Ficatul este unul dintre organele pe care le neglijăm constant. El resimte cel mai mult uneori efectul unui regim alimentar nesănătos sau a lipsei de mișcare fizică.
Ficatul este poate singurul organ despre care specialiștii spun că se poate regenera. Daca nu avem însă grija la timp de funcția hepatică, este posibil să nu o mai putem regenera.
Ne-am oprit asupra câtorva soluții simple și la îndemăna pentru fiecare dintre noi.
Sfecla roșie
Sfecla roșie ajută la îmbunătățirea metabolismului celular și prelungește viață hepatocitelor, celulelor hepatice. Se folosește și la recuperarea organismului după boli cornice și după tratamente ale bolilor generate de viruși.
Dacă în termeni populari se spune că sfecla roșie “curăță sângele”- acțiune discutabilă din punct de vedere medical este evident însă că fiartă sau crudă sfecla roșie ajută atât în digestie cât și la regenerarea celulelor ficatului.
În cazul ficatului gras steatoza hepatică se recomandă consumul zilnic de sfeclă roșie. Se poate prepara și sub formă de suc, fiind astfel mai ușor de pregătit și asimilat de către aceia dintre noi care nu agreează rădăcină de sfeclă roșie.
Mai puțin zahăr
Zahărul este compus în principal din doua molecule: glucoza și fructoza. Daca glucoza este mai ușor de metabolizat de către organism, fructoza este metabolizata direct de către ficat.
Ficatul transforma fructoza în glicogen, dar când are deja destul glicogen, fructoza se transforma în grăsime. Se ajunge astfel la probleme legate de insulină, o parte din grăsime este transmisă în sânge trigliceridele crescute și o parte se depune în ficat, ajungându-se la ficatul gras, vizibil prin creșterea dimensiunilor abdominale, mai ales la bărbați.
Consumul de zahăr direct, din alimente sau chiar fructe trebuie ținut sub control și scăzut pe cât posibil. Să nu uitam că găsim zahar nu doar în dulciuri dar și în pâine, iaurturi și orice alimente procesate.
Nu degeaba se spune că dulcele îngrașă, dar este și mai rău că zaharul ne afectează ficatul și indirect pancreasul. Scăderea cantității de alimente care conțin mult zahar macar pentru o perioada este eficienta pentru a tine sub control trigliceridele și a regenera funcțiile ficatului.
Scăderea colesterolului și trigliceridelor
Trigliceridele sunt un tip de grăsimi care se dezvlota în general din consumul excesiv de ducliuri și de alcool.Că să le putem scădea, avem nevoie de mișcare și activitate fizica rezonabila.
În cazul colesterolului, sunt doua tipuri principale de lipoproteine care îl transporta în organism . Colesterolul este necesar pentru digestie și producerea testosteronului la bărbați. În plus, trebuie să ținem cont de tipurile de grăsimi pe care le asimilam din mâncare.
După cum se știe, sunt două tipuri de lipoproteine:
Lipoproteina cu densitate mare HDL care se îndreaptă spre ficat, de unde este eliminata din organism.
Lipoproteina de densitate mica – LDL care favorizează depunerea lipdelor, grăsimilor, pe pereții vaselor de sânge și este considerat colesterolul rău, care trebuie ținut sub control. El este foarte important și pentru cei cu problem cardiac.
În cazul analizelor de sânge, trebuie să ne îngrijoram spun medicii daca avem un cholesterol LDL peste 200-240 miligrame/decilitru.
Este bine să mai evitam cât putem alimentele procesate și să consumam legume și fructe, care aduc un aport ridicat de polifenoli. Colesterolul și trigliceridele trebuie menținute la nivel optim pentru a proteja funcțiile hepatice.
Ceai verde
Ceaiul verde este un antioxidant foarte bun și are efect benefic asupra ficatului. Se recomanda să se consume aproape zilnic mai ales și că înlocuitor pentru alte stimulente pe baza de cofeina sau energizanți cu taurina. Este important să consumam ceai verde natural și nu în diverse combinații artificiale, să căutam etichetele bio sau produse tradiționale din plante.
Mai puțin stres și mai mult somn
Este cunoscut faptul că problemele de ficat ne aduc oboseala și somnolenta. Scăderea nivelului de stres și somnul suficient sprijină regenerarea ficatului. Este important să nu mâncam seara, cronobiologii considerand că ficatul este activ noaptea intre 1 și 3 și ar trebui să se relaxeze și regenereze, nu să participe la digestia unei mese târzii.
Se cunoaște faptul că stresul pune creierul în situația de a elibera anumiți hormoni, intre care adrenalina și cortizolul.
Cortizolul, cunoscut că și hormon de stres, cere creierului să refacă rezerva de hrana, că o reacție de apărare și de refacere după eliberarea adrenalinei. Adrenalina pregătește mușchii și sistemul muscular pentru reacție la stress și pericol.
Apare astfel pofta de grăsimi și zahar, elemente care pe lângă retenția de apa și a efectelor de îngrășare la nicvelul organismului – pun o presiune mare asupra ficatului.
Este evident că stresul poate fi normal, dar prelungit mult timp așa cum se întâmplă în societatea de astăzi , fie că lucram 10 ore pe zi sau doar suntem stresați că stam izolați în casa generaza exagerat de mult cortizol și organismul pregătește rezerve de care nu are nevoie.
Creste astfel grăsimea și presiunea pe mai multe organe importante, intre care inima și ficatul.
Este normal să dam atenție acestor soluții, chiar daca ele nu sunt o noutate pentru mulți dintre noi. Trebuie doar să ne reamintim și să conștientizam că regenerarea ficatului este foarță importanta, fiind singurul organ despre care se spune că îndeplinește aproape 500 de funcții în organismul nostru.
Autor : Răzvan Nicolescu
sursa: http://stiri.tvr.ro/