Măghiranul (Origanum majorana) este o plantă aromatică din familia mentei. Aduce mult cu oregano în ceea ce privește aspectul frunzelor, de aceea în multe zone este numit chiar „oregano”.
Bucătarii îl folosesc la aromatizarea supelor, sosurilor, salatelor și a mâncărurilor din carne.
Maghiran proprietati si beneficii
În scop medicinal, este utilizat sub formă de infuzie sau ulei esențial. Are întrebuințări și în cosmetică, fiind inclus în creme, loțiuni de corp, geluri de ras, săpunuri sau parfumuri.
Măghiranul conține un ulei volatil bogat în carvacrol, vitamina A, vitamina C și vitamina E.
2 linguri de măghiran ne pot oferi 18% din doza zilnică recomandată de fier și 8% din doza de calciu.
Ca și acțiune farmacodinamică, măghiranul este un bun stimulent digestiv.
Are de asemenea proprietăți sedative, diuretice, antiseptice, antibacteriene, antifungice, antivirale, expectorante și vasodilatatoare.
Măghiranul este util într-un spectru larg de boli. Principala sa acțiune vizează sistemul digestiv și cel nervos.
Citește și Rozmarinul și măghiranul înlătură stările de astenie și slăbiciune
Pentru stimularea și îmbunătățirea funcțiilor digestive se pot consuma câte 2-4 căni de ceai de măghiran în decurs de 2 ore.
Acest ceai crește cantitatea de salivă și enzime digestive. Calmează stomacul (crampele, spasmele dureroase) și redă pofta de mâncare pierdută.
Ajută totodată la eliminarea senzației de greață și a flatulenței. Combate atât diareea, cât și constipația.
Poate fi folosit în infecțiile intestinale bacteriene, ca mijloc preventiv sau adjuvant.
Datorită acțiunii sale sedative, măghiranul poate fi util în stările nervoase. Are de asemenea beneficii la nivel neurologic:
Este recomandat în anxietate, stres și insomnie. Ajută la controlul reacțiilor emoționale și a apetitului sexual.
Administrat în doze mai mari, poate avea un efect antidepresiv ușor.
Datorită proprietăților antimicrobiene diverse, măghiranul acționează ca un protector natural împotriva multor tipuri de infecții:
Citește și Maghiranul beneficii, preparate și tratamente
Măghiranul contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
Are proprietăți vasodilatatoare. Îmbunătățește circulația sangvină și împiedică acumularea de colesterol în pereții arteriali.
Redu riscul bolilor de inimă și a atacului de cord.
Măghiranul este de asemenea o plantă cu efect antiinflamator. De aceea poate fi util în diverse probleme de sănătate care au la bază o inflamație, precum:
Măghiranul poate fi folosit sub formă de cataplasme în caz de colici intestinale la copii. Frunzele plantele se încălzesc și se aplică pe zona dureroasă.
Alte utilizări externe:
Lista afecțiunilor în care este folosit maghiranul în medicina populară este mult mai lungă:
Citește și Măghiranul eficient contra oboselii, afecțiunilor neurologice, cardiovasculare și digestive
Măghiranul se recoltează înainte ca planta să înflorească. Tufele se taie de la bază cu un foarfece.
Se folosește 1 linguriță de plantă mărunțită la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se pot consuma câte 2-3 căni de ceai de maghiran pe zi.
Pentru un efect calmant, antidepresiv, folosiți 6 lingurițe de frunze de măghiran la 200 ml de apă rece. Lăsați la macerat 24 de ore, apoi strecurați și îndulciți cu miere.
Contra tusei se pot face băi de aburi cu ceai de măghiran (2 linguri de frunze uscate la 2 căni de apă).
Pentru sinuzită, se prepară un ceai dintr-o lingură de măghiran uscat și 1 cană cu apă clocotită. Se beau 2 ceaiuri pe zi.
Contra răcelilor se pot bea 2 căni de ceai de măghiran pe zi, timp de 7 zile. Ceaiul se prepară din 3-4 frunze de maghiran zdrobite la 1 cană cu apă. Se fierb 10 minute.
Hematoamele se pot umezi cu infuzie din flori de măghiran.
Surse articol:
1. Health Benefits Times, Health benefits of Marjoram: https://www.healthbenefitstimes.com/marjoram/2. Herbwisdom, Marjoram Benefits: https://www.herbwisdom.com/herb-marjoram.html3. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Măghiranul, Plantele Medicinale Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 102-1034. Marc Bosquet, Măghiran, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, 187-188
sursa: lataifas.ro