Stresul are diferite motivații în viața noastră de zi cu zi. Nu vorbim aici doar despre stresul de la locul de muncă sau din timpul studiilor, ci de exemplu și de stresul care apare atunci când suntem în izolare și ne simțim îngrădiți în a desfășura activitățile noastre obișnuite. Am stat de vorbă cu dr. Anca Mihalcea medic specialist geriatrie-gerontologie, competență homeopatie si acupunctură pentru a afla cum putem diminua stresul în mod natural și sănătos, prin alimentație.
Ce este stresul
Dr. Anca Mihalcea : Stresul acut este un mecanism de supraviețuire de tipul „luptă sau fugi”. Treptat apar foarte multe modificări fizice, mentale și emoționale: de la anxietate până la atacuri de panică, insomnie, tulburări de atenție, de concentrare și de memorie, agresivitate, comportamente adaptative inadecvate – consum excesiv de stimulente nocive, cel mai frecvent de alcool, tutun, droguri, dulciuri.
In consecință, stresul cronic generează probleme metabolice, endocrine, depresie, epuizare fizică și psihică, îmbătrânire accelerată.
Stresul provoacă bolile de inimă şi este un factor determinant al depresiei si ulcerului. Produce o slabire generală a imunitătii, creşte tensiunea arterială, suprasolicită pancreasul şi poate declanşa diabetul zaharat, creşte apetitul şi favorizează, creşterea colesterolului. Poate produce dezechilibre metabolice, obezitate, diminuează apetitul sexual, produce insomnii şi induce un somn agitat neodihnitor. Una din cele mai mari rele pe care le produce stresul este faptul că îngraşă.Nu se poate spune că în 30 de ani de libertate am învăţat cum să ne purtăm cu noi pentru a avea parte de mai multă linişte. Am putea să ne planificăm ziua, mai bine, să mergem mai mult pe jos şi să consumam câteva alimente care ne-ar fi de folos în acest tumult zilnic.
Fructe
Citricele, portocalele, grepfrutul,mandarinele sunt bogate în vitamina C,care e benefică în lupta organismului împotriva stresului .Vă ajută să faceţi faţă stimulilor emoţionali.
Bananele conţin potasiu şi magneziu, minerale necesare în zilele agitate.
Avocado şi kiwi au vitamina B6, care are efect demonstrat ştiintific asupra stresului.
Capşunile conţin vitamina C şi fructoza ceea ce rezolvă nevoia de dulce, care apare în perioadele dificile.
Legume verzi
O salata din frunze verzi (spanac, patrunjel, mărar, coriandru, busuioc, păpădie, diverse tipuri de salata), o portie de legume la aburi şi fructe ajută întreg organismul cu toti nutrienţii necesari pentru o zi grea.
Brocoli, ardei gras, fasole verde, spanac, dovlecei, sparanghel, castravete, mazare, praz, stevie, leurdă conţin vitamine şi antioxidanţi, care ajută organismul să se refacă după suprasolicitarea sistemului nervos.
Legumele verzi au potasiu, alt element necesar pentru buna funcţionare sistemului nervos şi care reduce din irascibilitate, ajută la creşterea rezistenţei la situaţiile stresante. Legumele ajută în digestie şi la ameliorarea senzaţiei de prea plin. In cazul celor care suferă de constipaţie, faptul că toxinele nu sunt eliminate la timp dă organismului o stare de presiune, care combinată cu stresul cotidian poate să dea o stare extrem de rea.
Legume şi fructe portocalii
Morcovii, dovleacul, alte legume şi fructe portocalii precum caisele sunt foarte bogate în vitamina A şi betacaroten, magneziu elemente ce fortifică vasele sangvine, inclusiv pe cele de la nivelul creierului şi normalizează presiunea sângelui în decursul unei zile agitate.
Legume albe
Ţelina conţine fitoelemente care, scad concentraţia de hormoni ai stresului, şi calmeză sistemul nervos. Fasolea conţine magneziu necesar în perioadele dificile.
Ciocolata
Trebuie consumată cu masură, dar este cunoscut faptul că reuşeşte să dea o stare de bine. Se consideră că eliberează endorfine. Are şi un punct nevragic – îngrasă, deci o tabletă pe zi ar trebui să fie de ajuns.
