Deşi ne gândim la locuințele noastre ca la o zonă de confort și siguranță, statisticile arată că lucrurile nu stau de loc așa. Milioane de accidente casnice au loc zilnic în întreaga lume. De exemplu, în Anglia se înregistrează peste 80 milioane anual, cele mai multe producându-se sâmbătă seara când de obicei întreaga familie este acasă.
În Spania, în cele două luni de izolare din cauza epidemiei de coronavirus, serviciile online de asistență medicală au raportat un număr mai mare cu peste 20% de accidente domestice față de acceeaşi perioadă a anului trecut când oamenii nu erau obligați să stea în casă.
Cele mai periculoase încăperi au constatat cercetătorii sunt bucătăria și baia. În timp ce în bucătărie au loc vătămări de tipul arsurilor, tăieturilor sau șocurilor electrice, în baie vorbim în general de alunecări, contuzii și fracturi.
Consecințele acestor evenimente nefericite pot fi grave și reprezintă cauza a mii de decese. Pentru cele ușoare este mai bine să fiți pregătiți. Așa cum în autoturismul personal sunteți obligați să aveți o trusa de prim-ajutor, ar fi util să dotați și locuința cu una asemănătoare.
În orice farmacie găsiți truse de prim-ajutor pe care le puteți completa cu medicamentele dumneavoastră uzuale sau puteți crea una personalizată nevoilor familiei.
Ce ar trebui să conțină o trusă de prim-ajutor :
Bandaje și fașe sterile de diferite mărimi, plasturi, leucoplast dar și pansamente neadezive pentru arsuri
Termometru
Soluții antiseptice și dezinfectante (ex: alcool medicinal, rivanol, betadina, apă oxigenata). Daca aveţi copii ar fi preferabilă una care nu ustură
Soluție pentru curățarea ochilor și bandaje speciale pentru ochi
Foarfecă cu vârfuri boante
Ser fiziologic
Unguent cu antibiotic
Medicamente indicate de un doctor, din următoarele categorii : antitermice,analgezice,antihistaminice, anti-tuse și descongestionante, anti-diareice, laxative,pansamente gastrice
Pentru înțepături de insecte: o pensetă pentru a extrage acul în cazul albinelor, o cremă pe baza de calamină sau un gel care calmează pielea inflamată (pentru persoanele care sunt alergice un antihistaminic la indicația medicului sau farmacistului). În cazul căpușelor există kituri speciale pentru extragerea acestora.
Dispozitiv de respirație gură la gură
Linguriță gradată pentru administrarea medicamentelor pentru cei mici
Spray pentru arsuri
Spray împotriva muşcăturilor de insecte
Puteți să mai adăugați atele, garou sau alte instrumente medicale dacă știți cum să le utilizaţi. Util ar fi și un ghid de prim-ajutor care vă va ajuta să vă familiarizaţi cu ceea ce trebuie făcut în caz de urgenţă. În ceea ce privește medicamentele, trebuie să țineți cont de indicațiile doctorilor, mai ales în cazul în care urmați un tratament .
Este bine să depozitați trusa de prim-ajutor într-un loc uscat și răcoros, unde copiii mici să nu aibă acces. Periodic este bine să înlocuiți medicamentele expirate și să nu uitați să schimbați bateriile aparatelor medicale cum ar fi tensiometrul. Faceți și o fișă cu numere de telefon utile în caz de accidente ( servicii medicale de urgență, medic pediatru, etc). Veți câștiga un timp util atunci când va trebui să cereți ajutor personalului calificat. Deasemenea este important să faceți o fișă cu istoricul medical al fiecărui membru al familiei și cu numărul grupei sale de sânge. Trusa de prim-ajutor este utilă dar nu înlocuiește consultul medical.
Autor: Monica Nicolescu
sursa: http://stiri.tvr.ro/