In zilele noastre, verighetele semnifica un cerc fara inceput si sfarsit cu ajutorul carora un barbat si o femeie isi desavarsesc iubirea si reprezinta acel simbol al unirii prin casatorie si al legaturii existente intre ei. Acum, printre numeroasele pregatiri care trebuie sa aiba loc inaintea nuntii, viitorii miri isi petrec mult timp cautand modelul perfect de verighete, indiferent de metalul din care acestea sunt confectionate.
Aparitia verighetelor isi are vechimea in timpurile antice, iar aceasta traditie a fost si a ramas la fel de populara indiferent de evolutia acestora.
Cand au aparut verighetele?
In urma cu aproximativ 5000 de ani, ideea de verighete a aparut pentru prima oara in Egiptul antic si erau cunoscute ca si ‘inele ale iubirii’. Acestea erau confectionate din tesaturi, canepa, oase sau piele si reprezentau viata si dragostea vesnica.
Vechii egipteni aveau credinta ca “vena amoris” isi are traseul de la inima la al patrulea deget al mainii stangi, de aceea se credea ca verighetele trebuie purtate pe acest deget al mainii stangi. Datorita acestui fapt, se considera ca inimile celor doi indragostiti erau legate pentru vesnicie una de cealalta. In alte culturi, verighetele erau purtate pe mana dreapta, deoarece se considera ca aceasta este mana folosita pentru juraminte.
Atat grecii, cat si romanii au preluat aceasta traditie, iar verighetele erau confectionate din piele, oase sau fildes. Insa, in Roma antica, verighetele erau confectionate din fier, iar inelele din aur si argint erau oferite doar in cazul celor bogati. Verighetele romane erau confectionate in forma a doua maini inclestate una de cealalta, iar mai tarziu aceste inele au inceput sa fie gravate si sa fie oferite de catre barbati, femeilor iubite, ca un simbol al proprietatii pe care acesta il avea asupra ei.
O data cu preluarea traditiei de catre Imperiul Bizantin, verighetele au inceput sa fie gravate si personalizate cu chipurile viitorilor miri, iar o data ce crestinismul a devenit religie oficiala, verighetele aveau imprimate chipurile logodnicilor care erau despartite de catre Isus sau de catre o cruce, binecuvantand in acest fel unirea dintre ei.
Pentru toate aceste informatii legate de aparitia verighetelor, site-ul WeddingShoppeinc.com a fost folosit ca susa de inspiratie.
Pe ce deget se poarta verighetele?
O data cu trecerea timpului, verighetele au ajuns sa fie purtate pe rand pe fiecare deget al mainii, in functie de stilul reprezentativ al inelului si de perioada caruia acesta apartine. Astfel, in anumite perioade, verighetele au ajuns sa fie purtate inclusiv pe degetul mare.
Totusi, indiferent carei culturi si religii apartin viitorii miri, purtarea verighetei pe degetul inelar a mainii stangi a devenit deja o traditie de care toata lumea tine cont. Totusi, anumite tari europene, precum este Germania, Austria sau Polonia si chiar India respecta traditia conform careia verighetele se poarta pe mana dreapta, ca semn de bun augur.
Cand au aparut verighetele cu pietre pretioase?
Evolutia verighetelor a inceput in jurul anului 1500, atunci cand verighetelor a inceput sa li se schimbe design-ul, devenind din ce in ce mai deosebite, acestora fiindu-le montate diamante. Unul dintre acele verighete cu diamante care pot fi considerate deschizatoare de drumuri este cea realizata pentru Arhiducele de Hammond.
Acest stil extrem de popular, de a folosi pietre in realizarea verighetelor, a ajuns sa fie preferat de foarte multe femei, iar diamantele au ajuns sa fie printre cele mai cerute si folosite pietre pentru acest gen de inele.
In zilele noastre, atat femeile, cat si barbatii, pot alege dintr-o gama foarte variata de modele, iar ca si metal folosit pentru realizarea verighetei, acestia pot alege intre aur, argint sau platina, impreuna cu tipul preferat de piatra semipretioasa.
De cand poarta barbatii verighete?
Verighetele sunt printre acele traditii fara de care nuntile nu sunt complete. De aceea, inca din Egiptul antic atat femeile, cat si barbatii, faceau schimb de inele si le pastrau pe degete ca dovada a dragostei pe care si-o purtau unul altuia.
Totusi, America era recunoscuta pentru barbatii care s-au considerat mereu a fi sexul puternic si dominant, de aceea acestia au simtit ca un semn de slabiciune ideea de a purta un inel sau o verigheta dupa casatorie. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, chiar si acestia au inceput sa poarte verighete pentru a-si arata angajamentul fata de femei si pentru a-si alina dorul de acestea atunci cand erau plecati.
Verighetele pentru barbati sunt la fel de diferite si variate, la fel ca si in cazul celor pentru femei si pot fi simple sau extravagante, ieftine sau scumpe si care sa se potriveasca oricarei personalitati.
Ce semnifica verighetele pentru romani?
Verighetele reprezinta si pentru viitorii miri din tara noastra modul prin care isi pot dovedi iubirea si devotamentul fata de partener.
In tara noastra, verighetele sunt alese cu mult timp inainte de nunta, iar acestea sunt puse pe degete de catre preot in ziua nuntii. Exista o superstitie conform careia verighetele nu mai trebuie date jos de pe deget caci acest lucru va aduce ghinion sau casatoria va avea de suferit.
Verighetele alese de catre logodnici inainte de nunta vor fi puse pe inelarul mainii stangi al fiecaruia dintre miri de catre preot. Acesta aseaza verigheta femeii pe degetul barbatului, iar pe degetul miresei va aseza verigheta viitorului sot. Nasul de cununie este cel care trebuie sa schimbe in mod corect verighetele celor doi si sa le aseze in mod corect.
In tara noastra, verighetele se poarta pe degetul inelar al mainii stangi, tinandu-se cont de traditia conform careia din degetul inelar al mainii stangi si pana la inima isi are parcursul vena iubirii.
De asemenea, in cazul in care verighetele au nevoie de reparatii sau de o largire, este recomandat ca dupa ce se intra in posesia acestora, mirii trebuie sa mearga din nou cu ele la preot pentru a le sfinti si binecuvanta.
De asemenea, era inevitabila aparitia superstitiilor legate de aceste obiecte precum verighetele, iar una dintre aceste este legate de faptul ca, o data ce verigheta este asezata pe deget, aceasta nu mai trebuie data jos au imprumutata, caci ea se va incarca cu propria energie, iar daca aceasta este purtata de altcineva, toata aceasta energie se va risipi.