Dacă obișnuiești să desfășori diverse activități de reparații în micul tău atelier auto, atunci ai nevoie de un cric hidraulic ieftin. Acesta te va ajuta să ridici rapid și ușor orice autovehicul, pentru a putea efectua diverse lucrări de întreținere sau unele reparații necesare. Principalul avantaj al acestuia, comparativ cu un cric mecanic, constă în eficiența sporită pe care o asigură, cu efort minim depus.
Magazinele de specialitate comercializează diverse modele de cricuri auto hidraulice. Astfel, alegerea dispozitivului potrivit poate deveni o adevărată provocare, în special atunci când nu știi care sunt criteriile de selecție importante. Din acest motiv, astăzi am alcătuit un ghid al cumpărătorului pentru tine, pe care să îl folosești pentru a lua ușor decizia corectă.
Iată ce trebuie să iei în calcul, pentru a alege un cric hidraulic eficient.
Tipologia cricurilor hidraulice
Primul aspect pe care trebuie să îl cunoști în ceea ce privește cricurile hidraulice disponibile în magazine este reprezentat de tipologia acestora. Astfel, ai posibilitatea de a alege dispozitivul potrivit din două mari categorii: cricurile auto de tip crocodil și cele de tip butelie.
- Un cric hidraulic de tip crocodil are structura asemănătoare cu cea a unui cărucior cu roți. Principalul său avantaj este reprezentat de ușurința cu care poate fi transportat în orice locație. Îl poți folosi atât pentru aplicații convenționale, cât și în cadrul unui atelier auto, în care desfășori activități profesionale.
- Un dispozitiv din categoria cricurilor auto de tip butelie are formă cilindrică. Principalul său avantaj constă în capacitatea sa sporită de ridicare. Ai grijă să alegi un model de dimensiunile potrivite, în funcție de specificul autovehiculelor sub care intenționezi să îl utilizezi. Cu cât produsul ales este mai mic, cu atât va putea fi utilizat sub mai multe modele de mașini, de dimensiuni diferite.
Capacitatea de ridicare a unui cric hidraulic
Imediat după selecția modelului potrivit, trebuie să alegi capacitatea optimă de ridicare în cazul dispozitivului de care ai nevoie. Regula de bază, în acest caz, spune că trebuie să folosești un cric de o greutate cu 20% mai mare decât cea a autovehiculului pe care intenționezi să îl ridici.
Oferta disponibilă include cricuri auto de greutate cuprinsă între 2 și 15 tone. Iată când sunt utile acestea:
- Dacă vrei să ridici autovehicule mici, ai nevoie de un cric de 2 tone.
- Pentru autoturisme de dimensiuni medii, este bine să alegi un cric hidraulic de 3 tone.
- În cazul microbuzelor sau a autovehiculelor de tip SUV, un cric auto de 5 tone va putea asigura ridicarea optimă.
- Dacă intenționezi să ridici mașini mari precum autobuzele, atunci trebuie să îți îndrepți atenția către un cric auto a cărui greutate să depășească 6 tone.
Înălțimea și viteza de ridicate a unui cric hidraulic
În funcție de înălțimea autovehiculelor pe care vrei să le ridici, ai nevoie de un cric auto hidraulic care să permită ridicarea lor corespunzătoare. Astfel, pentru mașini de înălțime sporită, va trebui să alegi un cric cu interval de ridicare mai generos. În plus, trebuie să ții cont și de viteza de ridicare a dispozitivelor hidraulice disponibile.
- Dacă desfășori activități complexe, în cazul unui atelier auto, trebuie să alegi un cric ce acționează rapid și care să permită atingerea înălțimii maxime de ridicare, cu doar câteva mișcări.
- În schimb, dacă ai nevoie de un dispozitiv pentru utilizare ocazională, pentru propriul autoturism, poți opta pentru un cric cu viteză și cu înălțime de ridicare medii.
Prin urmare, acum cunoști principalele modele de cricuri auto hidraulice disponibile în magazine. Ai descoperit și cele mai importante criterii de selecție de care trebuie să ții cont. Astfel, poți alege dispozitivul potrivit, ușor și rapid, luând în calcul propriile nevoi și preferințe.