Hotărârea Ordonanţei Militare nr.2 de a suspenda temporar activitatea cabinetelor de medicină dentară cu excepţia intervenţiilor de urgenţă este încă în vigoare. Pentru siguranţa pacienţilor şi a cadrelor medicale şi pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu Coronavirus-SARS-CoV-2, cabinetele de medicină dentară şi-au întrerupt activitatea pe o perioadă nelimitată.
Probabil că mulţi v-aţi întrebat „ce fac, unde mă duc dacă am o problemă stomatologică”? Elena Bănică, medic primar stomatolog, ne-a dat câteva îndrumări:
Dr.Elena Bănică: Acum, mai mult ca oricând, trebuie să acordăm o mai mare atenţie îngrijirii dinţilor noştri. Prevenţia joacă un rol important. În acest sens, este obligatoriusă facem cel puţin două periaje pe zi, timp de 2-3 minute şi cel mai important, în fiecare seară, să se aplice un periaj riguros pentru că, după cum ştim, bacteriile se multiplică pe perioada nopţii. Trebuie să se folosească pastă de dinţi cu fluor, periuţa şi aţa dentară pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare aflate între spaţiile interdentare. Apa de gură este bine să se folosească de două sau trei ori pe zi pentru că, prin clătire, antrenează şi elimină bacteriile din cavitatea bucală. Profilactic se evită dulciurile, sucurile şi băuturile carbogazoase.
Ce putem face, dacă avem o durere puternică la nivelul dinţilor sau măselelor?
Dr.Elena Bănică: În cazul în care apar probleme uşoare, poate fi apelat telefonic sau prin email medicul curant. Prin aplicații informatice specializate şi prin transmiterea, acolo unde este cazul, afotografiilor intra-orale realizate de pacient cu ajutorul mijloacelor electronice, se poate stabili un diagnostic prin telemedicină. Astfel, pe baza „consultului verbal” se pot elibera prescripţii medicale constând din analgezice sau antiinflamatoare care au rolul de a temporiza afecţiunea.
Pentru cazurile grave precum: pulpite, abcese, hemoragii provocate de diverse cauze sau parodontite apicale se poate apela la consultaţie la cabinetele de urgenţă ale Spitalului Clinic de Chirurgie „Prof. Dan Theodorescu”.
Pentru o eficientă rezolvarea problemelor urgente, atât la copii cât şi la adulţi, în data de 24 martie, la propunerea primarului general al capitalei, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat ”Proiectul de hotărâre privind asigurarea asistenţei stomatologice de urgenţă, în condiţii de siguranţă, pe perioada epidemiei de COVID 19”.
În privinţa intervenţiilor prevăzute în cadrul acestui proiect se precizează că: „tratamentul stomatologic implică utilizarea unor manevre ce presupun risc mare de transmitere, precum frezare, spălare, curăţare, care folosesc apa şi aerul”. (citat de pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti)
Dr.Elena Bănică: În vederea protecţiei pacienţilor şi a personalului medical, în contextul infecţiei cu COVID-19, înaintea consultaţiei de urgenţă, are loc un triaj epidemiologic al pacienţilor pe baza unui chestionar. Un amănunt foarte important – sunt tratate şi persoanele care au antecedente COVID-19.
Aceste servicii de urgenţă se vor efectua de către personal medical special instruit şi sunt organizate, pentru moment în ambulatoriul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dan Theodorescu” (OMF) dar se caută şi alte locaţii care să corespundă cerinţelor medicale specifice.Trebuie amintit că sunt şi câteva centre stomatologice private care asigură asistenţă de urgenţă, conform normelor funcţionale stabilite.
sursa: http://stiri.tvr.ro/