Tot mai multe femei sunt afectate de infarct, iar boala poata sa apara chiar si la persoanele sub 50 de ani. Care sunt cele 4 semnale de alarma, care ne pot da de gandit ca suferim un infarct, si care ne pot trimite la medic, din timp.
Printre semnele care pot prevesti un infract, se regasesc urmatoarele:
1. Durerea precordiala „clasica”: durere toracica anterioara intensa, cu caracter de constrictie, presiune, arsura, greutate, strangere sau sfredelire ce iradiaza in umarul si bratul stang si care dureaza mai mult de cateva minute. Nu subevaluati posibilitatea de a avea un infarct atunci cand aveti doar aceste simptome nespecifice de tip:
2. Osteo-articular (durere sau discomfort) cu alte localizari: la nivelul bratelelor, umerilor, gatului sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afectiunilor osteo-articulare.
3. Respirator: senzatie de lipsa de aer, de sufocare sau lesin, respiratie sacadata, palpitatii, ameteli, oboseala sau transpiratie abundenta aparute din senin sau necorelate cu gradul de efort.
4. Digestiv: greturi, varsaturi, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinta unor excese alimentare sau afectiuni digestive.
5. Anxietate si tulburari de somn, ce au in spate o neliniste aparent inexplicabila.
Atentie:
1. Riscul de infarct e adesea subestimat in cazul femeilor (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept „atacuri de panica”).
2. Infarctul miocardic (considerat in trecut apanajul barbatilor) este tot mai frecvent la femei.
3. Infarctul miocardic reprezinta prima cauza de deces la femei (18%), urmat de accidentul vascular cerebral.
4. Varsta nu mai este un factor de siguranta. Inainte era apanajul celor de peste 65 de ani dar acum a crescut de 3 ori numarul de cazuri la femei tinere (am tratat paciente si de 30-35 de ani).