Tensiunea arterială poate fi menținută la un nivel optim printr-o dietă sănătoasă.
În rândurile de mai jos veți găsi câteva din alimentele care au demonstrat proprietăți antihipertensive sau chiar hipotensive naturale.
Alimente care scad tensiunea arteriala: Freepik www.freepik.com
Ciocolata neagră poate reduce ambele valori ale tensiunii arteriale (sistolică și diastolică) la persoanele hipertensive sau cu hipertensiune.
Efectele lor se datorită conținutului de flavanoli și procianidine. Acești antioxidanți din urmă determină relaxarea vaselor de sânge.
Este suficientă o pătrățică de ciocolată pe zi pentru a beneficia de proprietățile lor antihipertensive.
Este important să consumați o ciocolată care are minim 70% cacao, pentru a fi siguri că ingerați o doză mare de antioxidanți. Cele mai bune sunt sortimentele de ciocolată neagră și amăruie.
Evitați ciocolata albă, ciocolata cu lapte sau cu diverse ingrediente adiționale.
Numeroși experți recomandă folosirea uleiului de măsline în locul altor uleiuri sau grăsimi. Atât la salate, cât și la gătit.
Acest sfat nu îi privește numai pe cei care au probleme cu tensiunea, colesterolul sau cu sistemul cardiovascular în general, ci pe toți.
Asta deoarece uleiul de măsline este mult mai sănătos decât untul sau alte grăsimi, datorită conținutului de grăsimi nesaturate.
O altă alternativă bună ar putea fi uleiul de măsline. 35 g de ulei de susan pe zi pot coborî tensiunea arterială sistolică în jumătate de lună. Efectele sale se resimt la scurt timp după masă.
Citește și Vasodilatatoare naturale alimente care reduc hipertensiunea arterială
Numeroase studii au arătat că sucul de sfeclă roșie aduce beneficii importante sistemului cardiovascular.
Datorită nitraților pe care îi conține, îmbunătățește notabil nivelul tensiunii arteriale.
Un pahar cu suc de sfeclă pe zi poate reduce rigiditatea pereților arteriali și îmbunătăți endoteliul (căptușeala vaselor de sânge).
Este de departe un aliment anti-hipertensiv valoros, recomandat de foarte mulți nutriționiști, medici și fitoterapeuți.
Usturoiul are un efect hipotensiv similar medicamentelor convenționale pentru tratarea tensiunii arteriale. O recenzie a arătat că reduce cu 10 mmHg tensiunea arterială sistolică și cu 8 mmHg tensiunea arterială diastolică.
Este important de menționat că acest efect îl are asupra pacienților hipertensivi, nu și asupra celor cu tensiunea normală.
Acțiunea sa benefică asupra presiunii arteriale este atribuită unui aminoacid numit „L-citrulină”, dar și potasiului.
Acești compuși ameliorează nivelul tensiunii arteriale și respectiv mențin concentrația de sare din corp sub control.
Un alt compus valoros din pepenele roșu este licopenul. Acest antioxidant nu are un efect protector nu numai împotriva bolilor de inimă, ci și a cancerului.
Licopenul a fost asociat în studii cu scăderea riscului de deces prematur din cauza unei afecțiuni cardiace. Scade colesterolul LDL și riscul unui accident vascular cerebral cu 31 de procente.
La fel ca sucul de sfeclă, sucul de rodie are o culoare sugestivă în ceea ce privește beneficiile sale asupra vaselor de sânge și a sângelui.
Rodia este unul din cele mai bune eficiente alimente pentru curățarea arterelor de depuneri și placă.
Are efecte anti-hipertensive și anti-aterosclerotice. Un minim de 120 ml de suc de rodie pe zi este necesar.
Deși este mai puțin cunoscută decât alte fructe de pădure, precum coacăzele, afinele sau măceșele, aronia a crescut mult în popularitate în ultimii ani.
Un studiu realizat în anul 2015 de Universitatea din Belgrad a arătat că 400 ml de suc de aronia poate remedia tensiunea arterială crescută în câteva săptămâni.
Potrivit unui studiu publicat în anul 2019 în „American Journal of Clinical Nutrition” a arătat că fructele de aronia mențin sănătatea cardiovasculară la persoanele cu risc de boli cardiovasculare.
Citește și Plante şi alimente testate ştiinţific pentru hipertensiune
Toate aceste fructe oleaginoase pot ajuta la controlul hipertensiunii arteriale. Încercați să nu depășiți 30 de grame pe zi, deoarece sunt alimente calorice.
În aceste semințe mici se găsesc numeroși compuși care pot avea ca efect scăderea tensiunii arteriale. Fibrele, lignanii și acizii grași esențiali Omega-3 sunt doar câteva exemple.
30 de grame de semințe de in sunt suficiente pentru persoanele cu boli cardiace.
Orice dietă sănătoasă ar trebui să conțină cereale integrale, și nu numai dietele pentru sănătatea inimii. Fibrele pe care cerealele integrale le oferă sunt esențiale pentru sistemul cardiovascular.
Trei porții de cereale integrale pe zi pot preveni bolile coronariene și accidentele vasculare cerebrale.
Deși nu este un aliment în sine, hibiscus este o plantă care a demonstrat efecte benefice asupra tensiunii arteriale.
În loc de cafea sau alte ceaiuri care măresc tensiunea arterială, optați pentru ceaiul de hibiscus.
Scorțișoara, cardamomul, afinele, kiwi, bananele, roșiile și alte fructe și legume pot ajuta la păstrarea sănătății inimii.
Surse articol:
1. Heart News: https://heart.news/2019-03-13-healthy-foods-lower-blood-pressure-better-than-drugs.html2. Karin Ried and Peter Fakler, Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: mechanisms of action and clinical relevance, Integr Blood Press Control. 2014; 7: 7182: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4266250/3. Alina Petre,Lycopene: Health Benefits and Top Food Sources, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/lycopene4. Geoffrey Istas, Eleanor Wood, Melanie Le Sayec, Claudia Rawlings, Jeeyoung Yoon, Vaishnavi Dandavat, Debora Cera, Simone Rampelli, Adele Costabile, Emilie Fromentin, Ana Rodriguez-Mateos, Effects of aronia berry (poly)phenols on vascular function and gut microbiota: a double-blind randomized controlled trial in adult men, Randomized Controlled Trial Am J Clin Nutr. 2019 Aug 1;110(2):316-329: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31152545/
sursa: lataifas.ro