Alături de noi, jucăuși și devotați, se află și animăluțele de companie de a căror sănătate trebuie să avem la fel de multă grijă. Cum ar trebui să ne comportăm în contextul stării de urgență, ne spune dr. Ada Ionescu-medic veterinar.
Au fost vehiculate mai multe teorii privind transmiterea coronavirusului de la animalele de companie, la oameni. Este sau nu adevărat acest lucru?
Dr. Ada Ionescu: Animalele de companie nu sunt afectate de COVID-19, ceea ce înseamnā cā ele nu pot lua virusul de la om şi nici invers. Blana animalelor nu reprezintā o suprafaţā de remanenţā pentru virus, astfel cā transmiterea pe aceastā cale nu constituie un pericol pentru oameni.
Cum putem evita prezentarea la camera de gardă a clincilor veterinare, în aceste zile?
Dr. Ada Ionescu: În aceastā perioadā, ne petrecem mult mai mult timp cu animalele în casā, decât o fāceam înainte de începerea stārii de urgenţā.Evitaţi sā le oferiţi “recompense” de la masa dumneavoastrā! În aceastā categorie intrā: orice tip de carne, zgârciuri, oase, preparate pe bazā de salam, mezeluri, struguri, stafide, cartofi, pâine, ciocolatā, produse din zahār etc.Evitaţi sā le administraţi medicamente de uz uman patrupezilor pentru a scuti o vizitā la cabinetul veterinar. Fārā a consulta pārerea unui specialist veterinar nu luaţi aceastā decizie, deoarece majoritatea medicamentelor umane sunt toxice pentru animale, mai ales antiinflamatoaree.
Ce probleme pot să apară cu animalele de companie în această perioadă?
Dr. Ada Ionescu: Sā fim atenţi la câinele nostru pe perioada plimbārii, mai ales dacā are tendinţa sā mānânce sau sā lingā de pe jos, având în vedere dezinfecţiile stradale care se efectueazā la ora actualā! Semnele pe care trebuie sā le urmārim dacā se întâmplā acest lucru sunt: hipersalivaţie, vomā, apatie, tremurāturi musculare sau diaree.Dacā vedem unul sau mai multe dintre aceste semne, trebuie sā vā prezentaţi la un cabinet veterinar cât mai urgent posibil, pentru a nu se instala starea de intoxicaţie.
În ce privește animalele se poate vorbi de norme de igienă sporite?
Dr. Ada Ionescu: Dupā plimbare, spālaţi bine lābuţele animalului cu şampon cu clorhexidinā şi clātiţi-le foarte bine. Serveţelele speciale pentru igienizat de uz veterinar, tot pe bazā de clorhexidinā, pot fi o alternativā.Nu folosiţi soluţii de dezinfectare pe bazā de clor sau Ecocid pe animal!Soluţia de clor, dacā intrā în contact cu ochii patrupedului, poate produce arsuri corneene.
Ce atitudine recomandați să aibă posesorii de animaluțe chiar și după ridicarea stării de urgență?
Dr. Ada Ionescu: Posesorii de animale trebuie sā nu neglijeze o atitudine de prevenţie, sā le facā deparazitarea internā şi externā la timp, sā nu omitā vaccinarea anualā şi nevoile cosmetice, în funcţie de rasā.
Beatrice Cioba – producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”
sursa: http://stiri.tvr.ro/