Boabele de cacao conţin antioxidanţi cu efect benefic asupra activităţii şi duratei de viaţă a celulelor nervoase.
Ceaiuri
Ceaiul verde e o sursă importantă de antioxidanţi şi cafeină, în cantităţi moderate, este benefic atât pentru memorie, cât şi pentru starea de spirit şi nivelul de energie. Un ceai verde dimineaţa ajută o zi întreagă.
Plantele adaptogene – busuioc, sunătoare, rhodiola, ganoderma, schisandra, ashwagandha, ginseng siberian, ginseng asiatic, macca, astragalus, brahmi ajută organismul să se adapteze la acțiunea factorilor stresori, au efect neuroprotector, anxiolitic, antioxidant și antiinflamator. Reglează producția hormonilor de stres prin axa hipotalamus- hipofiză- suprarenale, ameliorează somnul, cresc performanțele de învățare, reduc procesele de îmbătrânire.
Se recomandă în funcție de starea emoțională: ashwagandha, busuioc pentru agitație, anxietate, sunătoare, rhodiola, ginseng siberian sau schisandra pentru depresie, insomnie, probleme de memorie, ginseng asiatic, astragalus, macca sau ganoderma pentru oboseala cronică, epuizare fizica si psiho–emotionala. Se pot asocia cu magneziu marin sau alte extracte reglatoare emoțional – valeriana, roiniţa, passiflora, conuri de hamei, vâsc, paducel, tei, orz verde. Recomandările se fac în funcție de tabloul clinic și de severitatea acestuia, vârstă sau probleme preexistente.
Preventiv se pot folosi infuzii sau macerate la rece de busuioc, verbina, roiniţă, tei, lavandă, salvie,rozmarin, mentă, turmeric, conuri de hamei, 1-2 cești zilnic.
Aromoterapia (ulei esențial de citrice, trandafir, lavandă, rozmarin, busuioc, smirnă, mentă), muzica și mișcarea au efect adjuvant și armonizator, cresc serotonina și reduc anxietatea, îmbunătățesc somnul și mențin tonusul psihic.
Cereale integrale
Este important să consumăm zilnic cereale integrale, mai ales ovăz.Acestea sunt bogate în minerale şi complex de vitamine B, 1-2 linguri de semințe de in, chia, cânepă sau dovleac.
Cerealele sunt un aliment important pentru buna funcţionare a aparatului digestiv şi pentru creier, datorită conţinutului de glucoză.
Migdale, nuci, fistic
Contin magneziu şi potasiu sunt asfel combinaţia ideală împotriva oboselii psihice.
Magneziul din semințe, cereale, pești mici, frunze verzi sau fructe are efect relaxant atât muscular cât și emoțional, crește capacitatea de atenție și de concentrare prin reglarea nivelului de acetilcolină. Poate fi suplimentat sub formă de magneziu marin 300-600 mg pe zi, care conține in plus multe alte minerale și oligoelemente
Peşte gras
Consumul de macrou, somon, hering sau sardine este foarte sănătos. Aceştia conţin omega 3, care are un rol important în buna funcţionare a creierului.,
Alge
Sunt bogate în iod, care ajută la buna funcţionare a glandei tiroide, organ de care depinde în mare măsură reacţia la stres. Un consum de 10 grame de alge asigură necesarul zilnic de iod.
Produse apicole
Produsele apicole, mai ales polenul crud sau uscat, păstura și lăptișorul de matcă sunt adevărate medicamente naturale, având o compoziție complexă de minerale, antioxidanți și aminoacizi esențiali. Se pot face cure de 10 zile pe lună, 2-3 luni consecutiv cu o linguriță de polen sau pastura si 1-2 măsuri de lăptișor de matcă dimineața pentru a crește rezistența organismului la stres fizic și psihic, reglarea florei intestinale, protecția stomacului și a ficatului.
Laptele are un efect liniştior şi poate ajuta în cazul insomniilor,
Cireşele stabilizează melatonina şi ajută la un somn odihnitor.
Incercaţi să consumaţi constant acest tip de alimente şi vă veţi simţi mai bine, mai ales in perioadele de stres.
Autor : Dana Armașu
.
sursa: http://stiri.tvr.ro/