Departamentul de Transporturi al PRO România s-a reunit virtual, săptămâna trecută, pentru a discuta posibile soluţii pentru depăşirea problemelor care au dus la întârzierea finalizării autostrăzii A1. La întâlnire au participat reprezentanţii judeţeni în domeniul transportului, coordonatorul departamentului de transporturi, Nicolae Boţu, şi coordonatorul Consiliului de Strategii Guvernamentale al partidului, Ioana Petrescu. Discuţiile au vizat şi dezvoltarea transporturilor rutiere de marfă, respectiv efectele coronacrizei asupra firmelor româneşti de transport.
Specialiştii PRO România susţin că trebuie luate măsuri urgente pentru ca tronsonul Sibiu-Piteşti din autostrada A1 să fie finalizat la termen. Aceştia atrag atenţia că există riscul ca România să nu mai facă parte din acest coridor de transport european în cazul în care autostrada nu va fi finalizată la termen. De altfel, întârzierea finalizării a fost semnalată şi într-un studiu recent al Curţii Europene de Conturi.
„Problemele semnalate de Curtea Europeană de Conturi referitoare la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură pot fi depăşite doar dacă schimbăm macazul. Nu putem aştepta rezultate diferite dacă procedam în continuare la fel ca şi până acum. Măcar în ceasul al 12-lea ar fi important să preluăm modele de bune practici de la ţările vecine din Europa care au reuşit să construiască autostrăzi. Este necesară schimbarea legislaţiei şi stabilizarea managementului la CNAIR care a schimbat 10 de directori în ultimii 10 de ani”, a declarat coordonatorul Consiliului de Strategii Guvernamentale, Ioana Petrescu.
În ceea ce priveşte dezvoltarea simultană a transporturilor feroviare şi rutiere pentru mărfuri şi persoane, specialiştii PRO România susţin că este necesară modernizarea căilor ferate şi a terminalelor de marfă. Astfel s-ar putea înlocui transportul de marfă rutier până la finalizarea autostrăzilor.
„Având în vedere modul în care reuşim să construim sau să modernizăm infrastructura de transport rutier şi feroviar, considerăm că în România trebuie să dezvoltăm ambele sisteme în acelaşi timp, cu atât mai mult cu cât sunt complementare. În consecinţă trebuie să regândim toate etapele în realizarea autostrăzilor şi drumurilor expres şi respectiv să modernizăm reţeaua de căi ferate existentă pentru transportul feroviar de mărfuri şi de persoane. Pentru trenuri de mare viteză avem nevoie de o reţea nouă, diferită de ceea ce avem acum în ţară”, a declarat coordonatorul departamentului de Transport, Nicolae Boţu.
Companiile de transport sunt printre cele mai afectate de efectele coronacrizei. Multe dintre acestea nu au recurs la concedieri sau şomaj tehnic, deşi cererea pentru serviciile de transport a scăzut si costurile au crescut. Din păcate, aceste firme nu au primit niciun sprijin din partea statului român, în timp ce firmele care au trimis oameni în şomaj tehnic au fost ajutate prin acoperirea unei părţi din salariu.
PRO România solicită Executivului măsuri de sprijin şi pentru angajatorii care au plătit salarii complete angajaţilor pe perioada stării de urgenţă şi de alertă.
22.06.2020
Comunicare PRO România