Somnul este foarte important atât pentru refacerea organismului cât și pentru creșterea imunității, o digestie corectă sau regenrerarea sistemului nervos. Studiul somnului nu are o așa de lungă istorie cum au alte domenii medicale, dar există déjà câteva concluzii susținute de studii și comunicări științifice.
Fără a ne opri la efectele stresului, lipsei de somn sau a somnului de scurtă durata, insufficient pentru organism, să amintim care ar trebui să fie orele de dormit în funcție de vârstă :
Copiii au nevie de 10 -11 ore de somn, acesta fiind important nu doar pentru refacere și sănătate, dar și pentru procesul de creștere și dezvoltare, în special la nivelul creierului.
Adolescenții au nevoie de 8 10 ore de somn, în funcție de organism și calitatea somnului, iar adulții o medie de 7-9 ore pe noapte.
Importante sunt nu doar orele de somn, dar și poziția în care dormim. Există două poziții benefice pentru organism, țînând cont de așezarea organelor interne și de relaționarea dintre ele. Pozitia pe spate este foarte bună pentru cei cu probleme de reumatism și de coloana. Aceasta pozitie este recomandata si pentru ca se evita astfel formarea ridurilor, țînând cont că nu există presiune pe circulația periferică de la nivelul fetei.
Cea de a două poziție recomandată sau cea principala dacă este să luăm în calcul câte avantaje ne aduce este cea pe partea stânga. Există mai multe avantaje ale acestei poziții de dormit :
– sistemul limfatic funcționează mai bine și este facilitat drenajul limfatic
– pancreasul și stomacul sunt așezate în mare parte pe partea stânga și secreția enzimelor este mai bună dacă dormim pe acesta parte
– se pare că digestia este avantajată și stimulata de dormitul pe partea stânga
– fluxul sanguin este mai bun, ceea ce ajută inima pentru un flux regulat; de aceea acesta poztite este recomandată pentru persoanele cu probleme cardiace
– splina funcționează foarte bine când dormim pe partea stânga
– somnul pe partea stânga este recomandat și femeilor gravide, pentru că astfel fătul nu mai apasă vena cava iar sângele care aduce nutrienții necesari ajunge mai ușor la placentă.
Toate acestea sunt recomandări ale unor specialiști, dar este important cum ne simțim mai bine fiecare dintre noi, în funcție de particularitățile anatomice și obișnuințe. Ce nu trebuie să neglijăm însă este necesitatea unui somn suficient de lung și de odihnitor în fiecare noapte.
Autor : Răzvan Nicolescu
sursa: http://stiri.tvr.ro/