inlocuire”, a spus procurorul DNA, in sala de judecata.
Potrivit Codului de Procedura Penala, „se sustine de catre legiuitor ca, pe durata controlului judiciar pe cautiune, daca inculpatul incalca cu rea-credinta obligatiile, se poate dispune inlocuirea. Consideram ca inculpatul a dat dovada de rea-credinta, asa ca va solicitam sa inlocuiti controlul judiciar pe cautiune cu masura arestului preventiv”, a mai spus procurorul. Acesta a precizat ca „sunt indeplinite toate cele trei conditii pentru a dispune arestarea preventiva”.
„Initial, s-a luat masura controlului judiciar in martie 2016, masura mentinuta ultima oara in 16.12.2016. Sunt opt fapte in dosar, modalitatea de savarsirea si calitatea in care le-a savarsit. Va rog sa aveti in vedere contextul era deputat in parlament, calitate pierduta ulterior, a fost si motivul pentru care acest inculpat nu a fost arestat, asa cum au fost ceilalti inculpati din dosar. Nu a fost luata masura arestului fata de inculpatul s ghita pentru ca parlamentul nu a dat aviz favorabil in acest sens. Asadar, consideram ca sunt indeplinite primele doua conditii”, a precizat magistratul.
„In ceea ce priveste imprejurarile concrete ale cauzei: va rog sa aveti in vedere conduita generala de rea credinta a inculpatului, nu s-a prezentat nici in fata instantei, si-a premeditat fuga, e clar ca se sustrage de la judecata pentru a impiedica bunul mers al procesului”, a mai aratat procurorul. „Dupa ce si-a pierdut calitatea de deputat, in noaptea de 19-20 decembrie, desi era supravegheat de organele de politie, a reusit sa fuga si sa se sustraga”.
„Asadar, reaua credinta a acestuia rezulta in mod cert din nerespectarea obligatiilor pe care le avea si ca a lipsit inclusiv din fata dva. Apreciem ca disparitia sa a fost premeditata si datorita acelor emisiuni dese care apar la ROMANIA TV, post controlat de inculpat, inregistrari realizate inainte de disparitie, el incearca sa distraga opinia publica si organele de urmarire penala de la faptul ca nu isi indeplineste obligatiile, el incearca sa arunce vina pe alte persoane, sa distraga atentia”, a aratat magistratul.
Sebastian Ghita a fost ultima data la IJP Prahova in ziua de 19 decembrie 2016 pentru a semna in cadrul controlului judiciar pe cautiune. Ulterior, el a fost citat sa se prezinte, la data de 21 decembrie, la DNA Ploiesti in dosarul Ponta-Blair, insa nu a venit, la sediul Parchetului ajungand doar avocatii sai.
Fostul deputat a fost cautat la domiciliul sau si la mai multe adrese despre care se cunostea ca le frecventa, fara a fi insa gasit, au precizat surse apropiate anchetei.