Primăvara este perioada de curățare și regenerare a organismului. Chiar dacă nu mai suntem în ultimele decenii direct conectați la natură, organismul nostru urmează anumite cicluri care depind de temperatura (climă), anotimpuri și de lumina zilei.
Primăvara ziua devine mai lungă, vremea mai caldă și organismul simte nevoia de regenerare, după o iarnă în care frigul ne face să mâncăm mai mult.
Nu întâmplător postul Paștelui se ține exact în perioada de regenerare a organismului.
Avem nevoie să îmbunătățim rezerva de antioxidanți, să consumăm mâncăruri mai usore și bazate pe verdețurile, legumele și fructele de primăvară.
Tot în această linie de regenerare de primăvară, medicina tradițională chineză spune că acesta este anotimpul ficatului și bilei. Trebuie să avem grijă în mod particular de aceste două organe, să le ajutăm să se regenereze după o alimentație de frig, bazată pe grăsimi și alimente conservate.
Chiar dacă nu mai suntem la fel de mult conectați la natură, solul ne oferă în această perioada exact alimentele de care avem nevoie pentru curățare și regenerare, mai ales legume și fructe de primăvară.
Să trecem în revista doar câteva alimente care ne ajută în regenerarea organismului.
Dintre legumele pe care le găsim primăvara nu trebuie să uităm de ștevie, lobodă, sparanghel, urzici, praz, gulii, ceapă verde sau usturoi verde.
Urzicile ajută la detoxifierea organismului și conțîn aminoacizi, vitamina A, B2, C şi K, calciu, magneziu, fier şi acid folic. Se pare că urzicile, alături de spanac, curată sângele, având un efect bun și în cazul bronșitelor sau altor afecțiuni ale cailor respiratorii, tipice pentru această perioada.
Spanacul este bogat în fier, calciu și luteina, element foarte important pentru protejarea vederii. Tot în această perioada apar și roșiile de grădina care aduc un aport sporit de luteina.
Salata Verde este bogată în beta carotene și vitamina C, are efecte atât asupra digestiei cât și a întregului organism .
Ceapa și usturoiul de primăvară regenerează și curată organismul , având un efect benefic mult mai puternic decât cele uscate păstrate în cămară. Perioada în care le găsim în varianta de grădina este destul de scurtă, așa că este bine să profităm cât mai mult de ceapa verde și ustroiul verde.
Cartoful nou îl găsim tot primăvara.Coaja de cartofi noi conține peste 40 de fitonutrienti și flavonoide și protejează inima și sistemul cardiovascular. Cartofii noi consumați fără unt sau carne, doar cu legume, ajută sistemul digestiv, scad glicemia și sunt recomandați chiar în curele de slăbire. În mod normal în funcție și de solul unde sunt cultivați cartofii noi conțîn zinc și selenium, elemente importante în protejarea prostatei.
Indiferent de alimentele preferate, este important să profităm că este primăvară și să renunțăm la alimentatia de iarnă. Organismul cere această schimbare și natura ne -o oferă. Depinde doar de noi să ne asigurăm un proces natural și firesc de regenerare și energizare.
Autor : Răzvan Nicolescu
sursa: http://stiri.tvr.ro/