Peste 650 de antreprenori au participat la o consultare publică, realizată de membrii Asociației Europeane a Tinerilor Întreprinzători (AETI) și au elaborat o propunere de modificare a programului Start-Up Nation, fiind, ulterior, înaintată Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
„Noua grilă promovează un echilibru pe care nici Start-Up Nation ediția 2017 și nici cea din 2018 nu le-a avut. În același timp, prin eliminarea criteriilor de departajare controversate precum numărului de angajați, punem accent pe competivitatea planului de afaceri în piață reala”, a precizat președintele AETI.
Selectarea și contractarea proiectelor se va face după urmatorul algoritm:
Pentru planurile de afaceri selectarea proiectelor se va face în ordine descrescătoare a punctajului obținut.
La punctaje egale va prevala:
– domeniul de activitate al aplicantului pentru care a obtinut punctajul,dupa cum urmeaza:
a) Productie, IT, industrii creative
b) Servicii
c) Comert
-punctajul obținut la criteriul ponderea valorii echipamentelor tehnologice din valoarea totală a cheltuielilor eligibile (secțiunea D din criteriile de evaluare);
– procentul valorii aportului propriu cu care este dispus sa vina beneficiarul (maximum 5% din valoarea finantarii, si va fi calculate cu 2 zecimale)
-numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului;
-numărul de locuri de muncă ocupate de persoane din categoria persoane defavorizate (potrivit H.G. nr.784/2018)/absolvenţi după anul 2012/şomeri;
-data şi ora înscrierii în program.
Petitia poate fi vizualizata si semnata la adresa: http://bizleaders.ro/start-up-nation-2019/
Doi oficiali ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri au declarat, la începutul lunii septembrie că statul va demara o a treia ediție a programului Start-Up Nation, prin care firmele noi pot obține fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, nouă sesiune de înscriere urmînd să demareze pană la finalul anului 2019.
Programul Startup Nation este un program de încurajare și de stimulare a infiintării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) prin intermediul Oficiilor Teritoriale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație (OTIMMC), în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgentă nr. 10/2017 pentru stimularea infiintării de noi întreprinderi mici și mijlocii aprobată prin Legea nr. 112/2017, prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Hotărarii Guvernului nr. 23/2017 privind înființarea, organizarea și funcționarea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.