Am vorbit cu câțiva spacialiști în nutriție care ne-au oferit soluții concrete cum să îmbinăm mâncărurile tradiționale la masa de Paști.
Dr. Doina Ţaranu medic primar gastroenterologie:
Preparatele din carne de miel, ouăle, pasca, cozonacul sunt alimente greu de digerat după perioada de post și mai ales atunci când sunt asociate și cu alcoolul.
Masa de Paște ar trebui să fie cât mai variată, limitată cantitativ, alcătuită din porții de mâncare mai mici decât de obicei.
Pentru tradiționala friptură de miel este bine să alegem ca garnitură legumele, salatele de crudități și nu combinația cu cartofi care este indigestă. În același timp e de preferat să se prepare carnea de miel la grătar sau înăbușită şi nu prăjită. Ideal ar fi să fie facută la cuptor.
O alternativă la carnea de miel ar fi cea de vițel, curcan sau pește care este mai uşoară.
Raluca Mocanu – nutriționist:
Ce combinaţii nu trebuie făcute :
Trebuie evitate combinaţiile grele între carbohidraţi: cartofi, paste, orez, foietaj şi carne şi sosuri. Dacă deja am facut combinaţia asta e bine să încercăm să nu mai adaugăm şi un desert,cozonac sau pască.
Dr.Doina Ţaranu medic primar gastroenterologie:
Cât consumăm
La masa de Paște ar trebui consumate unul sau cel mult două ouă, dacă masa conține şi friptura de miel, drob, cozonac, maioneză, băuturi acidulate şi alcool.
Friptura de miel să fie o bucată de 100 gr, la fel şi bucata de drob.
Atenție, carnea de miel și ouăle sunt greu digerabile de aceea ar fi indicat să se consume în cantitate mică în aceste în zilele de sărbătoare. Românii de obicei fac de Paște și salată boeuf din care trebuie mâncat numai o lingură. Combinația între salata boeuf și friptura de miel vă poate provoca indigestie.
Este bine să avem în vedere și o hidratare corespunzătoare de minim 2L de apă pe zi. Băuturile acidulate să fie numai un pahar şi să nu fie consumate în timpul meselor.
Raluca Mocanu-nutriționist :
La ce interval consumăm felurile
Între feluri este bine să avem pauze de minim 20 de minute.În funcţie de fiecare om putem avea cam 4h între mesele principale. Clar se recomandă evitarea gustărilor între mese în aceste zile. Un aspect important este să nu mâncăm cu 3-4 h înainte de culcare pentru a lasa digestia să se facă din timp şi să avem un somn odihnitor.
Ce alimente uşurează digestia
Alimentele care uşurează digestia în perioada Pastelui sunt: legumeledin abundenţă, consumate crude ori în salată, soteuri, sufleuri. O altă variantă care ajută digestia în perioada sărbătorilor sunt supele/ciorbele pe care le putem consuma chiar şi la cină.
Cozonacul şi pasca
Recomandarea este să ne facem echilibrat pofta în ceea ce priveşte cozonacul şi pasca. Asta înseamna nu mai mult de 1-2 felii pe zi, eventual consumate în prima parte a zilei.
Este foarte important să mâncăm numai în 1-2 zile aceste bunătăţi traditionale, după felurile principale.
Încercaţi să mâncați foarte puțin din aceste aceste preparate care umplu masa în această perioadă. Nu trebuie să exagerăm. întotdeauna trebuie să păstrăm o măsură în toate.
Dacă totuşi “trişăm” este bine să facem asta în prima parte a zilei, atunci când organismul încă consumă energie. Este de evitat orice fel de exces la cină, pentru că ne putem trezi cu o criză biliara ori indigestie, care să ne distrugă sărbătorile şi chiar să ajungem la spital.
Autor : Dana Armașu
sursa: http://stiri.tvr.ro/